logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Safrane 97, 2.0 16v - holenderska instalacja gazowa przerywa

McTommy 12 Lip 2015 15:23 3093 4
REKLAMA
  • #1 14842443
    McTommy
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Cześć,
    Mam autko Renault Safrane z instalacją holenderską.
    Wszystko było OK aż do końca kwietnia.
    W pewnym momencie na gazie zaczął przerywać. Objaw taki jakby jeden z cylindrów nie pracował. Świece są nowe - jakieś specjalne do gazu.
    Zauważyłem że jeden z wtrysków był ruchomy, tzn. na kolektorze, tam gdzie jest to wkręcane jeden był bardzo brudny i mogłem poruszyć go bez trudu ręką.
    Przykręciłem go mocno ale nic to nie dało.
    Na centralce instalacji zauważyłem nazwę Gentec Design.
    Wtryski są z symbolem 270013 VIH 01. Końcówka pomarańczowa z logo Siemens.
    Oprócz tego w instalacji jest Vialle type CU01 LPI Liquid propane Injection.
    Chciałbym to naprawić ale nie bardzo wiem jak. Może ktoś się spotkał z takim problemem. Mieszkam obok Skierniewic w woj. łódzkim. Żaden z tutejszych "gazowników" nie chce podjąć się tego twierdząc że nie ma komputera.
    Może wystarczyłaby wymiana samego wtrysku? Choć w sumie nie wiem jak zacisnąć te sztywne przewody. A może to jakaś pierdoła?
    Dziękuję z góry za pomoc. Safrane 97, 2.0 16v - holenderska instalacja gazowa przerywa Safrane 97, 2.0 16v - holenderska instalacja gazowa przerywa Safrane 97, 2.0 16v - holenderska instalacja gazowa przerywa Safrane 97, 2.0 16v - holenderska instalacja gazowa przerywa
  • REKLAMA
  • #2 14842632
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6387
    McTommy napisał:
    Chciałbym to naprawić ale nie bardzo wiem jak.

Za to ja wiem, po prostu zmień instalacje w komorze silnika na inną.
    Każdy gazownik tak ci powie.

KOszty naprawy tego co masz są kosmiczne.
  • REKLAMA
  • #3 14842742
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6347
    Święta racja. To V generacja, wtrysk gazu ciekłego. Podejrzewam że w cenie korowodów z naprawą tej, założysz nową IV.
  • REKLAMA
  • #4 14843959
    McTommy
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Dziekuję za odpowiedź.
    Ale powiedzcie mi dlaczego generacja IV jest lepsza od V?
    Co takiego drogiego jest w tej instalacji?
    Z drugiej strony. Samochód kosztuje jak pewnie wiecie niewiele. Instalacja nowego gazu pewnie będzie kosztować tyle co jego wartość. To chyba nie jest tego warte.
    Autko kupiłem synowi jako pierwszą furkę i sam najpierw trochę nią pojeździłem. Spalanie super - 10l gazu na 100 km. Zaprowadziłem mu go i w sumie tego samego dnia gdy dojechałem zaczęły się te problemy.
    W necie znalazłem sterownik do tego "chyba" i kosztuje około 150 zł.
    Ale wnioskuję z "ostrych" :-) odpowiedzi to chyba nie jest przyczyna.
    Naprawdę to się nadaje na śmietnik?
    pozdrawiam
  • #5 14844575
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1077
    Mogą być wtryskiwacze (używane widziałem z 180 sztuka z gwarancją 14 dni, bo z nowymi to ciężko), może być pompa w butli (około 800 regeneracja). Nieopłacalna naprawa.
REKLAMA