logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

K52jc - Ustawienia obrazu z kamery internetowej są nieaktywne (Odwrócony obraz)

michalprog 14 Sie 2015 12:18 21072 9
REKLAMA
  • #1 14920432
    michalprog
    Poziom 5  
    Ocena: 15
    Dzień dobry, mam następujący problem:

Mam laptop firmy ASUS: K52Jc. W skype obraz z kamery wbudowanej w laptop jest odwrócony o 180°. Przeczytałem, że można to rozwiązać na kilka sposobów (aby obraz był wyświetlany normalnie): albo zmienić sterowniki, albo zmienić ustawienia kamery. Próbowałem zmienić sterownik. Mam Windows 10. Po zainstalowaniu sterownika firmy ASUS napisanego dla Windows 7, kamera przestała działać w ogóle. Więc przywróciłem stary sterownik. Próbowałem więc zmienić ustawienie kamery w Skype. Jednak nie mogę nic z tym zrobić, gdyż ustawienie, karta, na której mogę przekręcić obraz, opcje na tej karcie są wyszarzałe, nieaktywne. Nie wiem jak mogę je aktywować. Proszę o pomoc, dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 14920457
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4883
    Musisz odnaleźć plik xxx.inf odpowiedzialny za sterowniki kamery i edytować go manualnie.
    Jeśli nie wiesz jak, to znajdź ten plik (lub sterownik kamerki) i daj tu na forum w załączniku.
  • REKLAMA
  • #3 14920551
    michalprog
    Poziom 5  
    Proszę bardzo. Nie umiem edytować i nie wiem nawet co i jak.
    Załączniki:
    • snp2uvc.zip (5.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 14920558
    DriverMSG
    Ok - plik edytowałem, teraz go podmień lub aktualizuj sterownik kamery manualnie, wskazując ten plik.
    Załączniki:
    • snp2uvc.zip (4.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 14920575
    michalprog
    Poziom 5  
    Teraz Windows informuje, że sterownik, który jest zainstalowany, jest aktualny i nie trzeba instalować nowego (przywróciłem sterownik windowsowy z 2006 roku). Nie wiem jak to ominąć.
  • #6 14921137
    DriverMSG
    Zainstaluj poprzez wymuszenie, uprzednio odinstaluj kamerkę i usuń jej stare sterowniki.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2324818.html#11042475
  • REKLAMA
  • #7 14922736
    michalprog
    Poziom 5  
    Wielkie dzięki, udało się, bardzo Ci dziękuję!

PS
    A mógłbyś mi powiedzieć, albo odesłać do źródeł, jak modyfikować sterowniki?
  • #8 14922891
    DriverMSG
    W pliku xxx.inf szukamy ścieżki "flip" - w twoim wypadku były dwie wyglądające tak:
    HKR,DefaultSettings,Flip,0x00010001,0

Wystarczy więc zmienić ostatnią cyfrę z 0 (zero) na 1 (jeden), czyli:
    HKR,DefaultSettings,Flip,0x00010001,1

I zapisać zmiany.

Podobnych zmian można dokonać w rejestrze systemowym.
  • REKLAMA
  • #9 14923858
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 15132277
    michalprog
    Poziom 5  
    Bardzo dziękuję wszystkim, pozdrawiam!
    K52jc - Ustawienia obrazu z kamery internetowej są nieaktywne (Odwrócony obraz)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa ASUS K52Jc zgłosił problem z odwróconym obrazem z kamery internetowej w aplikacji Skype. Po próbach aktualizacji sterowników, w tym instalacji sterownika dla Windows 7, kamera przestała działać. Użytkownik nie mógł zmienić ustawień kamery w Skype, ponieważ opcje były nieaktywne. Otrzymał porady dotyczące edytowania pliku sterownika xxx.inf, aby zmienić ustawienia "flip" z 0 na 1, co rozwiązało problem. Użytkownik został również poinformowany o konieczności odinstalowania starego sterownika przed wymuszeniem instalacji nowego. Dodatkowo, zauważono, że obraz w Skype jest zawsze odwrócony w podglądzie, ale odbiorca widzi go normalnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA