Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Napęd do bramy przesuwnej WIŚNIOWSKI nie działa

29 Sie 2015 12:05 4389 10
  • Poziom 6  
    Witam,

    Brama przesuwna ogrodzeniowa firmy Wiśniowski przestała się otwierać ;)
    Ma już w sumie 10 lat więc pewnie jakaś część mogła zawieść

    Sterownik to typ ST-1
    Silnik (napęd) oznaczony jest AW SO-2000

    Gdy otworzyłem słupek to okazało się, że gdy dotknę probówką bezpiecznika to brama zaczyna działać ale słychać takie mocne burczenie (jakby zwarcie).
    Wymieniłem więc bezpiecznik (ten znajdujący się na listwie łączeniowej, która przedstawiona jest na obrazku poniżej) i nadal nie rozwiązało to problemu.
    Napęd do bramy przesuwnej WIŚNIOWSKI nie działa
    Teraz przy "dociśnięciu" bezpiecznika brama już się nie otwiera i nie słychać tego buczenia.

    I mam pytanie do forumowiczów : co teraz? Co mógłbym jeszcze sprawdzić?

    Nadmienię że tak:
    - Po naciśnięciu pilota słychać takie piknięcie w sterowniku i sygnalizacja świetlna na słupku "mruga"
    - Kontaktrony sprawdziłem - są sprawne

    Pytanie - czy mogę sprawdzić ten silnik (ma oznaczenie 24V AC 50Hz) podłączając go do 230V AC?

    Jakie kroki mogę jeszcze podjąć aby wykryć usterkę i ją usunąć?

    Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

    Pozdrawiam
    JAKUB
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 29  
    Cytat:
    Pytanie - czy mogę sprawdzić ten silnik (ma oznaczenie 24V AC 50Hz) podłączając go do 230V AC?
    Absolutnie nie !!!!!!!!!

    Cytat:
    Jakie kroki mogę jeszcze podjąć aby wykryć usterkę i ją usunąć?
    zmierzyć czy wystawiane jest napięcie na silnik podczas zasterowania
  • Poziom 6  
    Czyli jak na rysunku - wystarczy, że zmierzę czy napięcie na zacisku silnika (zacisk Z, O) pojawia się przy zasterowaniu przez pilot?
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 29  
    Tak profilaktycznie odepnij te co idą na silnik zobacz też czy przychodzi 24v
  • Poziom 6  
    Zmierzyłem.
    Napięcie z sieci przychodzi 230V AC
    Na lampkę również przychodzi na zacisk - lampka świeci.
    Na silnik napięcie nie przychodzi. Ani przed kliknięciem pilota ani po. Zero reakcji.

    Co teraz?
    Bardzo proszę o pomoc.
  • Poziom 21  
    Witam na przyłączu silnika skontroluj miernikiem albo żarówką 24V bo tam próbnik ci nic nie da pozdrawiam.
  • Poziom 29  
    Sprawdzić czy przychodzi 24v z transformatora na przekaźniki kierunku (otwieranie zamykanie) ewentualnie podaj napięcie na silnik z pominięciem przekażników sterujących jeśli nie posiadasz jakiegoś zastępczego źródła zasilania zazwyczaj silniki w napędach są 24v DC (zmiana biegunowości zmienia kierunek)






    9
  • Poziom 6  
    Witam ponownie po krótkiej chwili,
    Więc sprawdziłem następujące rzeczy:
    - napięcie na bramę za transformatorem - mam 24V AC
    Następnie to napięcie wchodzi na płytkę sterownika - gdzie jest prostowane przez mostek Gretza (jeżeli dobrze napisałem) - i nadal napięcie jest - następnie wraca z powrotem na płytkę łączeniową na której jest przekaźnik i na wejściu mam napięcie 24VDC a na wyjściu już nie
    Czy w tym wypadku mogę z pewnością stwierdzić że uszkodzeniu uległ przekaźnik JQX 115F?
    Jak ewentualnie to sprawdzić żeby mieć pewność?
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    Jeżeli jest odgłos pracy przekźnika a po styku na silniku niema napięcia to wymieniaj nie sprawdzaj
  • Poziom 6  
    Witam,

    Problem pojawił się ponownie - a mianowicie - szanowny Pan w sklepie elektronicznym wylutował przekaźnik JQX 115F (16 amperowy) i wlutował praktycznie identyczny tylko 5A.
    Brama otwarła się dwa razy i całkiem umarła.
    Pytanie czy mogła zostać uszkodzona jakaś cześć z wyjątkiem przekaźnika? Podkreślam, że w chwili obecnej nie świeci już nawet żarówka sygnalizacyjna przy naciśnięciu pilota.

    Bardzo proszę ponownie o pomoc.

    Pozdrawiam


    dodano po jakimś czasie:

    Jednak po głębszym zapoznaniu się z problemem wygląda sprawa jeszcze inaczej.

    Gdy klikam na pilot - silnik normalnie zamyka bramę.
    Gdy brama dochodzi do końca zatrzymuje się (w ogóle nie zwalnia) i po ponownym kliknięciu nadal nie reaguje (tak jakby nadal probowala się zamykać).
    Więc z tego co widzę ma problem z tym aby "wdrożyć" procedurę otwierania.
    Czego może być to problem? Co można sprawdzić?

    Podkreślam, że problem jest identyczny gdy np. kliknę zamykanie i w trakcie zamykania zatrzymam bramę drugim kliknięciem pilota i ponownie kliknę (powinno się wdrożyć otwieranie) jednak brama nadal się zamyka.
    Czyli procedura / sekwencja wygląda tak:

    zamyka - stop - zamyka

    a powinna wyglądać:

    zamyka - stop - otwiera - stop - zamyka - stop - otwiera - stop (I TAK DALEJ)

    Szczerze mówiąc całkiem zgłupiałem w chwili obecnej.

    Moderowany przez suworow:

    Pozwoliłem sobie scalić dwa posty kolegi napisane jeden pod drugim. Na przyszłość w takiej sytuacji gdy chcemy coś dodać uzupełnić, a nasz post jest ostatni, proszę korzystać z funkcji edycji.