logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 10 nie steruje po aktualizacji bios - komunikat nie można odnaleźć żądanego urządzenia

LOA 08 Lis 2023 07:53 1518 15
REKLAMA
  • #1 20804854
    LOA
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Dzień dobry.
    Wczoraj w laptopie Dell e5270 z Windows 10 aktualizowałem bios. Po aktualizacji system nie startuje.
    Próbowałem zmienić w biosie ahci, legacy. Bez skutku. Przy wybraniu opcji uefi nie widzę możliwości wyboru dysku w laptopie, tylko pendrive z instalka systemu.
    Próbowałem różnych poleceń bootrec /Fixboot, fixmbr kończą się powodzeniem. Na kroku rebuildbcd niestety próby sprawy kończą się błędem jak na zdjęciu
    Poniżej screeny
    Ekran z konsoli Diskpart z listą dysków i partycji. Zrzut ekranu z programu DiskPart z listą dysków. Ekran z wierszem poleceń systemu Windows z komunikatami o błędach po aktualizacji BIOS-u.
    Dane na dysku z Windows są widoczne.
    Wierzę że da się naprawić system bez utraty danych.
    Prośba o pomoc w uruchomieniu systemu.
    Zależy mi na tym żeby odzyskać system bez reinstalacji całości.
  • REKLAMA
  • #2 20804941
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10437
    Na pewno miales wczesniej uefi. Secure boot masz wylaczony?
  • #3 20804945
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2237
    A instalator widzi dysk?
  • #4 20804963
    LOA
    Poziom 16  
    Już odpisuje. Szczerze, to dawno nie zaglądałem do tego laptopa i czy był UEFI - nie pamiętam. Być może idę w złą stronę z UEFI.
    Secure boot jest wyłączone. Dysk nie szyfrowany.
    Dlatego proszę o pomoc gdyby trzeba iść w stronę legacy.

Tak, instalator, widzi partycje 500MB oraz ta z systemem.
  • REKLAMA
  • #5 20804984
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10437
    Skoro instalator wykrywa to i bios powinien, zamiesc screeny z biosu.
  • REKLAMA
  • #6 20805466
    LOA
    Poziom 16  
    Poniżej screeny z BIOS
    Zrzut ekranu z ustawieniami BIOS na laptopie Dell Latitude E5270, pokazujący sekwencję rozruchową z wybraną opcją UEFI. Zrzut ekranu z BIOS przedstawiający menu wyboru EFI Boot z listą katalogów i plików. Widok ekranu BIOS z zaawansowanymi opcjami bootowania na laptopie Dell Latitude E5270. Ekran ustawień BIOS przedstawiający opcje operacji SATA z zaznaczoną opcją AHCI. Ekran ustawień BIOS z opcją wyboru urządzenia rozruchowego M.2 PCIe SSD.

Oraz próby wpisywania komend.

Lista katalogów na dysku E: z błędem podczas kopiowania plików startowych. Okno z wierszem poleceń systemu Windows ze wsparciem dla naprawy struktury dysku. Zrzut ekranu z programu DiskPart pokazujący listę dysków i partycji na komputerze. Zrzut ekranu z poleceń DiskPart w systemie Windows, pokazujący listę dysków i partycji na komputerze. Ekran komputera z widokiem na konsolę z listą plików i katalogów. Wykonywanie komendy dir. Ekran z wierszem poleceń pokazujący zawartość katalogu EFI na dysku C. Zrzut ekranu przedstawiający widok wiersza poleceń z listą katalogów na dysku C w folderze EFI Microsoft. Zrzut ekranu z okna wiersza poleceń systemu Windows z widoczną listą plików i folderów. Zrzut ekranu z okna wiersza poleceń pokazujący wyszukiwanie katalogu Recovery w folderze EFI na dysku C.

Przy uruchamianiu komputer z dysku M2, jest komunikat No boot Device found.

Kurcze, jest mi źle, bo chciałem zaktualizować bios w komputerze córki i w sumie to jej uszkodziłem sprzęt.
  • #7 20805561
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    Dysk kingston sa1000m8240g jest widoczny w BIOS. ;-)
  • #8 20805731
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 283
    Dysk nie jest w GPT więc UEFI w biosie wyłącz, wtedy instalator z pendrive wystartuje w trybie "csm" i może to wystarczy żeby naprawa się udała.
    Jak nie zadziała to możesz jeszcze raz usunąć plik BCD (widzę po Bcd.bak i bcd.old że już było to robione) i wtedy bootrec/rebuildbcd powinno go odtworzyć.

Aha, sprawdź czy partycja - ta mała ukryta jest aktywna, ewentualnie napisz jaki masz komunikat przy próbie uruchomienia systemu Windows.
  • #9 20806040
    LOA
    Poziom 16  
    Kolejne zdjęcia komend oraz komunikat po przy starcie z dysku

Zdjęcie ekranu terminala z widocznymi komendami diskpart w systemie Windows. Wybrano dysk 0 i oznaczono partycję jako aktywną. Ekran komputera z uruchomionym wierszem poleceń i komendami bootrec do naprawy bootloadera systemu Windows. Czarny ekran z komunikatem No Boot Device Found. Press any key to reboot the machine.

Ustawiłem w bios jaki legacy
  • #10 20806089
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    Aby można było wystartować z tego SSD Kingston A1000 M.2 PCIe NVMe powinien tam być styl part. GPT

Masz styl MBR stąd te błędy.
    To nie wygląda na schemat partycjonowania @ UEFI a 'aktualizacja BIOSu' nie mogła zrobić (takich) zmian na dysku.

Spod WinRE sprawdź:
    mbr2gpt /validate

jak OK to:
    mbr2gpt /convert
    -> https://learn.microsoft.com/en-us/windows/deployment/mbr-to-gpt

W ustawieniach laptopa tryb startu -> UEFI

Później ewentualnie można uporządkować partycjonowanie po MBR2GPT, itd.
  • #11 20806496
    masterten
    Poziom 33  
    Kolega WojtasJD może mieć rację ale według mnie to styl partycji się nie zmienił przez aktualizację.

Jeszcze możesz dać polecenie "bcdboot E:\Windows /S E:" które odtworzy pliki bootowania. Nie mam też pewności że aktywną partycją powinna być ta mała a nie jednak ta duża.

Jako skarbnicę wiedzy polecam tą stronę: https://woshub.com/how-to-rebuild-bcd-file-in-windows-10/ jest tam opis jak odtworzyć całość nawet gdyby ukryta partycja została skasowana.
    A gdybyś chciał pójść drogą zmiany z MBR na UEFI to wszystko (oprócz samego procesu konwersji) jest tutaj: https://woshub.com/how-to-repair-deleted-efi-partition-in-windows-7/
  • #12 20806545
    LOA
    Poziom 16  
    Zaraz wprowadzę tę komendę.
    Partycja E w tym poleceniu, to jest partycja która dostała literę przy starcie z instalki na USB, na której jest system oraz pliki użytkownika, tak?

Ekran BIOS z ustawieniami bootowania w trybie Legacy.

Nie wiem czy to jest ważna informacja, zawsze startuję w boot menu z pendrive z instalka Windows startując jako UEFI. Jak próbuję jako legacy, to mam ten sam komunikat co w przypadku startu systemu - Selected Boot Device Failed. Press any key to reboot.
  • #13 20807065
    masterten
    Poziom 33  
    Tak, e: w tym przykładzie t partycja na której jest Windows.

Może być tak że masz z dyskiem wszystko Ok a BIOS z jakiegoś powodu nie chce startować w legacy. Sprawdź jeszcze raz czy secure boot jest wyłączony, może reset biosu do ustawień fabrycznych i wtedy próba z legacy...
  • #14 20807650
    LOA
    Poziom 16  
    Walczę dalej.
    Poniżej zdjęcia.
    Ekran z wynikami komend bootsect dla trybu MBR. Ekran komputera pokazujący wyniki poleceń w wierszu polecenia związanych z naprawą bootloadera w Windows.

Co mi się udało zrobić to to, że polecenie rebuildbcd nie zwraca błędu.
    Niestety dalej system nie steruje.

Spróbuje jeszcze jutro ustawić aktywną partycję w Windowsie.

edit:
    Zrobiłem reset fabryczny BIOS
    Bios dalej ustawiony jako legacy, secure off, tryb AHCI.

po nocnej walce mam tak:
    bootrec / fixmbr (bez błędów, OK)
    bootrec / fixboot (access denined, więc wpisałem bootsect /nt60 ALL i po tym pomogło)
    bootrec / ScanOs (bez błędów, wykryło instalację)
    bootrec / rebuildBcd (bez błędów, OK)

Po tym restart i nie pomogło, dalej komunikat - No boot device found

Idąc dalej spróbowałem:
    disk part i tam przyporządkowałem partycji 500MB z literę V. Ustawiłem jako aktywną i komenda:

c:\windows /s V: /f bios

Pojawił się komunikat pliki skopiowane i niestety po restarcie dalej: No boot device found

Tutaj mam dylemat czy dobre parametry dałem
    bcdboot c:\windows /s V: /f bios

Wydaje mi się że jestem blisko uruchomienia systemu.
    Może robię jakiś błąd przy kopiowaniu plików systemowych, albo partycja 500MB nie zawiera tego co powinna? Poniżej screeny:
    Terminal z poleceniami systemowymi w Windows z widokiem na zawartość katalogu EFI/Boot.
    Zdjęcie ekranu komputera z otwartym wierszem poleceń, pokazujące zawartość katalogu EFI i Boot na dysku C.

edit:
    Coś robię źle
    Gdy puszczę z pendrive instalkę pod mbr i wpisuje komendy, to po każdym resecie nie dość że nie startuje system z dysku, to start z bootowanego pendrive nie działa. Pojawia się błąd załadowania c:\windows\system32\winload.exe
    Czy modyfikuje się plik na pendrive zamiast na partycji 500MB?

Tracę nadzieję na uruchomienie tego komputera z oryginalnym systemem.

edit:
    spróbuje jeszcze tej metody:
    https://woshub.com/how-to-rebuild-bcd-file-in-windows-10/
    tylko pogubiłem się który do dysk c: w poradniku
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 20809867
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    W kółko to samo męczysz a przy stylu part. MBR na tym SSD to nie ma prawa zadziałać.

Bardzo mało SSD PCIe NVMe ma 'na pokładzie' odp. Option ROM i potrafi startować w trybie Legacy.
    Windows Boot Manager musiałby siedzieć np. na drugim dysku SATA,
    prościej zrobić konwersję MBR -> GPT co w #10 podałem.

BTW: DELL o tym też wspomina, tabela z E5270 (mniej istotne, że dot. W7)
    Frequently Asked Questions Regarding NVMe solid state drives (SSDs) napisał:
    Dell Skylake Models with Windows 7 SupportLegacy BIOS/MBR PartitionUEFI BIOS/GPT Partitioning
    Latitude 12 7000 Series (E7270 )Yes*1Yes
    Latitude 14 7000 Series (E7470)Yes*1Yes
    Latitude 12 Rugged Tablet (7202)Yes*1Yes
    Latitude 15 3000 Series (3470)Yes*1Yes
    Latitude 15 3000 Series (3570)Yes*1Yes
    Latitude 12 5000 Series (E5270)Yes*1Yes
    [...]

NOTE:

*1 - Windows 7 Legacy BIOS/MBR Partition configurations support Non-NVMe drives only.
    *2 - Windows 7 not supported but may be supported at a future date.

Podsumowanie tematu

✨ Po aktualizacji BIOS w laptopie Dell E5270 z systemem Windows 10, użytkownik napotkał problemy z uruchomieniem systemu, otrzymując komunikat o braku wykrycia urządzenia. Próby zmiany ustawień BIOS, w tym przełączania między trybami AHCI i Legacy oraz UEFI, nie przyniosły rezultatu. Instalator systemu widział partycje, ale nie umożliwiał wyboru dysku. Użytkownik wykonał szereg poleceń naprawczych, takich jak bootrec /fixboot i bootrec /rebuildbcd, jednak napotkał błędy. Ostatecznie, po sugestiach innych użytkowników, przeprowadził konwersję stylu partycji z MBR na GPT, co pozwoliło na pomyślne uruchomienie systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA