Witajcie moi drodzy
Tutaj chciałbym się podzielić jednym prostym sposobem na poprawę jakości wykonanych już wcześniej przez nas zdjęć, a mianowicie sprytnej korekty światła i cienia w programie Gimp.
Sposób ten umieszczam w dziale powiązanym z drukiem 3D ponieważ problem z jasnością i kontrastem najczęściej spotykałem właśnie przy wydrukach 3D z czarnego filamentu; ale oczywiście ten sposób można też zastosować w przypadku zdjęć innych rzeczy, chociażby naszych własnych projektów z elektroniki.
Wymagany software
Do poprawy jakości zdjęć użyję darmowego programu Gimp w wersji 2.10:
Można go pobrać stąd:
https://www.gimp.org/downloads/
Ale myślę, że to samo można zrobić też w innych programach do obróbki zdjęć i grafiki.
Poprawa cieni i podświetleń w Gimp
Proces poprawy cieni i podświetleń zdjęcia wydruku 3D zrobię na przykładzie zdjęcia prototypu mojego organizera na zasilacze.
Organizer wydrukowany był z czarnego filamentu, co utrudnia odpowiednie złapanie kontrastu na fotografii; w przypadku używanego przeze mnie aparatu/telefonu jest to wręcz niemożliwe.
Zdjęcie albo wychodzi tak, że tło jest dobrze widoczne a wydruk jest ciemny:
... albo tak, że wydruk jest odpowiednio jasny (widać jego krawędzie) ale tło jest z kolei zbyt jasne:
Oba zdjęcia przedstawione powyżej są przez to dość słabe. Ale można łatwo poprawić ich jakość w programie Gimp - wystarczy zaimportować do niego pierwsze zdjęcie (to ciemniejsze):
Następnie trzeba otworzyć narzędzie do regulacji podświetlenia z menu Kolory->Cień i podświetlenie:
Z nowo otwartego okna należy dobrać tak parametry, by całe zdjęcie było w miarę wyraźne i miało dobrze widoczne krawędzie. Najwięcej można nim zdziałać zaznaczonym na zrzucie ekranu suwakiem:
Dla przykładowego zdjęcia wybrałem takie ustawienie:
Końcowy efekt:
Moim zdaniem jest o wiele lepiej. Wydrukowany w 3D element jest wyraźnie widoczny, widać jego krawędzie, kształt przy jednoczesnym zachowaniu odpowiedniej jasności tła i kontrastu.
Drugi przykład - wydrukowana w 3D obudowa mojego zegara na PIC16F1459
Tym razem bez większego komentarza. Opisany wcześniej sposób tu też się sprawdził i polepszył odczuwalną jakość zdjęcia.
Przed:
W trakcie/po:
Po odpowiednim ustawieniu balansu światła i cienia w Gimp o wiele lepiej widać wydrukowaną obudowę. Na zdjęciu można nawet dostrzec niedoskonałości w wydruku które powstały na skutek problemów jakie wtedy miałem z drukarką.
Trzeci przykład - trudniejsza sytuacja ze źródłem światła
Przedstawiony tu sposób działa też gdy fotografujemy obiekt który sam emituje jakieś światło - tak jak przedstawiony tutaj mój zegar na PIC:
W przypadku tego zdjęcia musiałem zmienić nieco więcej ustawień by uzyskać zadowalający efekt:
Po ustawieniu odpowiedniego balansu światła i cienia zdjęcie jest o wiele bardziej wyraźne. Widać na nim dodatkowe szczegóły, takie jak napisy na płytce ze złączem USB (D+, D-, itp), same piny od złącza USB przylutowanego powierzchniowo, obrys slotu na baterię CR2032 (na oryginalnym zdjęciu się zlewał z tłem), same napisy na tej bateryjce...
Więcej informacji na temat konstrukcji ze zdjęcia znajdziecie tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3663489.html
Podsumowanie
Dla mnie opisany tutaj sposób jest rewelacyjny i pozwala naprawdę polepszyć jakość zdjęć (zwłaszcza w przypadku zdjęć wydruków 3D czarnym filamentem i ogólnie ciemnych obiektów na jaśniejszem tle). Czasem po prostu nie jestem w stanie złapać aparatem odpowiedniego kontrastu i zdjęcia wychodzą po prostu zbyt ciemne lub zbyt jasne a pokazany tu sposób pozwala właśnie takie zdjęcia naprawić.
Na koniec chciałbym podkreślić, że przedstawiony tutaj proces nie jest równoznaczny po prostu ze zwiększeniem (lub zmniejszeniem) jasności/kontrastu całego zdjęcia; przedstawiony tu sposób zwiększa lub zmniejsza go wybiórczo, tylko dla odpowiednich stref zdjęcia, to dzięki temu daje tak dobry efekt.
Należy też oczywiście pamiętać, by nie przedobrzyć i przed eksperymentami z jasnością zdjęcia powinno się sprawdzić ustawienia własnego monitora - bo jeśli mamy na nim np. zbyt ciemny obraz to poprawianie kontrastu na zdjęciach nieco mija się z celem.
I oczywiście nic nie zastąpi dobrego aparatu i dobrego oświetlenia przy robieniu zdjęcia - ale jak już tego nie mamy, to zawsze możemy sobie radzić jakoś poprzez obróbkę zdjęć.
A jakie Wy znacie sposoby na poprawę jakości zrobionych zdjęć? Zapraszam do dyskusji.
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.