logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Traveler DC X - Windows 7 nie rozpoznaje aparatu, kod błędu 43

kubazuch 11 Sie 2015 13:31 897 7
REKLAMA
  • #1 14913714
    kubazuch
    Poziom 8  
    Witam. Mam aparat Traveler DC X. Po podłączeniu do komputera wyświetla się komunikat. Po kliknięciu na "dymek" pojawia się okienko pokazujące, które urządzenie ma problem. Komputer w ogóle nie rozpoznaje sprzętu i na liście błąd jest z urządzeniem o nazwie "unknown device". Po kliknięciu na napis pojawia się okienko z właściwościami tego urządzenia i w polu "Stan urządzenie" pojawia się komunikat "System Windows zatrzymał to urządzenie z powodu zaraportowanych problemów. (Kod 43)". :cry: Co to w ogóle jest? Jak temu zaradzić? Sterowników szukałem, ale nie mogę ich znaleźć. Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14914094
    master-007
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 390
    1. Podaj pełną nazwę systemu operacyjnego wraz z architekturą (32 czy 64 Bit) i wersją Service Pack.
    2. Wrzuć screen z Menedżera Urządzeń:
    Instrukcja zamieszczania grafiki na forum.
    3. Podaj identyfikatory sprzętu dla wszystkich urządzeń, które w Menedżerze Urządzeń mają ostrzeżenie o braku lub konflikcie sterownika:
    Instrukcja wyszukiwania sterowników po identyfikatorze sprzętu.
  • REKLAMA
  • #3 14914840
    kubazuch
    Poziom 8  
    1. Windows 7 Home Premium 64 Bit. Service Pack 1
    2. Traveler DC X - Windows 7 nie rozpoznaje aparatu, kod błędu 43
    3. USB\UNKNOWN

Dodano po 16 [minuty]:

Zapomniałem dodać: aparatu chcę używać jako kamerki
  • #4 14914942
    master-007
    Moderator na urlopie...
    Nie podoba mi się ten identyfikator, powinien mieć oznaczenie VID i PID bądź VEN i DEV.
    Odinstaluj urządzenie z ostrzeżeniem oraz obie pozycje Generic USB Hub i zrestartuj komputer. Zobacz czy coś się zmieni.

Co do sposobu instalacji, o ile znajdzie się sterownik, opis jest podany w instrukcji z załącznika (EN) na stronie 35.
    Załączniki:
    • Traveler_DC-X_Manual_-_DE.pdf (3.9 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Traveler_DC-X_Manual_-_EN.pdf (2.93 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 14915043
    kubazuch
    Poziom 8  
    Niestety nadal to samo. A co do płytki, to aparat mam już z 2 lata i nie mam pojęcia gdzie ona jest.
  • REKLAMA
  • #6 14915144
    master-007
    Moderator na urlopie...
    Próbowałeś podpinać kamerę w inne złącze np. któreś ze złączy USB z tyłu komputera (o ile to stacjonarka)?

Zaczerpnięte z innego forum:
    Cytat:
    W opcjach folderów ustaw pokazywanie plików ukrytych i systemowych, podłącz kamerę do USB i wciśnij przycisk zasilania (włącz). W Menedżerze urządzeń odinstaluj sterownik "unkown device" i odepnij kamerę.

Wejdź do c:\windows\inf
    Usuń INFCACHE.1
    Opróżnij kosz.
    Zrestartuj komputer.
    Podłącz kamerę do USB i wciśnij przycisk zasilania (włącz).
    Kamera powinna być widoczna jako dysk wymienny.
  • REKLAMA
  • #7 14915203
    kubazuch
    Poziom 8  
    W innych gniazdach też patrzyłem. Więc chyba wychodzi na to, że coś z kablem nie halo :/ A dziś go kupiłem...

Dodano po 6 [minuty]:

Sprawdzę jeszcze te z usunięciem

Dodano po 9 [minuty]:

Nic nie dało... :(
  • #8 14919836
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4861
    kubazuch napisał:
    USB\UNKNOWN
    Taki identyfikator wyświetla się w przypadku, gdy sprzęt lub kabel jest uszkodzony.
    Inna sprawa - gniazdo USB w tych aparatach miało dwie funkcje - zwykłe USB oraz wyjście A/V.
    Możliwe, że w opcjach aparatu ustawia się rodzaj USB.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z aparatem Traveler DC X, który nie jest rozpoznawany przez system Windows 7 (błąd 43). Po podłączeniu do komputera, urządzenie wyświetla komunikat o błędzie i jest klasyfikowane jako "unknown device". Użytkownik próbował różnych portów USB oraz reinstalacji urządzenia, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie identyfikatorów sprzętu, odinstalowanie urządzeń z ostrzeżeniem oraz możliwość uszkodzenia kabla lub samego aparatu. Wskazano również, że aparat może mieć różne tryby USB, co może wpływać na jego rozpoznawanie przez komputer.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA