Witam
Chciałbym przedstawić swoją kolejną konstrukcję. Sam projekt nie jest mojego autorstwa, gdyż jest to kit Jabel J-004. Mojego autorstwa jest płytka PCB przeprojektowana do moich potrzeb, obudowy Z-55.
Jest to tester diod półprzewodnikowych i tranzystorów. Urządzenie zmontowałem, gdyż miałem już dość tracenia czasu na identyfikowanie końcówek tranzystorów za pomocą multimetru. Czynność ta za pomocą przedstawionego testera jest szybka, prosta i przyjemna. Jako gniazdo zastosowałem połówkę precyzyjnej podstawki DIP-8, a podłączając do niej redukcję na goldpinach z przewodem, w prosty sposób identyfikujemy również tranzystory i diody SMD.
Wiem, że za te same pieniądze można by zbudować układ bardziej rozbudowany, ale miał być prosty, mały i mieścić się w kieszeni.
Płytka wykonana tradycyjnie - tzn. za pomocą termo-transferu, na żelazku. Cynowana lutownicą transformatorową 100W (kwestia wprawy).
W swoich konstrukcjach największy nacisk kładę na staranność i precyzję wykonania, tak więc myślę, że nie wyszło tragicznie. Obudowa Z-55, wszelkie otwory wykonane tytanowym wiertłem choinkowym, otwór gniazda pomiarowego i włącznika to żmudna praca diamentowymi iglakami.Panel wykonany w programie FrontDesigner, drukowany na papierze foto na atramentówce, a następnie zalaminowany, wycięty i przyklejony cienką warstwą silikonu (żeby wytrzymało trudne warunki, - np. podczas noszenia w kieszeni).
Lipa tylko z tymi tanimi oprawkami LED. Tragicznie się je montuje, nie mówiąc już o tym, że są koszmarnie tandetnie wykonane. Już ich więcej nigdy nie kupię.
Jeśli chodzi o koszty to większość części miałem. Dokupiłem tylko obudowę, układ MH7404, diody LED i złącze baterii 6F22 zamówione z Cyfroniki. Całość nie przekroczyła 10zł. Dodatkowo jako wisienka na torcie, super-mięciutka samoprzylepna taśma gumowa w komorze baterii, co by w/w nie latała wewnątrz luzem
Urządzenie działa na zasadzie:
- polaryzacja npn - miga dioda npn zielona
- polaryzacja pnp - miga dioda pnp czerwona
- tranzystor dobry - miga dioda npn lub pnp oraz dioda OK
- zwarcie - miga na przemian dioda npn i pnp
- przerwa - nie świeci żadna dioda
- złącze diody pn włączone w kierunku CE - miga npn
- złącze diody pn włączone w kierunku EC - miga pnp
- jeśli tranzystor jest z grupy B i C to dioda OK świeci jaśniej niż pozostałe
Wiem, że można było zrobić układ bardziej rozbudowany, np. na mikrokontrolerze, ale schemat od razu mi się spodobał z uwagi na rozmiary urządzenia, prostotę, niskie koszty, intuicyjność wskazań pomiaru i wykorzystanie układu a nie mikrokontrolera.
Załączam schemat, projekt PCB mojego autorstwa, oraz projekt panelu, - również mojego autorstwa - dla tych którzy chcieli by sobie takie urządzenie zbudować, a nie chce im się tracić czasu na projektowanie.
Reg. wew. 2.e, poprawiłem.
(joy_pl)
Fajne? Ranking DIY