logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mitsubishi Eclipse '94 4G63 - podłączenie i zamiana sondy lambda czteroprzewodowej

twierdza szyfrów 05 Cze 2005 17:57 2996 7
REKLAMA
  • #1 1552867
    twierdza szyfrów
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    mitsubishi eclipsec16 valve , DOHC 2000, system ECI multi, Kod silnika 4G63 , rok 94.
    Auto posiada sondę czteroprzewodową o kolorach : dwa czarne ,niebieski i biały. Czy którys z kolegów moze mi podpowiedziec co to za sonda , w jakim zakresie pracuje , który przewód jest syganałowy a które o grzałki i masy i czy mozna ja zastąpic sonda czteroprzewodowa (czarny, dwa białe i szary )do 1 v ?

Dziękuje za ewentualne odpowiedzi
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1554231
    TomPi
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    Najprawdopodobniej masz tam sonde pracującą od 0,8 do 1,6 V - jednowoltową tego nie zastąpisz (chyba że mase podniesiesz o 0,8V - sprawdzone i działa awaryjnie)
  • REKLAMA
  • #4 1554247
    twierdza szyfrów
    Poziom 15  
    w aucie pracuje mi ona w zakresie 0,2- 0,7 v. Ale podejrzewam ,ze to nie sa wartości prawidłowe
  • REKLAMA
  • #5 1554281
    TomPi
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    nie mam teraz pod ręką autodaty - jutro to sprawdze na warsztacie (teraz nie będę zchodził )
  • Pomocny post
    #6 1555498
    piotriix
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    wedlug auto daty to jest sonda 0 . 1v a te wartosci mieszcz sie w normie / wartosci ktore podales w poscie / biale przewody sa do grzalki reszta do sondy.pozdrowienia
  • Pomocny post
    #7 1555937
    badyl4
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    z moich danych jest to sonda 0-1v, ale faktycznie kolory ma inne
  • #8 1560736
    twierdza szyfrów
    Poziom 15  
    Dziekuje wszystkim za pomoc. Zgadza się, sonda ta pracuje do 1 v . Dwa czarne to grzałka, niebieski sygnał, biały masa. Mozna ja zastąpić sondą o kolorach : dwa białe , czarny i siwy .
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sondy lambda czteroprzewodowej w Mitsubishi Eclipse z 1994 roku, silnik 4G63, system ECI multi. Oryginalna sonda ma przewody w kolorach: dwa czarne, niebieski i biały. Ustalono, że jest to sonda pracująca w zakresie napięcia 0-1 V, gdzie dwa czarne przewody odpowiadają za grzałkę, niebieski to przewód sygnałowy, a biały masa. Próba zastąpienia jej sondą o innym układzie przewodów (dwa białe, czarny i szary) jest możliwa, jednak wymaga uwzględnienia różnic w sygnalizacji i podłączeniu. Wartości napięcia sygnału w oryginalnej sondzie mieszczą się w normie 0,2-0,7 V, co potwierdzają dane z AutoDaty. Zamiana sondy jednowoltowej na inną o podobnym zakresie jest możliwa, ale wymaga odpowiedniego dostosowania masy i przewodów grzałki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA