logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki gazowy podgrzewacz wody do łazienki zamiast Ferroli CIP11?

Rennie77 15 Wrz 2015 21:17 1671 6
REKLAMA
  • #1 14998046
    Rennie77
    Poziom 2  
    Witam, bardzo prosze o pomoc w doborze piecyka. Po poprzednich wlascicielach mieszkania odziedziczylam Ferroli CIP11. Uzywam go do podgrzewania wody i niestety mam z nim same klopoty (wlasnie przestal kompletnie dzialac, wczesniej zapalal sie raz na kilkadziesiat prob).
    Chcialabym zakupic nowy piecyk w rozsadnej cenie. Piecyk ma jedynie ogrzewac wode w lazience, w kuchni bede miala zamontowany maly ogrzewacz przeplywowy elektryczny.
    W lazience znajduje sie prysznic, umywalka i bidetta. Uruchomienie bidetty nie skutkowalo niestety uruchomieniem sie piecyka, nawet wowczas, kiedy jeszcze jako-tako dzialal. Chcialabym wiec wybrac piecyk, ktory nawet przy ograniczonym plomieniu bedzie sie zapalal bez problemu.
    Na jaka kwote powinnam sie przygotowac? Jaki model bylby dla mnie najlepszy? Bardzo prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14999474
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    Junkers WRDP 11-2B (ponieważ jest to prysznic a nie duża wanna, więc polecam akurat ten mniejszy, czyli taki typ, jak oznaczyłem). Te piecyki zapalają także przy małym strumieniu (oczywiście przy odpowiednim ustawieniu pokręteł na piecyku). Te piecyki zużywają stosunkowo niewiele gazu i są małogabarytowe. A propos, to urządzenie do podmywania się nazywa się bidet a nie bidetta.
  • REKLAMA
  • #4 15000417
    Rennie77
    Poziom 2  
    Zbigniew Rusek napisał:
    Junkers WRDP 11-2B (ponieważ jest to prysznic a nie duża wanna, więc polecam akurat ten mniejszy, czyli taki typ, jak oznaczyłem). Te piecyki zapalają także przy małym strumieniu (oczywiście przy odpowiednim ustawieniu pokręteł na piecyku). Te piecyki zużywają stosunkowo niewiele gazu i są małogabarytowe. A propos, to urządzenie do podmywania się nazywa się bidet a nie bidetta.

Panie Zbigniewie, bardzo dziekuje za polecenie piecyka. Cenowo faktycznie przystepny. Czy nie bedzie sie psul tak czesto jak ten Ferroli? Co z innymi firmami? beretta, Vaillant? Czy moglby Pan polecic mi jeszcze jakies modele?

Jesli chodzi o bidette, to dokladnie tak sie nazywa :). Jest to raczka, taka jak do prysznica, tylko znacznie mniejsza razem z mieszaczem, montowana obok miski WC.
  • REKLAMA
  • #5 15001200
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    Ten typ piecyka, który poleciłem, ma zapłon na baterię (na hydrogenerator jest WRDP 11-2G). Litera B oznacza zapłon bateryjny (G - generator). Te turbinki (generatory) się psują a baterie często starczą na kilka lat (mają być zawsze alkaliczne - to jest ważne). Ja mam piecyk w nieco większej wersji (WRDP 14-2B) już 4,5 roku i nie było żadnej awarii (nawet nie zmieniałem baterii). Bidet to nie jest rączka, ale całe urządzenie sanitarne, podobne do ... kibelka, wyposażone w odpowiednią baterię, umożliwiające higienę dolnych części ciała.
    Co do innych marek, to możę Vaillant AtmoMag, chociaż i tak będzie nieco gorszy niż Junkers.
  • #6 15001221
    Rennie77
    Poziom 2  
    Panie Zbigniewie, dziekuje.

Nie do konca rozumiem, o co chodzi z tym bidetem i pana uporem w tym temacie ;)). Bidet to jest odrebna miska montowana z bateria bidetowa, ale w mniejszych lazienkach mozna skorzystac z innego rozwiazania – bidetty. Jest to sama raczka, taka jak prysznicowa tyle ze mniejsza, montowana obok miski WC. Jej nazwa to wlasnie bidetta i o ile dobrze sie orientuje, to rozwiazanie przyszlo do nas ze Skandynawii. Wlasnie cos takiego posiadam w lazience. Nie jest to bidet, ale bidetta. Po prostu.

http://www.niebieskalazienka.pl/files/product..._thumbs2/4744d6f86c6c2d979138c308149fb29d.jpg
  • REKLAMA
  • #7 16363691
    amator82
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam chciałbym się podpiąć do tematu wątek zużycia gazu np przez wyżej tu w tym poście wymienionego piecyka tzn ile potrzeba gazu by podgrzać 1000l o 30 stopni Celsjusza tak jak to jest podawane przy podgrzewacz ach elektrycznych

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje nowego gazowego podgrzewacza wody do łazienki, aby zastąpić awaryjny model Ferroli CIP11. Wskazano na problemy z uruchamianiem piecyka, szczególnie przy niskim ciśnieniu wody. Użytkownik planuje używać podgrzewacza tylko w łazience, gdzie znajdują się prysznic, umywalka i bidetta. Polecono model Junkers WRDP 11-2B, który charakteryzuje się zapłonem na baterię i niskim zużyciem gazu. Użytkownik dopytuje o inne marki, takie jak Beretta i Vaillant, oraz o ich niezawodność w porównaniu do Ferroli. Podkreślono, że zapłon na baterię jest bardziej niezawodny niż turbinka.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA