logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

toshiba 46tl933 miga obraz 2-3s pozniej czarny ekran

dragon2224 01 Paź 2015 08:23 6522 10
REKLAMA
  • #1 15034130
    dragon2224
    Poziom 10  
    witam!
    Mam problem z tv toshiba 46tl933. Problem pojawił sie nagle. Po wlaczeniu TV obraz miga 2-3s a pozniej sie wylacza (czarny ekran). Pod latarka wszystko widac na ekranie, dzwiek jest, tv reaguje na pilota. Co dziwne przy wgrywaniu softu z usb ekran dziala normalnie... swieci, widac pasek postepu. Co moze byc przyczyna ? Czy to droga usterka ?
  • REKLAMA
  • #2 15043308
    dragon2224
    Poziom 10  
    Problem rozwiazano. Winny był soft dedykowany do kilkunastu modeli serii 933... Przy wybraniu trybu obrazu: AutoView Tv szaleje obraz miga i po chwili się wyłącza. W innych trybach tv działa jak marzenie. A już myślałem że to taśmy Led albo inne usterki.
  • #3 15078974
    ww-komp
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam mam ten sam problem z tym telewizorem.
    Miga i robi się czarny ekran jak kolega wyżej pisał, dzwięk jest i przy świeceniu latarką w ekran widać obraz.
    Zmiana z autoview na inne ustawienia daje na jakiś czas pozytywny wynik.
    1 dzień, kilka godzin, kilka minut.
    Teraz powyłączałem wszystkie automatyczne funkcje typu automatyczne podświetlenie itp.
    Dalej podświetlenie się wyłącza.
  • REKLAMA
  • #4 15079011
    Czarky
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Myślę, że należy rozebrać matrycę i sprawdzić podświetlenie LED.
  • #5 15081482
    ww-komp
    Poziom 9  
    Ostatnią rzecz jaką chcę zrobić przed rozebraniem tv
    to chce wgrać soft z usb. Pliki i instrukcja z tego tematu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2511621.html

No i tak zrobiłem i obraz mi się odwrócił :) teraz śmieszne bo przywróciłem ustawienia
    mam model 46tl933 a soft z 40tl933 działa i jak nie zmienimy jego nazwy na
    46TL933A jak kolega sugerował to obraz nam się nie odwróci.
    Ale do rzeczy dalej mruga i się wyłącza.Czyli soft nic nie daje czy jakieś ustawienia w tv.(soft innej wersji sprawdzałem przed miałem najnowszą dostępną wersje teraz starszą)
    Trzeba rozkręcać.
  • #6 15081513
    Czarky
    Poziom 17  
    Czemu wszyscy ciągle myślą, że wgraniem nowego softu usuną uszkodzenie w TV ?
  • REKLAMA
  • #7 15089085
    ww-komp
    Poziom 9  
    Tą wypowiedzią nikomu nie pomożesz, a soft potrafi namieszać Panie ja wiem wszystko.
    Najpierw wykluczamy przy usterce najmniej inwazyjne sposoby.
    Facet wyżej zasugerował że soft był winien i rozwiązał problem.
    Jak widać od razu nie zmieniał matrycy :)
  • #8 15089109
    Czarky
    Poziom 17  
    Przy tym uszkodzeniu nie trzeba wymieniać matrycy. Widać, że nie wiesz wszystkiego. :D
    Czasem nieudana próba wgrania nowego softu dopiero doprowadza do problemów.
    Nie sugeruj się też i nie wierz we wszystko co piszą faceci.
  • #9 15089124
    ww-komp
    Poziom 9  
    Słyszałem że jakieś złącze się wypala i trzeba matrycę rozebrać aby to sprawdzić lub na listwie z ledowym podświetleniem wypaliły się jakieś ledy.
    Jest coś w tym racji???
  • #10 15089135
    Czarky
    Poziom 17  
    Jak sam nie sprawdzisz to się nie przekonasz.
  • REKLAMA
  • #11 16849218
    vqsoft
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    panowie i jak w temacie ? rozwiązał ktoś ten problem ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy zgłaszają problem z telewizorem Toshiba 46TL933, który po włączeniu miga przez 2-3 sekundy, a następnie wyłącza się, pozostawiając czarny ekran. Dźwięk działa, a obraz jest widoczny przy użyciu latarki. Wiele osób zauważyło, że zmiana ustawień obrazu z AutoView na inne tryby poprawia sytuację, ale tylko na krótki czas. Niektórzy sugerują sprawdzenie podświetlenia LED lub złączy, a także rozważają wgranie nowego oprogramowania. W jednym przypadku problem został rozwiązany przez zmianę ustawień obrazu, co wskazuje na związek z oprogramowaniem. Wiele dyskusji koncentruje się na tym, czy wymiana matrycy jest konieczna, czy też problem można rozwiązać mniej inwazyjnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA