logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka antena LTE do Internetu PLAY poprawi zasięg w odległości 1 km od nadajnika?

DrU2k15 01 Paź 2015 22:50 1437 9
REKLAMA
  • #1 15036079
    DrU2k15
    Poziom 8  
    Witam!
    Od roku posiadam internet LTE PLAY i jakoś specjalnie zadowolony z niego nie jestem .. Próbowałem poprawić zasięg anteną dookulną oraz paraboliczna i żadna z nich nie dała efektu ... Mieszkam w lini prostej około 1 KM od nadajnika ( Może nawet mniej ) Teraz chce kupić już 3cią antene :D I wie ktoś może jaką ? Chodzi mi o sprawdzoną antene która w 100 % działa. Zastanawiam się nad kupnem tej : allegro.pl/antena-dual-4g-lte-44dbi-huawei-e3372-e5373-2xcrc9-i5621061603.html . Jakie wy zdanie macie na temat tej anteny ? Opis zachęca i jest dobrze wszystko opisane :D A czy prawda to juz niewiem :P
  • REKLAMA
  • #2 15036115
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5815
    Zanim poczynisz kolejne , nieudane zakupy podaj lokalizację, sprzęt i technologię z jakiej korzystasz w Play. Jaki masz poziom sygnału bez anteny i na tych, które już masz? Jakie to konkretnie anteny? Przy odległości 1km od BTS-a Play nie powinieneś mieć problemów z zasięgiem w jakiejkolwiek technologii. Ta antena i jej opis to jakieś koszmarne bzdury. typowy marketingowy bełkot handlarza chińszczyzną , który nie ma pojęcia co sprzedaje.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 15036125
    DrU2k15
    Poziom 8  
    Sprzęt : Modem Hauwei E3372
    Technologia : LTE ( 1 Kreska , czasami 2 .. ) I w sumie to działa jak gó.... Szybciej działa mi w technologi DC-HSPA+ ale jednak według tego co mowil mi konsultant to nawet w tej technologi powinien mi ten internet chodzic szybciej ;/
    A tamte anteny juz dawno oddałem na reklamacje ale nie dawały dosłownie nic a jedna co najlepsze odejmowała mi zasięg :D
  • REKLAMA
  • #4 15036148
    matek451
    Poziom 43  
    W Żorach jest 5 pozwoleń na BTS-y LTE1800Play. Trudno powiedzieć czy wszystkie działają ale z mapy zasięgu Play wynika , że cztery raczej tak. Bez bliższej lokalizacji trudno powiedzieć z którego korzystasz i jak masz daleko do niego. Poziom sygnału w kreskach niewiele mówi. Jaka to wersja E3372 , zwykła czy HiLink? w zależności od tego różnie możesz odczytać poziom sygnału w dBm. Jakie masz prędkości ?, możliwe, że BTS , z którym się łączysz jest przeciążony. A jaki masz poziom sygnału i prędkości z tymi antenami? Antena dual LTE1800MHz kierunkowa pozwala wymusić połączenia z konkretnym BTS-em o ile leża na różnych kierunkach. Często te inne dają lepsze prędkości, są nieprzeciążone. Anteny pewnie były kupione w firmie spod Tarnowa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 15036151
    Jarek_MIP
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Sam osobiście, spróbował bym na tej antenie.
    Link
  • #6 15036155
    DrU2k15
    Poziom 8  
    Najblizej mam to nadajnika na ulicy " Tęczowa " Wersja modemu jest zwykla . Maximum pobierania to 2,2 MB/s ( O 3 nad ranej :D ) A chciałbym mieć z około 8-10 mb w normalnych godzinach ...
  • REKLAMA
  • #7 15036201
    matek451
    Poziom 43  
    Akurat ten BTS LTE1800Play przy Kasztanowej16 nie działa. Czynny przy Bocznej 6 i Rybnickiej 1. Jeśli to wersja z Play to w zakładce diagnostyka managera połączeń masz siłę sygnału. Jak masz daleko do Bocznej 6 lub Rybnickiej 1. Możesz wymusić połączenie z tymi BTS-ami stosując antenę kierunkową Dual LTE na 1800MHz. Inne czynne BTS-y LTE1800Play w Rybniku, Kłokocińska 51 lub Żory,Szybowa. A rady i takie pomysły z biquadem na 2,4GHz sobie odpuść bo są niezwiązane z twoim problemem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 15036407
    DrU2k15
    Poziom 8  
    Ok , dzięki . Pewnie dlatego ta druga antena nie działała - była źle nakierowana . Bo dopiero teraz sie dowiedzialem ze ten nadajnik nie dziala ...
    Jeszcze raz dzięki :)
  • #10 15037544
    matek451
    Poziom 43  
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje skutecznej anteny LTE do poprawy zasięgu Internetu PLAY, znajdując się w odległości około 1 km od nadajnika. Dotychczasowe próby z antenami dookólnymi i parabolicznymi nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. Użytkownik rozważa zakup anteny dualnej LTE 4G o zysku 44 dBi, jednak otrzymuje ostrzeżenia o jej niskiej jakości i marketingowym bełkocie. Wskazano na możliwość użycia anteny kierunkowej, która może poprawić połączenie z konkretnym BTS-em. Użytkownik posiada modem Huawei E3372 i doświadcza niskich prędkości pobierania, co może być spowodowane przeciążeniem nadajnika. Dodatkowo, podano linki do innych modeli anten, które mogą być bardziej odpowiednie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA