logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell 7537 - Jak wejść do BIOS po nieudanej instalacji Windows 10?

whitefoxak 23 Sie 2015 18:13 1320 16
REKLAMA
  • #1 14941771
    whitefoxak
    Poziom 10  
    Witam wszystkich chętnych do pomocy ;)

Mam duży problem (dla niektórych pewnie mały)
    Brat chciał przejść z windowsa 8.1 na 10 podczas instalacji nowego windowsa wyskoczył mu jakiś error i nic nie mógł zrobić po zaistniałej sytuacji uruchomił recovery i coś nagrzebał w danej chwili po włączeniu laptopa wyskakuje informacjia jak na zdjęciu:

Niestety żaden klawisz funkcyjny typu F2, F12 nie przekierowuje do biosa!!!
    Lptop cały czas wczytuje windowsa i po paru sekundach wyskakuje informacja jak na zdjęciu powyżej...
    Wyciąganie baterii nic nie daje zarówno wyczerpanie baterii nic nie wskórała.

Mam pytanie czy da radę jakoś wejść do biosa...
    Jeżeli nie czy będę mógł wyciągną dysk twardy i podłączyć go do mojego laptopa
    przez usb (posiadam specjalny kabel) i sformatować go?

Laptop to Dell 7537
  • REKLAMA
  • #3 14941968
    whitefoxak
    Poziom 10  
    Klawisze od recovery nie działają a do biosa muszę wejść jeżeli chcę zmienić botowanie na USB żeby wgrać nowego Windowsa. Problem w tym że żaden przycisk umożliwiając odpalenie biosa bądź recovery nie działa.
    Dlatego mam pytanie co dalej? Jak wgrać nowego Windowsa?
  • REKLAMA
  • #4 14941987
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 779
    Co to znaczy nie działa, zepsuł się ??
  • REKLAMA
  • #5 14942242
    whitefoxak
    Poziom 10  
    Laptop się uruchamia ale poza wczytywaniem Windowsa nic innego nie można zrobić wyskakuje obraz z logo Dell w prawym dolnym rogu F2 bios i f12 recovery po naciśnięciu pojawia się loading i po 2 sec. Znowu jak na zdjęciu powyżej.
  • #6 14942251
    bestboy21
    Poziom 40  
    No i przez F2 musi się dać wejść do biosu.
  • REKLAMA
  • #7 14942383
    whitefoxak
    Poziom 10  
    No niestety nie można tak jak napisałem po kliknięciu na F2 loading przez 2 sec. I na nowo loading Windowsa !!!! Wciskalem setki razy różne kombinacje i cały czas to samo. Nie mam zielonego pojęcia co dalej jak zainstalować Windowsa? Jak nie mogę zmienić botowania na napęd lub USB? Bios się nie otwiera.

Nie wiem czy teraz wyciągnąć dysk i podłączyć go przez USB do mojego laptopa i sformatować? Czy raczej nie można tak robić?
  • #8 14942434
    bestboy21
    Poziom 40  
    Podłącz pendrajwa z obrazem windowsa i zobacz czy po naciśnięciu F12 pojawi się boot menu (podczas logo startowego biosu oczywiście).
  • #9 14942710
    whitefoxak
    Poziom 10  
    Niestety nic...
    Próbowałem z USB oraz z napędu 5 min temu cały czas loading windows i po chwili informacja jak na zdjęciu!!!!

Nie wiem co teraz mam zrobić bez dostępu do Biosa na tym lapku nic nie zrobię.
  • #10 14942741
    terry1996
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    Jak mniemam kolega nie zrobił sobie kopi recovery na U.SB lub DVD ?
    Zakładam, że nie XD
    Ja bym jeszcze spróbował z płytą odzyskiwania do ściągnięcia ze strony microsoftu.
    Jak sformatujesz dysk to stracisz recovery (jeśli w 1 pytaniu mam racje).

A co do samego systemu to wydaję mi się, że jak podłączyłbyś dysk do swojego kompa to po prostu wystarczy zamienić folder windows.old z windows, aczkolwiek nie mogę za to ręczyć głową. Jeśli ktoś to potwierdza, niech się odezwie :P
  • #11 14942835
    whitefoxak
    Poziom 10  
    Oczywiście że masz rację.
    Żadna płyta bądź USB z recovery nie została utworzona.
    Pytanie co da płyta z odzyskiwanie ze strony MS. Skoro laptop nie potrafi odpalić Windowsa z USB ani napędu.

Postaram się odłączyć baterie od biosu na kilka minut jak nie zadziała to spróbuję podmienić pliki w Windowsie jak napisałeś.
    Tylko proszę Cię wyjaśnij jak to zrobić.
  • #12 14942901
    bestboy21
    Poziom 40  
    Success! Solved the problem in an uncomplicated way:

switch off the notebook.
    put in a external usb hard drive without os, just datas.
    system will check the device and ask you if you want to enter bios with F2

Mówiłem że tak musi zadziałać, coś źle robisz.

Podmiana folderów nie zadziała ot tak, jest jeszcze choćby plik boot.ini który by trzeba edytować i parę innych rzeczy.

Ostatecznie można wyjąć dysk i sformatować , wtedy laptop sam w akcie desperacji spyta co zrobić z tym fantem, po zresetowaniu daty w sumie też powinien zgłosić błąd i wejść do biosu.
  • #13 14944187
    whitefoxak
    Poziom 10  
    A więc...
    Dziwna sprawa po wyjęciu dysku twardego wyświetla się komunikat brak dysku twardego. Do biosa jak nie można było wejść tak nie można dalej.
    Po podłączeniu USB z Windowsem ale ciągle z wymontowanym dyskiem twardym włącza się instalator Windowsa ale nadal brak możliwości wejścia w bios...
    Po włożeniu dysku ale nadal z USB sytuacja jak zawsze wyświetla się komunikat jak na zdjęciu z początku tematu

W każdym przypadku:
    - z dyskiem
    - bez dysku
    - z USB bez dysku
    - z USB z dyskiem
    zawsze gdy klikam w klawisz F2 bądź F12 ekran mruga i w zależności od zamontowanego dysku lub USB następuje akcja jak w opisie powyżej...
  • Pomocny post
    #14 14944208
    bestboy21
    Poziom 40  
    I can't access the BIOS on my new 7537. Holding/tapping F2 or F12 highlights the Setup / Boot options on the bottom right of the splash screen but then it just boots into windows regardless. Anyone having the same problem or know of a fix?

Yeah, that's on Windows. You have to boot Windows and restart it by holding Shift. Then you access a special Windows boot menu from where you will be able to access the BIOS (use the "change UEFI setup" option).

Czyli uruchomić go z dyskiem i przytrzymanym shiftem, powinno pojawić się menu.

Ostatecznie, po sformatowaniu dysku i podłączeniu pena też wystartuje z pena bo z dysku nie będzie już mógł ;)
  • #15 14944781
    whitefoxak
    Poziom 10  
    po wyciągnięciu dysku zamontowaniu USB miałem do wyboru zainstaluj Windows lub napraw w sekcji napraw miałem opcje z UEFI ;)

Ale chyba było by zbyt pięknie gdyby już nie było problemu...

Po zamontowaniu dysku twardego do laptopa i podłączeniu USB wszystko idzie zgodnie z planem:

Klikam kolejno:

- Zainstaluj
    - Wybieram system Windows 8,1 x64 i klikam dalej
    - Akceptuję postanowienia licencyjne klikam dalej
    - Wyskakuje informacja: jakiego typu instalację chcesz wykonać:
    - Uaktualnienie zainstaluj system windows i zachowaj
    ustawienia pliki oraz aplikacje
    - Niestandardowa tylko zainstaluj system windows

Klikam drugą opcję

- Gdzie chcesz zainstalować system windows (i tu się pojawiły schody) Sporo syfu:
    multum partycji
    jak na zdjęciach

Dell 7537 - Jak wejść do BIOS po nieudanej instalacji Windows 10? Dell 7537 - Jak wejść do BIOS po nieudanej instalacji Windows 10? Dell 7537 - Jak wejść do BIOS po nieudanej instalacji Windows 10? Dell 7537 - Jak wejść do BIOS po nieudanej instalacji Windows 10? Dell 7537 - Jak wejść do BIOS po nieudanej instalacji Windows 10? Dell 7537 - Jak wejść do BIOS po nieudanej instalacji Windows 10? Dell 7537 - Jak wejść do BIOS po nieudanej instalacji Windows 10? Dell 7537 - Jak wejść do BIOS po nieudanej instalacji Windows 10? Dell 7537 - Jak wejść do BIOS po nieudanej instalacji Windows 10? Dell 7537 - Jak wejść do BIOS po nieudanej instalacji Windows 10?
    Dell 7537 - Jak wejść do BIOS po nieudanej instalacji Windows 10? Dell 7537 - Jak wejść do BIOS po nieudanej instalacji Windows 10? Dell 7537 - Jak wejść do BIOS po nieudanej instalacji Windows 10? Dell 7537 - Jak wejść do BIOS po nieudanej instalacji Windows 10?

I nie mogę wgrać systemu na żadną partycję

po wyjęciu USB i restarcie pojawia się ekran

Mogę wejść do biosu lecz nie działa recovery...
  • Pomocny post
    #16 14944789
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ja bym wszystkie partycje wywalił i się nie wgłębiał w etiologię bo można pół dnia stracić na takie zabawy w co by było gdyby. Niech windows sam sobie założy partycje jakie mu potrzebne do szczęścia. Chyba że jeszcze będzie zabawa z GPT ale to się okaże ;) Jeśli bootujesz z USB i masz do wyboru UEFI i bez UEFI to właśnie tutaj będzie kolejny haczyk o ile instalator stwierdzi że nie może instalować systemu.
  • #17 14944846
    whitefoxak
    Poziom 10  
    sekundę temu wlazłem w opcję automatycznego naprawiania po restarcie znowu próbowałem instalacji i jak na razie daje rade ;)

Dam znać jak poszło.

Nie mniej chcę Tobie podziękować ponieważ wstawiłem temat na różne fora i tylko Tobie starczyło cierpliwości na pomoc i rozmowę :)

Dodano po 2 [godziny] 36 [minuty]:

Ok Wszystko w porządku!!! system naprawiony i nawet klucz OEM odzyskałem ;)

Jeszcze raz Dzięki :)

Dodano po 20 [sekundy]:

Ok Wszystko w porządku!!! system naprawiony i nawet klucz OEM odzyskałem ;)

Jeszcze raz Dzięki :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z laptopem Dell 7537, który nie może wejść do BIOS-u po nieudanej instalacji systemu Windows 10. Po uruchomieniu laptopa pojawia się logo Dell, a klawisze F2 i F12 nie działają, co uniemożliwia zmianę ustawień bootowania. Użytkownik próbował różnych metod, w tym podłączenia dysku twardego do innego laptopa oraz użycia nośników USB z systemem, ale bezskutecznie. Ostatecznie, po wyjęciu dysku twardego i podłączeniu USB, udało się uzyskać dostęp do opcji instalacji systemu. Po kilku próbach i zastosowaniu opcji automatycznego naprawiania, system został naprawiony, a klucz OEM odzyskany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA