logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FAAC 455 lampa sygnalizacyjna czy lampa ostrzegawcza

sqt_x 12 Wrz 2015 10:50 3303 1
  • #1 14989787
    sqt_x
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.

Mam zamiar dokupić lampę do bramy opartej o sterownik FAAC 455. Czy jest ktoś w stanie stwierdzić czym różni się wyjście na lampę ostrzegawczą a sygnalizacyjną ? Chodzi mi o sposób działania. Jest to dla mnie o tyle istotne ponieważ lampa ostrzegawcza jest na 230V, a sygnalizacyjna na 24V.
  • #2 14991582
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3629
    Lampa 220V miga zawsze w taki sam sposób (tak dokładnie to sterownik podaje na wyjście lampy 220V ciągle podczas ruchu i pauzy, a miganie realizuje przerywacz wbudowany w lampę, lampa mruga mocno - żarówka ma ok. 40W)

Wyjście lampy WL ma wydajność tylko 3 W (120 mA) więc bezpośrednio można podpiąć jedynie małą ledówkę, a większe moce tylko przez dodatkowy przekaźnik (cewka pod WL, styki szeregowo z większą lampą i zasilaniem).
    Ta lampa nie tylko mruga, ale i pokazuje stan bramy - świeci ciągłym światłem podczas otwierania i na otwarciu, mruga podczas pauzy (czasówka) i zamykania, gaśnie na zamknięciu.
    W zależności od ustawienia może też służyć jako sterowanie światła usługowego (np latarni - pozycja SP w menu zaawansowanym) - z ustawianą długością świecenia od 0 do 4 minut - oczywiście stycznik lub przekaźnik w takim zastosowaniu także niezbędny.
REKLAMA