logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Materiały do nauki obróbki zdjęć dla początkujących w RAWTherapee

0ceanborn 10 Sie 2015 20:13 4776 17
REKLAMA
  • #1 14912157
    0ceanborn
    Poziom 25  
    Ocena: 79
    Witam

Szukam jakichkolwiek materiałów - film, książka, ebook
    które pomogą mi zaznajomić się z tematem.
    Oczywiście mogą też być porady bezpośrednio na forum.
    Bardzo bym prosił o linki, tytuły książek lub też zamieszczanie materiałów w załączniku.
    Nie chodzi mi o instrukje do programów ani prezentacje możliwości

- tego jest w sieci od groma i jeszcze trochę ale bardziej coś gdzie jest np przykładowe zdjęcie z komentarzem autora, co w nim warto by było poprawić i dlaczego, a następnie wybór odpowiednich opcji które to poprawią z komentarzem jak to działa i ile trzeba wybrać % by było ok. Taka wiedza powiedziałbym praktyczna.
    Na razie używam darmowego programu RAW therapy (który ma 1000 przycisków i suwaków) i jestem pewien, że fotografowie prowadzący zakłady fotograficzne korzystają przeważnie tylko z kilku opcji. OK, wiem że profesjonalista użyje Photoshopa ale jak będę wiedział o jakie opcje chodzi w tym programie, to będę potrafił znaleźć ich odpowiedniki w RAW therapy.
    Z góry Wielkie Dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam.
    :)
  • REKLAMA
  • #2 14912442
    lekto
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    Podstawowym i najprostszym narzędziem jest balans bieli, usuwa on przekłamania kolorów spowodowane złą barwą oświetlenia, zwykle jego użycie to zaznaczenie na zdjęciu białego i czarnego obszaru.
    Można również poprawić konkretne fragmenty zdjęcia, przykładowo zwiększyć nasycenie samej twarzy, przyciemnić włosy itp.
    Usuwanie zmarszczek, cieni, pryszczy, pieprzyków (i znaków wodnych :D) robi się bardzo dobrze za pomocą aerografu, ale dobrze jest mieć tablet graficzny i program co wykrywa siłę nacisku podczas rysowania.
  • #3 14912509
    0ceanborn
    Poziom 25  
    lekto napisał:
    Podstawowym i najprostszym narzędziem jest balans bieli, usuwa on przekłamania kolorów spowodowane złą barwą oświetlenia, zwykle jego użycie to zaznaczenie na zdjęciu białego i czarnego obszaru.

OK - to znam, tylko takie pytanie. Jeśli oryginalny obraz był oświetlony w dużym stopniu światłem czerwonym - np odbite światło to jak zrobić by to wyglądało mniej więcej tak jak odbiera ludzkie oko (ludzi będących na miejscu zdjęcia).
    lekto napisał:
    Można również poprawić konkretne fragmenty zdjęcia, przykładowo zwiększyć nasycenie samej twarzy, przyciemnić włosy itp.
    Usuwanie zmarszczek, cieni, pryszczy, pieprzyków (i znaków wodnych :D) robi się bardzo dobrze za pomocą aerografu, ale dobrze jest mieć tablet graficzny i program co wykrywa siłę nacisku podczas rysowania.

Tego akurat nie chciałbym robić. Zależy mi na tym by wszystko wyglądało oryginalnie i naturalnie.
  • #4 14912583
    lekto
    Poziom 35  
    Wtedy po balansie bieli poprawiasz konkretne fragmenty zdjęcia. Raz mi się zdarzyło że zdjęcie w pomieszczeniu z zielonymi roletami robione telefonem z marnym aparatem po balansie bieli wyglądało tak tragicznie że musiałem ręcznie aerografem poprawiać część prześwietlonej bluzy i twarzy, takie coś jest możliwe, ale wymaga sporo pracy i wprawy.
  • #5 14912613
    Falco76
    Poziom 25  
    Ocena: 148
    Myślę, że temat jest tak obszerny, że ciężko będzie krótko odpowiedzieć. Na pytania, które zadajesz są rozwiązania przeważnie w każdym programie do obróbki zdjęć.

Np.
    Cytat:
    OK - to znam, tylko takie pytanie. Jeśli oryginalny obraz był oświetlony w dużym stopniu światłem czerwonym - np odbite światło to jak zrobić by to wyglądało mniej więcej tak jak odbiera ludzkie oko (ludzi będących na miejscu zdjęcia).

Do tego służą filtry RGB. Jeżeli jest za dużo czerwonego, to ściągasz kolor czerwony suwakiem (lub procentowo). W każdym programie, to może różnie wyglądać i różnie się nazywać (filtr RGB, balans kolorów ...).

Poświęć jeden wieczór na eksperymenty. Nie ma złotego środka, czym potraktować zdjęcie, żeby było ładne, naturalne i pozbawione defektów. Każde jest inne i od Twojego doświadczenia będzie zależał efekt końcowy.
  • REKLAMA
  • #6 14913009
    Efamon
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    0ceanborn napisał:
    przykładowe zdjęcie z komentarzem autora, co w nim warto by było poprawić i dlaczego, a następnie wybór odpowiednich opcji które to poprawią z komentarzem jak to działa i ile trzeba wybrać % by było ok. Taka wiedza powiedziałbym praktyczna.

To wszystko jest bardzo subiektywne, nie ma prostej recepty na dobrą fotkę. Jeżeli jeszcze uwzględnić różnice w wyświetlaniu koloru/kontrastu na różnych monitorach, to wychodzi spore zamieszanie. To Ty powinieneś sam sobie odpowiedzieć czego oczekujesz i rozwijając warsztat, dążyć do tego.
  • #7 14920058
    Kapitalny
    Poziom 2  
    Ja zaczynalem od Gimpa, stopniowo przechodzac do Photoshopa, pozniej nauczylem sie Illustratora i In Designa. Mysle, ze Gimp jest porownywalny z Photoshopem. Przede wszystkim jest darmowy. W Gimpie takze mozna robic rownie efektowne obrobki i prace jak w Photoshopie tylko wlasnie trzeba znac narzedzia. Nie ma latwego sposobu na nauke. Musisz po prostu zaczac od poczatku i robic fotke po fotce. Znajdz sobie cos na jutubie i dzialaj.
  • REKLAMA
  • #8 14973144
    wskizz1
    Poziom 1  
    Dla początkujących polecam książki Scotta Kelby'ego. Używam Lightrooma, do nauki obróbki zdjęć w tym programie pomocna była pozycja Sekrety cyfrowej ciemni powyższego autora. Prowadzi przez wszystkie jego funkcje krok po kroku od świadomego zaimportowania zdjęć poprzez obróbkę do eksportu i publikacji. Używanie Adobe Lightroom staje się jasne, szybkie i wykorzystujemy rzeczywiste jego możliwości.
  • #9 14975433
    TadeuszZ
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Dla początkujących i nie tylko polecam youtube. Wejdź tam i wpisz w wyszukiwarkę np. gimp jako darmowy program jest idealny do nauki. A w youtube masz masę poradników jak obrabiać zdjęcia.
    np. https://www.youtube.com/watch?v=0veZZUvHsFU
  • #10 14983005
    0ceanborn
    Poziom 25  
    Ostatnio byłem na korepetycjach z obróbki cyfrowej i trochę mi się rozjaśniło.
    Mam jeszcze 2 pytania :
    1.Czy kupno nowej karty graficznej znacząco przyspieszy obróbkę grafiki (operacje wykonywanie w programie) ? Link do osobnego tematu.
    2.Jaki włączyć tryb w monitorze podczas obróbki ?
    Mam Benq GW2760HS, mogę wybrać np sRGB, Photo, Standard.
  • #11 14983051
    lekto
    Poziom 35  
    1. Zależy, poszukaj do czego jest wykorzystywana karta graficzna w konkretnym programie.
    2. sRGB będzie chyba najlepsze, ja na swoim E2200HDA pracuję cały czas w dynamic, bo nie chce mi się zmieniać.
  • Pomocny post
    #12 14996746
    puchan
    Poziom 14  
    Ocena: 97
    Najpierw monitor. Obraz kontrolny z kwadracikami szarości powinien je wszystkie pokazać osobno. Najlepiej taki obraz gdzie jest ich ze 20 czyli co 5%. Większość monitorów płaskich skleja do kupy zakres 1-15% i 85-100% (czyli nie jest w stanie wyświetlić różnic) przez co możemy nie zobaczyć subtelności w cieniach i światłach. Szczególnie tanie monitory z matrycami z TV. Najtańszy monitor firm od grafiki jak np. Eizo będzie tylko trochę droższy od popularnych marketowych a kilka razy lepszy w pokazywaniu obrazu.
  • #13 14997035
    0ceanborn
    Poziom 25  
    Dobrze wiedzieć.
    A możesz podrzucić linki ?
  • REKLAMA
  • #14 14997140
    puchan
    Poziom 14  
    Ocena: 97
    O choćby taki:
    http://www.komputerswiat.pl/media/1158183/ObrazKontrolny.jpg
    Oczywiście tony pośrednie można sprawdzić nim na dowolnym monitorze ale rozdzielczości i proporcje to juz tylko dla FullHD. Dobry monitor powinien pokazać wszystkie szarości osobno bez zlewania się. I te kolorowe choć tu mogą już zanikać w cieniach.
  • #15 15197181
    jwdorjan
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    0ceanborn napisał:
    ... wiem że profesjonalista użyje Photoshopa ale jak będę wiedział o jakie opcje chodzi w tym programie, to będę potrafił znaleźć ich odpowiedniki w RAW therapy.

Profesjonalista zapisze zdjęcie w formacie RAW i dopiero taki surowy plik podda obróbce. Wtedy dokona korekty balansu bieli tak jak przed wykonaniem zdjęcia. Jeżeli zapisujemy pliki w jpeg to mamy bardzo ograniczone możliwości korekty. Zapisując w formacie RAW mamy również możliwość dokonania korekty ekspozycji, nasycenia, kontrastu, ostrości i stosowania odpowiednich profili barwnych. Rejestracja w jpeg zdecydowanie zmniejsza szanse na uzyskanie poprawnego odwzorowania.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #16 15209497
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1044
    IMHO nie można się nauczyć korespondencyjnie rysunku, obróbki fotografii, czy pływania. Jesli w ogóle mozna to tylko w bezpośrednim kontakcie z nauczycielem i praktycznym zajęciom. Owszem, można nieco wprowadzić kogoś w tajniki ale gros problemów trzeba rozwiązać samodzielnie, nakładem własnej pracy i logicznego myślenia oraz (nie ukrywam) jakichś tam zdolności. Bardzo w tym pomaga też ogólna wiedza z zakresu kolorymetrii. Można opierać sie o książki z zakresu analogowej fotografii barwnej czy np.telewizji kolorowej. Tam sprawy kolorymetrii (podstawowe jednostki, mieszanie barw itp.) są dość dokładnie "wałkowane". Wiedza ta na pierwszy rzut oka wydaje się nudna ale jest ona bardzo przydatna w późniejszym działaniu.
    Swoje wiadomości (niekompletne z reszta) zdobywałem samodzielnie przez wiele lat (ponad 50) etapami i nadal się tego uczę. Jest to dziedzina bardzo rozległa i głównie jej efekty zależą od smaku artystycznego oraz indywidualnego wyczucia i smaku. Tego nie da się nauczyć.
  • #17 15228191
    andamira
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Kiedy zaczynałem przygodę z fotografią amatorską oczywiście wybrałem program którego chciałem musiałem się nauczyć . Wybór padł na produkt corela PaintShop pro 10. Tak wiem to już staroć ale spełnia moje oczekiwania wraz z tworzeniem grafiki. Na wszystko potrzebny jest czas jeżeli się chce mieć jakieś efekty inaczej wystarczy kilka funkcji w Picassa . No i jeszcze jedno, pliki jpg są trudne w obróbce , zatem zadanie nr.to fota musi być ok . Korzystam z programów płatnych ale tanich. Np. za 9,90 mam program do hurtowego /np.1000 szt jednocześnie / zmniejszania rozmiaru zdjęć, nadawaniu nazw i dodawania znaku wodnego. Powodzenia
  • #18 15228381
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    Preskaler
    Mądre słowa.

Chociaż mówiąc szczerze, oglądam wiele fotografii nijakich, gdzie poprawa odbioru polega na dosłownie kilku ruchach. Ale podstawą jest poznanie zagadnień odnośnie budowy kadru i odczytywanie histogramu. Wtedy już na etapie wykonania fotografii odpowiednio budując kadr i dobierając parametry ekspozycji mamy lwią część roboty załatwioną. Do tego RAW i w większości wystarczają programy "pudełkowe". Na przykład DPP Canona to bardzo przyzwoite narzędzie. Pierwszym "problemem" z RAW to fakt, że nie możemy obejrzeć go w standardowych przeglądarkach plików. Ja zainstalowałem faststone image viewer. W tym programie możesz ustawić zewnętrzne programy do obórbki. ;) Rozumienie histogramu pozwoli na bardzo szybką obróbkę na "krzywych" a znajomość zagadnień związanych z kadrowaniem pozwoli na precyzyjne docięcie. Ja staram się już nic nie docinać i nie pionować, choć nie posiadając specjalistycznych obiektywów trzeba czasem powalczyć z perspektywą, czy dystorsjami. Co do histogramu, warto w wyszukiwarkę wpisać: cuves ...... W miejsca kropek wpisać należy dowolny program do edycji. ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różne aspekty nauki obróbki zdjęć w programie RAWTherapee oraz alternatywnych narzędziach. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z poprawą jakości zdjęć, wskazując na znaczenie balansu bieli, nasycenia kolorów oraz użycia aerografu do retuszu. Podkreślono, że każdy program do obróbki zdjęć, w tym GIMP i Photoshop, oferuje podobne funkcje, ale wymagają one praktyki i eksperymentów. Rekomendowano książki Scotta Kelby'ego oraz materiały wideo na YouTube jako źródła wiedzy. Wskazano również na znaczenie formatu RAW dla profesjonalnej obróbki zdjęć oraz na konieczność posiadania odpowiedniego monitora do precyzyjnej kalibracji kolorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA