logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty sposób na poprawę jakości zdjęć naszych wydruków 3D (i nie tylko)

p.kaczmarek2 25 Maj 2020 16:59 4020 4
  • Prosty sposób na poprawę jakości zdjęć naszych wydruków 3D (i nie tylko)
    Witajcie moi drodzy
    Tutaj chciałbym się podzielić jednym prostym sposobem na poprawę jakości wykonanych już wcześniej przez nas zdjęć, a mianowicie sprytnej korekty światła i cienia w programie Gimp.
    Sposób ten umieszczam w dziale powiązanym z drukiem 3D ponieważ problem z jasnością i kontrastem najczęściej spotykałem właśnie przy wydrukach 3D z czarnego filamentu; ale oczywiście ten sposób można też zastosować w przypadku zdjęć innych rzeczy, chociażby naszych własnych projektów z elektroniki.

Wymagany software
    Do poprawy jakości zdjęć użyję darmowego programu Gimp w wersji 2.10:
    Można go pobrać stąd:
    https://www.gimp.org/downloads/
    Ale myślę, że to samo można zrobić też w innych programach do obróbki zdjęć i grafiki.

Poprawa cieni i podświetleń w Gimp
    Proces poprawy cieni i podświetleń zdjęcia wydruku 3D zrobię na przykładzie zdjęcia prototypu mojego organizera na zasilacze.
    Organizer wydrukowany był z czarnego filamentu, co utrudnia odpowiednie złapanie kontrastu na fotografii; w przypadku używanego przeze mnie aparatu/telefonu jest to wręcz niemożliwe.
    Zdjęcie albo wychodzi tak, że tło jest dobrze widoczne a wydruk jest ciemny:
    ... albo tak, że wydruk jest odpowiednio jasny (widać jego krawędzie) ale tło jest z kolei zbyt jasne:
    Oba zdjęcia przedstawione powyżej są przez to dość słabe. Ale można łatwo poprawić ich jakość w programie Gimp - wystarczy zaimportować do niego pierwsze zdjęcie (to ciemniejsze):
    Następnie trzeba otworzyć narzędzie do regulacji podświetlenia z menu Kolory->Cień i podświetlenie:
    Z nowo otwartego okna należy dobrać tak parametry, by całe zdjęcie było w miarę wyraźne i miało dobrze widoczne krawędzie. Najwięcej można nim zdziałać zaznaczonym na zrzucie ekranu suwakiem:
    Dla przykładowego zdjęcia wybrałem takie ustawienie:
    Końcowy efekt:
    Moim zdaniem jest o wiele lepiej. Wydrukowany w 3D element jest wyraźnie widoczny, widać jego krawędzie, kształt przy jednoczesnym zachowaniu odpowiedniej jasności tła i kontrastu.

Drugi przykład - wydrukowana w 3D obudowa mojego zegara na PIC16F1459
    Tym razem bez większego komentarza. Opisany wcześniej sposób tu też się sprawdził i polepszył odczuwalną jakość zdjęcia.
    Przed:
    W trakcie/po:
    Po odpowiednim ustawieniu balansu światła i cienia w Gimp o wiele lepiej widać wydrukowaną obudowę. Na zdjęciu można nawet dostrzec niedoskonałości w wydruku które powstały na skutek problemów jakie wtedy miałem z drukarką.

Trzeci przykład - trudniejsza sytuacja ze źródłem światła
    Przedstawiony tu sposób działa też gdy fotografujemy obiekt który sam emituje jakieś światło - tak jak przedstawiony tutaj mój zegar na PIC:
    W przypadku tego zdjęcia musiałem zmienić nieco więcej ustawień by uzyskać zadowalający efekt:
    Po ustawieniu odpowiedniego balansu światła i cienia zdjęcie jest o wiele bardziej wyraźne. Widać na nim dodatkowe szczegóły, takie jak napisy na płytce ze złączem USB (D+, D-, itp), same piny od złącza USB przylutowanego powierzchniowo, obrys slotu na baterię CR2032 (na oryginalnym zdjęciu się zlewał z tłem), same napisy na tej bateryjce...
    Więcej informacji na temat konstrukcji ze zdjęcia znajdziecie tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3663489.html

Podsumowanie
    Dla mnie opisany tutaj sposób jest rewelacyjny i pozwala naprawdę polepszyć jakość zdjęć (zwłaszcza w przypadku zdjęć wydruków 3D czarnym filamentem i ogólnie ciemnych obiektów na jaśniejszem tle). Czasem po prostu nie jestem w stanie złapać aparatem odpowiedniego kontrastu i zdjęcia wychodzą po prostu zbyt ciemne lub zbyt jasne a pokazany tu sposób pozwala właśnie takie zdjęcia naprawić.
    Na koniec chciałbym podkreślić, że przedstawiony tutaj proces nie jest równoznaczny po prostu ze zwiększeniem (lub zmniejszeniem) jasności/kontrastu całego zdjęcia; przedstawiony tu sposób zwiększa lub zmniejsza go wybiórczo, tylko dla odpowiednich stref zdjęcia, to dzięki temu daje tak dobry efekt.
    Należy też oczywiście pamiętać, by nie przedobrzyć i przed eksperymentami z jasnością zdjęcia powinno się sprawdzić ustawienia własnego monitora - bo jeśli mamy na nim np. zbyt ciemny obraz to poprawianie kontrastu na zdjęciach nieco mija się z celem.
    I oczywiście nic nie zastąpi dobrego aparatu i dobrego oświetlenia przy robieniu zdjęcia - ale jak już tego nie mamy, to zawsze możemy sobie radzić jakoś poprzez obróbkę zdjęć.
    A jakie Wy znacie sposoby na poprawę jakości zrobionych zdjęć? Zapraszam do dyskusji.

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14571 postów o ocenie 12587, pomógł 654 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • #2 18720102
    Euzebiusz23091998
    Poziom 15  
    Ocena: 58
    Ja w zasadzie wyznaję tylko jeden sposób na dobre zdjęcie:

-odpowiednio miękkie oświetlenie
    -dobre ustawienie do tego zdjęcia (twoje zdjęcie z ładowarkami mam wrażenie, że było robione pod światło - pewnie z tyłu jest okno? Takie coś nie ma prawa się udać dobrze)
    -dobrze ustawiony aparat (nie potrzeba od razu drogiej lustrzanki, teraz nawet smartfony oferują całkiem dużo opcji regulacji w manualnym trybie pstrykania)
    -odpowiednio dobrane tło. W zasadzie dobrą opcją czasem jest komora bezcieniowa - i można zrobić ją dosłownie za kilka złotych wykorzystując np. duże kartki papieru i kilka lampek biurowych które każdy gdzieś znajdzie

Wiadomo, w programach zawsze można coś poprawić, ale jak podstawa będzie zła, to cudów nie zdziałamy :)
  • #3 18720316
    dudik56
    Poziom 17  
    Ocena: 609
    Oświetlenie to podstawa ale teraz robienie zdjęć w trybie HDR przeważnie załatwia sprawę.
  • #5 18722115
    fotomh-s
    Poziom 24  
    Ocena: 315
    Strzelając RAWy często można się w łatwy sposób pobawić opcjami. Oprogramowanie do ich przetwarzania (nie musi być koniecznie PS) oferuje sporo ustawień, można właśnie takie rzeczy jak cienie wyregulować.
    Format JPEG to format przetworzony, nie tylko po kompresji, ale także całym processingu. RAW nie gryzie :-) Jedyny problem to lenistwo, kiedyś się tym sporo bawiłem, dzisiaj mi się zwyczajnie nie chce.

Kolejna sprawa to użycie lampy błyskowej. Sztuczne światło stałe (lampki biurkowe, lampy na suficie, nawet mocne halogenowe) jest często nadal zbyt słabe przy "stzelaniu" z ręki bez stabilizacji. Tutaj przychodzi na pomoc lampa. Oczywiście unikamy bezpośredniego świecenia lampą w obiekt, to nigdy nie wygląda dobrze. Jak ktoś ma biały sufit i ściany to nie ma problemu, ustawiamy lampę tak aby odbić światło od ścian lub sufitu. To bardzo pomaga. Dodatkowo dobrą strategią jest mieszanie światła zastanego z błyskowym. Można manualnie ustawić ISO, przesłonę i czas, zostawić automatykę lampy. Ustawianie priorytetu lampy błyskowej (co powoduje wymuszenie czasu X, W aparatach Canon to chyba jest 1/250s) nie jest dobrym pomysłem, w takich przypadkach widać prawie tylko światło błyskowe. Do tego można stosować dyfuzory, najprostszy można zrobić z kawałka kartki.
REKLAMA