Niedawno wybrałem się na spacer (ostatni weekend wakacji) w poszukiwaniu ostatnich śladów początków elektryfikacji miasta Warszawy. Niewiele z tego zostało, a to co zostało z reguły pozostawione jest samemu sobie i niszczeje.
Na początek Elektrownia Powiśle. Powstała w 1904r i działała do ok 2000r. Obecnie burzona pod nową inwestycje deweloperską. Z tego co wiem niektóre elementy budowli mają być odrestaurowane i wykorzystane na muzeum. Co z tego wyniknie trudno przewidzieć.
Z elektrowni Powiśle doprowadzano prąd do kilku rozdzielni 35/5kV.
Pierwsza z nich przy ul. Mińskiej 46 (kiedyś numer 26) na Pradze. Zdewastowana do granic możliwości, siedlisko miejscowych pijaczków i bezdomnych:
Kolejny taki los spotkał rozdzielnię przy ul. Żelaznej 24. Niestety nie dało się wejść. Przez bujny drzewostan mało co widać.

Trzecia rozdzielnia przy ul. Niskiej 24. Jedyna w eksploatacji. Obecnie RPZ Młynów 110/15kV:
Z owych rozdzielni doprowadzano prąd do lokalnych tzw. kiosków transformatorowych 5/0,38kV o mocy od 100 do 200kVA.
Jeszcze parę lat temu było ich kilkanaście, nieużywane popadały w ruinę.Czasami przewracały się ze zmęczenia. Tak było na pl. Unii Lubelskiej w latach 80-tych. Przewrócony kiosk trafo leżał kilka tygodni zanim ktoś się nim zainteresował 
Obecnie odrestaurowano trzy takie kioski.
Pierwszy z nich na wspomnianym pl. Unii Lubelskiej. Niestety skupiono się na detalach dachu, a zapomniano o drzwiach do komór trafa, SN i nn. No ale lepsze to niż nic:
Przepraszam za wprowadzeni w błąd, to był jednak zwykły słup ogłoszeniowy! [Łukasz-O]
Drugi Pierwszy znajduje się przy ul. Karowej. Pierwotnie stał na chodniku obok ulicy, obecnie w krzakach
Trzeci Drugi przy ul. Konopackiej róg 11 Listopada. Jeszcze przed wakacjami wyglądał tak:
Widziałem jak go demontowano w końcówce czerwca br. Były pootwierane wszystkie drzwi, na górze siedział bardzo mały transformatorek, nawet nie wiem czy 100kVA?
Przez całe wakacje wystawały resztki kabli przedwojennych, żałuję, że fotek nie zrobiłem.
Pod koniec sierpnia pojawił się krąg po studni:
Zaraz potem postawiono kiosk w nowym wydaniu:
Nawet osłonki zamków działają
Niestety za chwile zostanie pomazany i obklejony badziewnymi reklamami - szkoda
Do 2014r. był teżczwarty trzeci kiosk. Niestety znikł bezpowrotnie. Absurdem było to, że stał naprzeciwko głównego jego właściciela, czyli przed siedzibą RWE przy Wybrzeżu Kościuszkowskim:
Tyle z niego zostało:
Edit:
A jednak powrócił na dawne miejsce w formie eksponatu pokazowego - brawo dla innogi:
Link
Bywały również stacje podziemne, pierwsza z nich powstała przy pl. Zbawiciela:
Druga powstała przy pl. Narutowicza. Zasilała lokalne kioski.
Kiedyś 35/5kV, później 15/5kV, a obecnie 15/04kV:
Na koniec kawałek schematu sieci energetycznej w Warszawie z lat 1936-1953:
Na początek Elektrownia Powiśle. Powstała w 1904r i działała do ok 2000r. Obecnie burzona pod nową inwestycje deweloperską. Z tego co wiem niektóre elementy budowli mają być odrestaurowane i wykorzystane na muzeum. Co z tego wyniknie trudno przewidzieć.
Z elektrowni Powiśle doprowadzano prąd do kilku rozdzielni 35/5kV.
Pierwsza z nich przy ul. Mińskiej 46 (kiedyś numer 26) na Pradze. Zdewastowana do granic możliwości, siedlisko miejscowych pijaczków i bezdomnych:
Kolejny taki los spotkał rozdzielnię przy ul. Żelaznej 24. Niestety nie dało się wejść. Przez bujny drzewostan mało co widać.
Trzecia rozdzielnia przy ul. Niskiej 24. Jedyna w eksploatacji. Obecnie RPZ Młynów 110/15kV:
Z owych rozdzielni doprowadzano prąd do lokalnych tzw. kiosków transformatorowych 5/0,38kV o mocy od 100 do 200kVA.
Jeszcze parę lat temu było ich kilkanaście, nieużywane popadały w ruinę.
Obecnie odrestaurowano trzy takie kioski.
Przepraszam za wprowadzeni w błąd, to był jednak zwykły słup ogłoszeniowy! [Łukasz-O]
Widziałem jak go demontowano w końcówce czerwca br. Były pootwierane wszystkie drzwi, na górze siedział bardzo mały transformatorek, nawet nie wiem czy 100kVA?
Przez całe wakacje wystawały resztki kabli przedwojennych, żałuję, że fotek nie zrobiłem.
Pod koniec sierpnia pojawił się krąg po studni:
Zaraz potem postawiono kiosk w nowym wydaniu:
Nawet osłonki zamków działają
Niestety za chwile zostanie pomazany i obklejony badziewnymi reklamami - szkoda
Do 2014r. był też
Tyle z niego zostało:
Edit:
A jednak powrócił na dawne miejsce w formie eksponatu pokazowego - brawo dla innogi:
Link
Bywały również stacje podziemne, pierwsza z nich powstała przy pl. Zbawiciela:
Druga powstała przy pl. Narutowicza. Zasilała lokalne kioski.
Kiedyś 35/5kV, później 15/5kV, a obecnie 15/04kV:
Na koniec kawałek schematu sieci energetycznej w Warszawie z lat 1936-1953: