logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Palący się tranzystor w układzie do ładowania akumulatora

twojstary11 16 Lip 2015 00:47 1587 10
REKLAMA
  • #1 14851752
    twojstary11
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Próbuję zrobić sobie prostownik do ładowania akumulatora samochodowego. Dysponuję toroidalnym trafem 100W (2x115V na 2x15V).

W układzie za trafem mamy 2 diody jako prostownik dwupołówkowy, następnie podstawą jest tranzystor N3055 jako ogranicznik prądu ładowania, który chcę wysterować do ok 3A (starczy dla ładowania na zasadzie 1/20 pojemności aku).

Stabilne zasilanie bazy rozwiązane na zasadzie stabilizatora 9V (by prąd nie falował wraz ze spadkiem napięcia spowodowanym ładowaniem), lecz problemem jest brak pod ręką rezystora na którym można by odłożyć wystarczająco ciepła by zasilić bazę (ten tranzystor ma bete ok 30 dla 3A), więc chciałem napędzić bazę BC639 (1A). Układ jak poniżej:
    Palący się tranzystor w układzie do ładowania akumulatora

Nie wiem dlaczego ale w takim układzie BC639 wyparował.. Mierzyłem prąd kolektora tego BC i wynosił ok 0.2A, strasznie się nagrzewał a zostawiony chwilę dłużej się spalił.

Jestem początkujący, pewnie o czymś nie wiem.
    Wszystko sprawdzone 123 razy, BC639 też podmieniony na nowy ale grzeje się tak samo.
    Proszę o pomoc

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14851845
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2800
    twojstary11 napisał:
    lecz problemem jest brak pod ręką rezystora na którym można by odłożyć wystarczająco ciepła by zasilić bazę

Po co tam tranzystor pchać? W układzie który pokazałeś równie dobrze mógłbyś dać rezystor.
    Zresztą cały układ jest nieco bez sensu - z jednej strony masz stabilizator, a z drugiej opierasz prąd ładowania na becie tranzystora, jak wiadomo zmiennej w zależności od pradu kolektora i temperatury. Układ najlepiej tak przebudować by działał jako żródło prądowe, ale na to masz za mały nadmiar napięcia, w zwiazku z tym sugeruję rozwiązanie z lekka kompromisowe - bazę 2N3055 zasilać zregulowanego źródła prądowego.

twojstary11 napisał:
    Nie wiem dlaczego ale w takim układzie BC639 wyparował..
    Mierzyłem prąd kolektora tego BC i wynosił ok 0.2A, strasznie się nagrzewał a zostawiony chwilę dłużej się spalił.

Jak nie wiesz? To policz moc - 0,2A przy napieciu 8V da około 1,6W, popatrz do datasheetu BC639, przecie to maciupki tranzystor w obudowie TO-92.
    W takich miejscach wstawia sie BD139 lub coś w tym rodzaju, i to z niewielkim radiatorem.
  • REKLAMA
  • #3 14852197
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 14852541
    twojstary11
    Poziom 11  
    jdubowski napisał:
    W układzie który pokazałeś równie dobrze mógłbyś dać rezystor.

Tak, ale nie mam tak dużego pod ręką.

Jak to w takim razie rozwiązać ?
    Dzięki
  • #5 14853031
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2800
    twojstary11 napisał:
    Jak to w takim razie rozwiązać ?
    Dzięki

Można na N sposobów, choćby zamiast stabilizatora i tego tranzystora wstawiając źródło pradowe na LM317.
  • #6 14853176
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 14853885
    twojstary11
    Poziom 11  
    Widziałem masę tych układów, ja nie potrzebuję zabezpieczenia przez zwarciem, odwrotnym podłączeniem itd. i nie mam potrzebnych elementów a jestem za granicą i dostępność jest dużo gorsza (brak sklepu w promieniu 100km).

Mógłbym polecieć na samych mostkach prostowniczych lecz te trafo poleci mi z dymem bo bez ograniczenia daje spokojnie 7-8A. Jak więc ograniczyć ten prąd bez "żarówki" ?...
  • #8 14854022
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 14854093
    twojstary11
    Poziom 11  
    Nie, po prostu chciał bym by było to bardziej profesjonalne niż żarówka.
    Ładowanie przy 7-8A jak mówiłem strasznie nagrzewa toroid (po 2min) i właśnie dlatego chcę ograniczyć prąd ładowania. Jak to w tym wypadku zrobić by było dobrze ?

Pzdr
  • REKLAMA
  • #10 14854142
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4305
    Żarówka może nie jest profesjonalnym ale najprostszym rozwiązaniem. Po powrocie z zagranicy można rozwiązać problem bardziej profesjonalnie.
  • #11 14854160
    twojstary11
    Poziom 11  
    A jak wygląda sprawa z regulacją prądu za pomocą Atmegi przez PWM ? Mam do dyspozycji n-mosfet IRL540N. Czy taki prosty układ gdzie mosfet jest między aku a masą i na bramkę podaję PWM o odpowiednim wypełnieniu się sprawdza ? Czy nie jest to takie proste ?

Próbowałem już w symulacji i działało, lecz nie wiem jak akumulator może reagować na taki poszatkowany sygnał. Wiem też że bramka mosfetu ma pojemność więc trzeba by dobrać odpowiednią częstotliwość PWM.

Może tak będzie łatwiej zrobić to dobrze ?

Dzięki i pzdr

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbuje zbudować prostownik do ładowania akumulatora samochodowego z użyciem toroidalnego transformatora 100W oraz tranzystora N3055 jako ogranicznika prądu. W układzie występują problemy z przegrzewaniem się tranzystora BC639, który uległ uszkodzeniu. Uczestnicy dyskusji sugerują, że układ jest źle skonstruowany, a jego działanie opiera się na zmiennych parametrach tranzystora, co prowadzi do niestabilności. Proponowane są alternatywne rozwiązania, takie jak zastosowanie źródła prądowego na LM317 lub wykorzystanie mosfetu IRL540N z regulacją PWM. Użytkownik poszukuje bardziej profesjonalnych metod ograniczenia prądu ładowania, unikając prostych rozwiązań jak żarówka.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA