Witam,
Brama przesuwna ogrodzeniowa firmy Wiśniowski przestała się otwierać
Ma już w sumie 10 lat więc pewnie jakaś część mogła zawieść
Sterownik to typ ST-1
Silnik (napęd) oznaczony jest AW SO-2000
Gdy otworzyłem słupek to okazało się, że gdy dotknę probówką bezpiecznika to brama zaczyna działać ale słychać takie mocne burczenie (jakby zwarcie).
Wymieniłem więc bezpiecznik (ten znajdujący się na listwie łączeniowej, która przedstawiona jest na obrazku poniżej) i nadal nie rozwiązało to problemu.
Teraz przy "dociśnięciu" bezpiecznika brama już się nie otwiera i nie słychać tego buczenia.
I mam pytanie do forumowiczów : co teraz? Co mógłbym jeszcze sprawdzić?
Nadmienię że tak:
- Po naciśnięciu pilota słychać takie piknięcie w sterowniku i sygnalizacja świetlna na słupku "mruga"
- Kontaktrony sprawdziłem - są sprawne
Pytanie - czy mogę sprawdzić ten silnik (ma oznaczenie 24V AC 50Hz) podłączając go do 230V AC?
Jakie kroki mogę jeszcze podjąć aby wykryć usterkę i ją usunąć?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
JAKUB
Brama przesuwna ogrodzeniowa firmy Wiśniowski przestała się otwierać
Ma już w sumie 10 lat więc pewnie jakaś część mogła zawieść
Sterownik to typ ST-1
Silnik (napęd) oznaczony jest AW SO-2000
Gdy otworzyłem słupek to okazało się, że gdy dotknę probówką bezpiecznika to brama zaczyna działać ale słychać takie mocne burczenie (jakby zwarcie).
Wymieniłem więc bezpiecznik (ten znajdujący się na listwie łączeniowej, która przedstawiona jest na obrazku poniżej) i nadal nie rozwiązało to problemu.
Teraz przy "dociśnięciu" bezpiecznika brama już się nie otwiera i nie słychać tego buczenia.
I mam pytanie do forumowiczów : co teraz? Co mógłbym jeszcze sprawdzić?
Nadmienię że tak:
- Po naciśnięciu pilota słychać takie piknięcie w sterowniku i sygnalizacja świetlna na słupku "mruga"
- Kontaktrony sprawdziłem - są sprawne
Pytanie - czy mogę sprawdzić ten silnik (ma oznaczenie 24V AC 50Hz) podłączając go do 230V AC?
Jakie kroki mogę jeszcze podjąć aby wykryć usterkę i ją usunąć?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
JAKUB