logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak PC w drugim pokoju podłączyć przewodem do routera

noel200 19 Lip 2015 14:02 5328 22
  • #1 14859614
    noel200
    Poziom 27  
    Ocena: 814
    Witam,
    Żeby się nie rozpisywać za długo jak to zwykle czynię...
    Mam mieszkanie w bloku.
    W pokoju dziennym na ścianie jest gniazdko sieciowe. Podłączone jest ono do portu WAN w routerze. Pod tym routerem jest dysk sieciowy, drukarka i laptop. Wszystko po kablu.
    W mieszkaniu jest jeszcze jeden laptop, który komunikuje się po Wi-fi i repeater, dzięki któremu net mam w garażu.
    Nabyłem niedawno komputer stacjonarny, który jest w innym pokoju niż router. Nie mam możliwości podłączyć go do routera przewodem, bo musiałbym kuć płytki w korytarzu. Ale niedaleko tej stacjonarki jest jeszcze jedno gniazdko sieciowe, które zostało zainstalowane w trakcie budowy bloku. Takie samo jak pierwsze. Te gniazdko mógłbym podłączyć do komputera.
    No ale przewód od tego gniazdka biegnie gdzieś do piwnicy, w to samo miejsce dokąd biegnie przewód od pierwszego gniazdka (tego podłaczonego do portu wan w routerze).
    Czy jest jakaś techniczna możliwość, żeby technicy z firmy, która administruje siecią w bloku mogła podłączyć drugie gniazdko w moim mieszkaniu, tak by komputer pod nie podłączone pracował jakby był podłączony do portu lan w moim routerze?
    Kupiłem w tamtym tygodniu kartę sieciową na pcie asus pce-15n (wifi n, 300Mbit), ale transfer jest tragiczny. Dochodzi w porywach do 20Mbit i wymiana plików z dyskiem sieciowym jest bardzo wolna.
    Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 14859689
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Raczej nie ma takiej możliwości ale musisz spytać u dostawcy internetu tym bardziej że masz swój router i osobną podsieć w mieszkaniu.
  • #3 14859723
    noel200
    Poziom 27  
    Jutro postaram się do nich zadzwonić i jakoś może z technikami się umówić.
    Wydaje mi się, ze trzeba by było tam w piwnicy jeszcze jeden router ze switchem postawić. No ale nie będę miał do niego dostępu. Jak się zwiesi czy coś to kiepsko.
    Myślę, żeby jeszcze wypróbować transmitery sieciowe. Tylko czytając testy tego typu urządzeń to u mnie nie będzie to szybko działać, bo dwie listwy zasilające i raczej na pewno nie są te dwa urządzenia na jednym bezpieczniku, więc sporo przewodu do przebycia miałby sygnał.
  • Pomocny post
    #4 14859728
    jimasek
    Listwy mogą zawsze być podłączone do gniazda transmitera PLC a w blokach to pewnie jedna faza na mieszkanie. Kup internetowo zawsze możesz zwrócić w ciągu 14dni.
  • #5 14859736
    noel200
    Poziom 27  
    No fakt. Znalazłem u siebie w mieście ofertę i myślałem, żeby zadzwonić i się próbować dogadać, ale jak się nie uda to rzeczywiście można z tego skorzystać.
    Faza jedna, ale przewód biegnie z gniazdka to skrzynki, przez bezpiecznik, listą pewnie przechodzi na drugi bezpiecznik i leci do następnego gniazdka.
  • Pomocny post
    #7 14859765
    greg789
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    Jest to możliwe inna sprawa czy monterzy wiedzą jak lub będzie im się chciało to zrobić.
    Na jednym przewodzie LAN (nie dotyczy sieci 1000 Mbit) można podłączyć 2 urządzenia w tym przypadku po 1 przewodzie puścić WAN i jedna wyjście LAN z routera , zastosować przejściówki na 2 urządzenia i w piwnicy wyjście LAN z routera puścić do gniazdka w 2 pomieszczeniu, a wyprowadzenie WAN tam gdzie było.
    Technicznie jest to możliwe.

przykładowy adapter
    https://www.tim.pl/adapter-rozdzielacz-lan-rj-45-2x-rj-45-2-urzadzenia-na-1-kablu
  • #8 14859768
    jimasek
    greg789 napisał:
    Technicznie jest to możliwe.

Techniczne tak tylko będąc dostawca nie pozwolił bym sobie na takie zamieszanie w sieci.
  • #9 14859807
    noel200
    Poziom 27  
    xoree napisał:
    A co za router tam masz ?? (ten od wi-fi)

TP-Link MR3420 z wgranym Gargoyle, bo na oryginalnym sofcie wieszał się niemiłosiernie. Antenki wymienione na TP-LINK TL-ANT2408CL 8DBI.

Dodano po 3 [minuty]:

greg789 napisał:
    Na jednym przewodzie LAN (nie dotyczy sieci 1000 Mbit) można podłączyć 2 urządzenia w tym przypadku po 1 przewodzie puścić WAN i jedna wyjście LAN z routera , zastosować przejściówki na 2 urządzenia i w piwnicy wyjście LAN z routera puścić do gniazdka w 2 pomieszczeniu, a wyprowadzenie WAN tam gdzie było.

Nie wiedziałem nawet o istnieniu takich przejściówek. Tylko 100Mbit będzie wtedy max. W dysku sieciowym jest Gbit, w obu komputerach też. Przymierzałem się nawet już do wymiany routera na taki co ma 1Gbit switch, bo ten jest obecnie wąskim gardłem. Poza tym obecnie tym samym sieciowym przewodem jest też TV więc może pozostałe 4 żyły są już zajęte.

Zadzwonię jutro i może się czegoś dowiem.
  • #10 14859848
    greg789
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    pogadaj z administratorem sieci, gdyby zgodził się (na jakiś normalnych warunkach) przenieść twój router do piwnicy to sprawa byłaby załatwiona szybko i sprawnie.
  • #11 14861151
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5403
    Na 100% jestem pewien, że się firma nie zgodzi na przeniesienie routera (a wifi skąd wtedy będziesz brał?), a repeater co przetransmituje, kiedy Twojego wifi nie będzie w jego pobliżu...?.

Dowiedzieć się, gdzie w mieszkaniu idą kable LAN i jakoś się do nich dobrać.
  • #12 14861180
    noel200
    Poziom 27  
    greg789 napisał:
    pogadaj z administratorem sieci, gdyby zgodził się (na jakiś normalnych warunkach) przenieść twój router do piwnicy

KOCUREK1970 napisał:
    Na 100% jestem pewien, że się firma nie zgodzi na przeniesienie routera

To, że się nie zgodzą jest raczej oczywiste, z resztą nawet bym nie chciał, bo nie będę miał dostępu do tego pomieszczenia.
    Z wifi to mały problem, bo w takiej sytuacji, trzeba i tak w mieszkaniu stawiać jeszcze jeden router.

KOCUREK1970 napisał:
    Dowiedzieć się, gdzie w mieszkaniu idą kable LAN i jakoś się do nich dobrać.

Kable lan te co ja położyłem to wiem gdzie leżą ale mi to nic nie daje, chyba, że mówisz o tych przewodach biegnących do tych gniazdek w ścianach. Swoją drogą ciekawe którędy one są poprowadzone.
  • #13 14862559
    KOCUREK1970
    noel200 napisał:
    chyba, że mówisz o tych przewodach biegnących do tych gniazdek w ścianach.

Tak - dokładnie o tych.
    noel200 napisał:
    Swoją drogą ciekawe którędy one są poprowadzone.

Powinny (?) być naniesione na "mapce" mieszkania, na jakimś rysunku technicznym.
  • #14 14862780
    noel200
    Poziom 27  
    KOCUREK1970 napisał:
    Powinny (?) być naniesione na "mapce" mieszkania, na jakimś rysunku technicznym.

Też mi się tak wydawało. Wczoraj przeglądałem tak na szybko papiery od mieszkania i mam CO i wodę, a kabli chyba nie mam żadnych. Nie kojarzę przynajmniej żebym miał.

Dzwoniłem dziś do firmy, która administruje siecią w bloku i kobieta powiedziała, że przekaże to co jej powiedziałem komu trzeba i jak będzie można coś z tym zrobić to oddzwonią.
    Nie zamierzam nawet czekać. Rozwiązania jakieś tam są, ale na przyszłość mogą okazać się niewystarczające.
    A że w korytarzu mam pękniętą jedną płytkę i zamierzałem wziąć glazurnika to rozwalę kilka płytek więcej i normalnie od routera pociągnę przewód.
    Wymienię jeszcze router na taki z wifi ac i switchem Gbit. Właśnie rozglądam się za przewodem 15 metrów ftp kat6. W komputerach i nas są porty Gbit i będzie śmigać.
    Jak robić to porządnie.
  • Pomocny post
    #15 14862835
    KOCUREK1970
    noel200 napisał:
    switchem Gbit.

Kup w metalowej obudowie - Netgeara, albo Cisco, na końcu ewentualnie rozpatruj TP Link-a.
    Netgear ma wieczystą gwarancję na takie switche (posiadam takowy - GS-108).
    No chyba, że chcesz wydać więcej, i kupić switch Smart (zarządzalny przez www), to mogę coś polecić z Netgeara, lub Cisco (też takowe posiadam).
  • #16 14862865
    noel200
    Poziom 27  
    KOCUREK1970 napisał:
    Kup w metalowej obudowie - Netgeara, albo Cisco

Oj, obawiam się, że to nie na moją kieszeń. Znalazłem ciekawy ASUS RT-AC56U, ale nie znalazłem na naszym języku jakiś sensownych opinii i testów. Będę musiał poszukać w englisz.
    Tp-linka sprzętów kilka mam. Walka z każdym była, ale ostatecznie pracują przyzwoicie. Słaba to marka, a na przykład router C7 cenę ma wysoką.
  • Pomocny post
    #17 14862921
    KOCUREK1970
    noel200 napisał:
    Oj, obawiam się, że to nie na moją kieszeń.

Bez przesady - 150 zł, a byle plastikowe g...o koło 80 zł i więcej, no i bez porównania, "na plastik" masz tylko 24 mc gwarancji...
    noel200 napisał:
    Znalazłem ciekawy ASUS RT-AC56U, ale nie znalazłem na naszym języku jakiś sensownych opinii i testów

Nie posiadam takowego, ale mam Asusa RT-N18U - dla mnie rewelacja.
    Asus biorąc pod uwagę wpisy na tym forum to sprzęt problematyczny wręcz marginalnie - a to dobrze o nim świadczy.
    Tu coś więcej o Twojej propozycji:
    http://www.smallnetbuilder.com/wireless/wirel...-band-wireless-ac1200-gigabit-router-reviewed
  • #18 14863026
    noel200
    Poziom 27  
    KOCUREK1970 napisał:
    noel200 napisał:
    Oj, obawiam się, że to nie na moją kieszeń.

Bez przesady - 150 zł, a byle plastikowe g...o koło 80 zł i więcej, no i bez porównania, "na plastik" masz tylko 24 mc gwarancji...

Fakt, ale to sam switch. Obecnie mam transfer na poziomie 1,5MB/s to jest porażka. Nawet zwykły router wbudowany w switch do zastosowań domowych będzie wystarczający, że hej i zapewni mi dostateczne transfery. Nie potrzebuję przemysłowego sprzętu. Nie będzie on pracował na 100% 24/7 i nie musi dźwigać firmy, a co za tym idzie być w 100% niezawodny. To tylko sprzęt do domu.

KOCUREK1970 napisał:
    Asus biorąc pod uwagę wpisy na tym forum to sprzęt problematyczny wręcz marginalnie - a to dobrze o nim świadczy.

Cieszy mnie to, bo nie byłem tego świadomy.

KOCUREK1970 napisał:

Dzięki. Przeczytałem. Osiągi ma rewelacyjne. Oby też był stabilny. Napisali tylko, że nie opłaca się go kupować, bo za 10$ więcej jest ASUS RT-AC66U. No u nas na chwilę obecną trzeba dopłacić do niego 150zł, więc sporo, a ma chyba tylko szybsze radio.
  • Pomocny post
    #19 14863294
    KOCUREK1970
    noel200 napisał:
    Nawet zwykły router wbudowany w switch do zastosowań domowych będzie wystarczający, że hej i zapewni mi dostateczne transfery

Raczej switch wbudowany w router :D .
    Nie namawiam, tylko z czasem zaczyna brakować portów RJ w routerze, a i nie opłacalne jest ciągnięcie 3 kabli do pokoju oddalonego z 15 m od routera, bo mamy tam 3 sprzęty, które wymagają dostępu do sieci - jeden kabel, switch i problem rozwiązany - efekt taki sam, a mniej bałaganu z okablowaniem.

Co do Asusa, jako firmy - nie produkuje on sprzętu taniego, przykłada się do jakości produktów (mam od niego płytę główną w każdym komputerze, router, karty muzyczne) - ja sobie bardzo markę Asus cenię.
    Jeśli jednak mógłbym coś z tego miejsca zasugerować - kup Asusa z antenami zewnętrznymi.
    I naprawdę potrzebujesz technologii AC? - sam router to nie wszystko, jeszcze muszą być odpowiednie karty sieciowe w komputerach..., a to też kosztuje.
  • #20 14863393
    noel200
    Poziom 27  
    KOCUREK1970 napisał:
    Raczej switch wbudowany w router

No tak, oczywiście.

KOCUREK1970 napisał:
    kup Asusa z antenami zewnętrznymi.

A rzeczywiście. W ogóle nie zwróciłem uwagi na to, że ten ma wbudowane. Kiedyś może się przydać możliwość wymiany anten, choć w obecnym po wymianie praktycznie się nic nie zmieniło, a liczyłem na poprawę zasięgu.

KOCUREK1970 napisał:
    I naprawdę potrzebujesz technologii AC? - sam router to nie wszystko, jeszcze muszą być odpowiednie karty sieciowe w komputerach..., a to też kosztuje.

Oczywiście karty też muszą być ac. Ale za takie pieniądze router mam nadzieję kupić na lata jednak. Obecny Tp-link Mr3420, był kupiony około 4 lata temu i uważam go za dobry zakup, a kosztował jedynie 120zł.

A może odwlec wymianę routera aż rzeczywiście trzeba będzie takiego z ac... Dokupiłbym tylko jeżeli będzie potrzeba tylko switch GBit. Tobie chyba właśnie o to chodziło w poprzednim poście. Tylko do mojej infrastruktury to nie pasuje . Miałbym szybkie połączenie z dyskiem sieciowym po kablu, po radiu i tak chyba radio jest ograniczeniem, a 100Mbit do WAN wystarczy.
    Puki co zamówiłem przewód 20m ftp kat6 i muszę skoczyć do piwnicy zobaczyć czy mam jeszcze płytki do korytarza i glazurnika jakiegoś poszukać. I na razie podepnę się do tego co mam. 100MBit może będzie wystarczające na razie.
  • #21 14863588
    KOCUREK1970
    noel200 napisał:
    możliwość wymiany anten, choć w obecnym po wymianie praktycznie się nic nie zmieniło, a liczyłem na poprawę zasięgu.

Ale wpłynęło to zapewne na stabilność transferu.
    noel200 napisał:
    A może odwlec wymianę routera aż rzeczywiście trzeba będzie takiego z ac...

Dla mnie w chwili obecnej nieopłacalne, zbędne, za drogie - za 4/5 lat ten router będzie kosztował 150 zł, a nie jak teraz parę stówek.
    noel200 napisał:
    Dokupiłbym tylko jeżeli będzie potrzeba tylko switch GBit. Tobie chyba właśnie o to chodziło w poprzednim poście

noel200 napisał:
    Miałbym szybkie połączenie z dyskiem sieciowym po kablu, po radiu i tak chyba radio jest ograniczeniem, a 100Mbit do WAN wystarczy.

Odpowiem tak - nie znam nikogo, kto by narzekał, że ma sieć LAN za szybką! ;) - zawsze mogło by być szybciej ;) .
    Prosty eksperyment:
    100 Mb (w sieci LAN) - to 12,5 MEGABAJTA - szybko?,
    1 Gb (w sieci LAN) - to 125 MEGABAJTÓW - a co tutaj napisać... :) .
    Teraz sobie pomyśl - kopiowanie, streamowanie pliki (filmu, cokolwiek) co ma "wagę" np. tylko 5 GB - i korzystają z tego pliku w jednej chwili TYLKO dwie osoby.
    W pierwszym przykładzie (100 Mb) zaczekasz się do ...... śmierci - dwóch ludzi i masz transmisję 6 megabajtów...,
    w drugim przykładzie (1 Gb) - dwie osoby nie robią żadnego wrażenia na transmisji, ba, można by dodać jeszcze 4 osoby (w sumie 6 osób) - i korzystanie komfortowe, bo na każdego przypadnie po 20 megabajtów.

No jeśli to nie jest znacząca różnica, no jeśli to nie przemawia do Ciebie, by jednak pójść w 1 Gb - to chyba pójdę się "nawalić" Staropolanką :D.
  • #22 14863929
    noel200
    Poziom 27  
    KOCUREK1970 napisał:
    nie znam nikogo, kto by narzekał, że ma sieć LAN za szybką!

No to jest raczej oczywiste. Zobaczę jak będzie całość się spisywać na obecnym routerze, a jak będzie za wolno to switcha Gbit zawsze można dokupić. Tego nie trzeba planować na etapie budowy ;-)

KOCUREK1970 napisał:
    W pierwszym przykładzie (100 Mb) zaczekasz się do ...... śmierci - dwóch ludzi i masz transmisję 6 megabajtów...,
    w drugim przykładzie (1 Gb) - dwie osoby nie robią żadnego wrażenia na transmisji, ba, można by dodać jeszcze 4 osoby (w sumie 6 osób) - i korzystanie komfortowe, bo na każdego przypadnie po 20 megabajtów.

Nie do końca. Może jak się ma macierz na dyskach ssd, ale nie na jednym talerzowym. On się nie obrobi.

KOCUREK1970 napisał:
    No jeśli to nie jest znacząca różnica, no jeśli to nie przemawia do Ciebie, by jednak pójść w 1 Gb - to chyba pójdę się "nawalić" Staropolanką

Jaka jest różnica pomiędzy 100Mbit a 1Gbit to wiem nawet z praktyki. Różnica jest ogromna, ale jak napisałem switcha zawsze można dokupić, a teraz najważniejsze u mnie to położyć przewód.

Dziękuję szczególnie Ci za mądre rady. Temat chyba wyczerpany.
  • #23 14867890
    noel200
    Poziom 27  
    Byłem dziś w sklepie i jeszcze mają takie płytki. Oby tylko odcień pasował, bo pomimo, że ten sam model i producent to się z czasem mogło delikatnie zmienić.
    Przyszedł dziś przewód. Podłączyłem na razie do routera tego co mam, a przewód po prostu leży na podłodze.

Było tak na wifi:

A na przewodzie jest tak:

I to jest nie prędkość z dyskiem sieciowym, tylko do serwera ISP.
    Różnica miażdżąca i to na 100Mbit.
    Z dysku sieciowego transfer jest na poziomie 12MB/s, więc idzie praktycznie całym łączem.
    Teraz glazurnika szukać :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na podłączenie nowego komputera stacjonarnego w innym pokoju do routera, który znajduje się w pokoju dziennym. Istnieje gniazdko sieciowe w pobliżu komputera, ale przewód prowadzi do piwnicy, gdzie jest podłączony do routera. Użytkownik rozważa różne opcje, w tym skontaktowanie się z administratorem sieci, użycie transmiterów PLC oraz ewentualne przeniesienie routera do piwnicy. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące zakupu nowego routera z obsługą gigabitową oraz switcha, a także różnice w prędkości transferu danych między 100 Mbit a 1 Gbit. Użytkownik zdecydował się na zakup przewodu kat. 6 i planuje podłączyć go do istniejącej infrastruktury.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA