logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tester układów cyfrowych - odgrzebany temat

m_wojcik 06 Cze 2005 21:55 5905 9
REKLAMA
  • W czasach, gdy konstruuje się projektory multimedialne i wzmacniacze kina domowego chciałbym zainteresować Was czymś nieco nietypowym jak sadzę - jest to tzw. "cross-over" czyli urządzenie do testowania układów cyfrowych i impulsowych.
    Całość zrobiłem dawno temu, ale dopiero teraz postarałem się do jakoś opisać i umieścić na forum jako ciekawostkę.
    Miłego oglądania!
    Załączniki:
    • cross-over.pdf (1.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Elektronika cyfrowa - Arduino i okolice, ostatnio FPGA. Elektronika analogowa - głównie retro, audio i zasilacze.
    Obecnie za lutownicę biorę hobbistycznie / promuję i uczę elektroniki zainteresowanych :)
    Specjalizuje się w: elektronik ogólny
    m_wojcik napisał 832 postów o ocenie 30, pomógł 59 razy. Mieszka w mieście Kraków. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 1555512
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Czas na galerię zdjęć, opis jest w PDF-ie dla wytrwałych (12 stron).
    Urządzenie wygląda tak:
    Załączniki:
    • Tester układów cyfrowych - odgrzebany temat cross-over-1.jpg (46.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 1555530
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Jest to jak widać zestaw podstawek zaciskowych z elementami dodatkowymi, zasilaczem i płytką wyświetlaczy - sa tam dwa próbniki stanów logicznych i generator kwarcowy 10MHz.
    Całość ma zasilacz 5V o mocy ok. 40W:
    Załączniki:
    • Tester układów cyfrowych - odgrzebany temat crov-zasil1.jpg (33.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 1555538
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Trochę detali płyty głównej:
    Załączniki:
    • Tester układów cyfrowych - odgrzebany temat crov-main2.jpg (43.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tester układów cyfrowych - odgrzebany temat crov-main1.jpg (51.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1555579
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Te piny łaczy się ze sobą za pomocą specjalnych kabelków.
    Załączniki:
    • Tester układów cyfrowych - odgrzebany temat crov-kable1.jpg (17.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1555871
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Schematy i trochę więcej detali w opisie, całość działa do dnia dzisiejszego i wciąż może się jeszcze czasem przydać. Czekam na Wasze opinie i porady, co mozna byłoby zmienić i rozbudować, miejsca trochę w środku jest, poza tym teraz to są inne czasy i łatwiej można dostać ciekawe elementy.
    Na pewno w obecnej konstrukcji dałbym konwerter do RS232, wyswietlacz LCD, jakiś mikrokontroler z peryferiami...
    Czy ktoś ma podobne urządzenie na swoim koncie?
  • #7 1558938
    badworm
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    Fajna rzecz, podziwiam nakład pracy włożony w wykonanie tego. Doceniam też ilość kasy władowaną w projekt - same ZIF-y to pewnie ze 200PLN? Zastanawiam się nad zrobieniem czegoś podobnego ale jako układ mikroprocesorowy o znacznie mniejszych wymiarach chociaż czasami mam wątpliwości co do sensowności - w większości projektów staram się używać układów SMD fabrycznie nowych a do sporadycznego testowania TTL-i lub CMOS-ów musi na razie wystarczyć kit AVT z EdW8/96 lub schemat aplikacyjny. Mam sporo złomu z układami cyfrowymi a także pewną ilość takich układów ze starych zapasów ale to w większości seria STANDARD lub CMOS-y wątpliwej produkcji(telsa, CEMI) nie warte budowania testera.
  • #8 1559685
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Dzięki za uznanie... ZIFy jak dobrze się przyjrzysz, to są jakieś radzieckie chyba bo nie kosztowały aż takiego majątku.
    Koszty nie były dla mnie aż takie wysokie, rozłożyły się w czasie - dużo elementów jest po prostu z odzysku (zauważ, że większość części to raczej tanie TTLe, tranzystory, czy piny).
    Jak zaznaczałem, teraz byłoby prościej użyć takich złącz (Cannon zdaje się) gdzie możesz przeróżne scalaki zamontować. Dla SMD najlepiej zrobić przejściówki.
    Załączniki:
    • Tester układów cyfrowych - odgrzebany temat zlacza.jpg (22.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1562828
    m_wojcik
    Poziom 25  
    ... jeszcze taki drobny szczegół wyświetlacza - ponieważ płyta czołowa musi być w miarę chociaż estetyczna zrobiłem taką "kanapkę" z dwóch płytek, jak na zddjęciu:
    Załączniki:
    • Tester układów cyfrowych - odgrzebany temat crov-disp3.jpg (12.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 1568429
    m_wojcik
    Poziom 25  
    ... Ponieważ mamy drugą edycję DIY muszę "podgrzać" nieco atmosferę i przypominać swój post ;) Mam nadzieję, że Moderatorzy wybaczą ;)
    Za pomocą tego testera uruchomiłem z sukcesem układ do automatycznej zmiany zakresu miernika cyfrowego R,C,f - był swego czasu opublikowany w "Re" taki prosty układ na TTLach, niestety kłopotliwą sprawą było tam przełączanie zakresów. Zmontowałem więc układ na liczniku rewersyjnym i paru peryferiach, który po wstępnym zaprojektowaniu można było szybciutko sprawdzić i porawiać na bieżąco. W dalszym ciągu twierdzę, że szybciej niż symulacja na komputerze... ;)
    Z pomysłów rozbudowy sądzę, że chyba poprzestanę na wmontowaniu do srodka obudowy płytki z jednoukładowym procesorem 80C535 (akurat taki moduł mam po prostu). Dodatkowo, na górze tylniej częsci obudowy zmieści się jakiś LCD 2x20 znaków, jak sądzę ;)
    Połączenie z komputerem wystarczy zrobić na MAXie 232.
    Jak zresztą widać na poniższym obrazku, miejsca jest dość. Wyprowadzenia są też zrobione z boku po prawej stronie (w jednym rzędzie).
    Załączniki:
    • Tester układów cyfrowych - odgrzebany temat crov-main5.jpg (23.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono autorski projekt testera układów cyfrowych i impulsowych, tzw. "cross-over", zbudowanego z zestawu podstawek zaciskowych (ZIF), zasilacza 5V/40W, generatora kwarcowego 10 MHz oraz dwóch próbniki stanów logicznych. Urządzenie umożliwia szybkie testowanie i diagnozę układów TTL i CMOS, wykorzystując specjalne kable do łączenia pinów. Większość elementów pochodzi z odzysku, co obniżyło koszty, a zastosowane podkładki są prawdopodobnie radzieckiego pochodzenia. Autor rozważa modernizację konstrukcji poprzez dodanie konwertera RS232, wyświetlacza LCD 2x20 znaków oraz mikrokontrolera 80C535, co pozwoliłoby na łatwiejszą integrację z komputerem i rozszerzenie funkcjonalności. Dyskusja porusza także kwestie użycia złącz typu Cannon dla SMD oraz wykorzystania przejściówek do testowania układów SMD. Projekt był używany do uruchomienia i testowania układów cyfrowych, m.in. automatycznej zmiany zakresu miernika cyfrowego R, C, f, co potwierdza praktyczną przydatność urządzenia. Wskazano, że mimo dostępności nowoczesnych narzędzi, takie rozwiązanie może być szybsze niż symulacje komputerowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA