logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór anteny LTE do modemu Huawei E3372 w sieci PLAY, 10 km od miasta

piter6 01 Kwi 2015 10:49 2472 9
  • #1 14579180
    piter6
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam.

Mieszkam 10km od miasta gdzie jest zasięg LTE, u siebie w najlepszym wypadku mam tylko zasięg 3g+.
    Używam internetu w sieci PLAY, oraz modemu Huawei E3372 bezpośrednio wpiętego do USB komputera.

Chce kupić router TP-Linka z USB gdzie wepnę modem, (już mam wypatrzonego) aby mieć w domu dostęp do tego internetu przez WiFi , a do modemu chce podłączyć antenę przycumowaną do barierki balkonu i skierowaną w stronę tego miasta, która by polepszyła zasięg a co za tym idzie download i upload.

Jaką antenę najlepiej kupić? Na co patrzeć przy wyborze anteny dla mojego przypadku ? Kierunkową? Ale jakie na jakie cechy patrzeć ?

Zerkałem tę stronę: http://yagi.pl/sprzt-umts-cdma-c-58.html

Ale kompletnie nie wiem która byłaby najlepsza, dzwoniłem także do firmy z tym zapytaniem ale niestety telefony są głuche, więc liczę na waszą pomoc.

Pozdrawiam :)
  • #2 14579581
    janszy3643
    Poziom 29  
    Ocena: 310
    Teoretyczny zasięg LTE to 1km, wątpię by pomogła antena, wszak z pustego i Salomon nie naleje
  • #4 14580003
    pawel16150
    Poziom 30  
    Ocena: 639
    Posiadam podobną, pojedynczą antenę i o dziwo dużo się polepszył zasięg Tylko w/w dostawca usługi często zawodzi.
  • #5 14580257
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5718
    Oczywiście nie jest prawdą , ze zasięg internetu LTE wynosi tylko 1 km. Nie bierz pod uwagę tego typu porad, które zaniżają poziom tego forum. Zacznij od podania lokalizacji , sprawdzę w zasięgu jakiej technologii jesteś. Pozwoli to dobrać odpowiednią antenę.Kolejna rada to router TP-Linka, jaki ? budżetowe routery mają problemy z obsługą modemów LTE, szczególnie z ich zasilaniem. Anteny typu bacik sobie daruj, podobnie jak zakupy u sprzedawcy spod Tarnowa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 14580424
    piter6
    Poziom 12  
    Dziękuje z góry za pomoc :)

Oto moja lokalizacja: Link

A router zauważyłem na allegro chyba w fajnej cenie: Tp-Link TL-MR3220
    Dużo ludzi go kupuje, jest kompatybilny z moim modemem, ale jeśli jest on wadliwy to właśnie potrzebuje coś co nie będzie miało problemów z zasilaniem czy tym podobne.
  • #7 14580452
    janszy3643
    Poziom 29  
    Ocena: 310
    Oczywiście że zasięg LTE jest powyżej 1km przecież możemy laptop zabrać do parku, albo wdrapać się na drzewo, wtedy to nawet z 3-4 km będzie działać.
  • #8 14580965
    rafal131313
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    Masz możliwość wyjść z modemem i sprawdzić poza budynkiem czy jest zasięg LTE

Ruter mogę polecić TP-Link TL-WDR3600 + zmienione oprogramowanie na Garoyle

Antena np. taka:
    http://allegro.pl/antena-dual-lte-4g-2x15dbi-huawei-e3272-e3276-6m-i4909750897.html

U mnie jest zasięg w budynku i to bez anteny ok. 8km od nadajnika.
  • #9 14581389
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5718
    Jeśli chodzi o LTE w Play to wg. mapy jesteś poza nim. Ale najbliższe BTS-y LTE1800 Play znajdują się w Dobrej oraz Mszanie Dolnej, JP II 13 czyli około 5-6 km od ciebie. Teren górski , dolina więc mogą być problemy. Jak z widocznością BTS-a w Dobrej? Jest szansa na LTE w Play na antenie DUAL LTE 1800MHz. Trzeba zrobić testy w terenie i zobaczyć jak faktycznie wygląda zasięg LTE na zewnątrz. W tym celu zbliż się do BTS-a w Dobrej. Na modemie wymuszone tylko LTE. Wg. mapy Play kończy się za Gruszowcem. Jeśli testy wypadną obiecująco kup antenę Dual LTE 1800MHz np. http://www.cybertech.com.pl/p130,antena-dualna-lte-4g-15dbi-do-huawei-e3272-e3372-mimo.html Kabel jak najkrótszy, max. 10m lub antenę Sorensen . Sprawdzone sprzedaje na Allegro użytkownik sorensen-polska , brasov1. Do obsługi modemu LTE E-3220v2 to słaby wybór. Budzetowe routery mają problem z zasilaniem modemu LTE po USB, potrzebny aktywny HUB. Słabo działają na OFW, lepiej po zmianie na Gargoyle i z modemem E3372 HiLink. Lepiej kupić WDR-3600, WR-1043v2 i zmienić soft na Gargoyle.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 14582872
    piter6
    Poziom 12  
    Dzięki wielkie @matek451 za pomoc i profesjonalne podejście do sprawy :)
    Leci "pomógł".

Jeśli chodzi o BTS'a w Dobrej, to nie wiem czy widziałeś jak wygląda moja lokalizacja względem tego BTS'a właśnie jeśli chodzi o wysokość nad poziom morza.

Ja jestem wyżej, żeby znaleźć się na Gruszowcu muszę zjechać względem mojej lokalizacji z dość wysokiej pozycji, nie wiem czy się uda to LTE osiągnąć, ale będę próbował. Najpierw wezmę samego laptopa, złapię LTE i będę się przemieszczał w stronę domu i sprawdzał na jaką odległość to LTE łapie :)
    Jeśli będzie dobrze, to antenę myślę zamontować na balkonie, więc kabel 8m będzie na pewno wystarczający.

Dziękuje jeszcze raz za pomoc i życzę Wesołego Alleluja :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje anteny LTE do modemu Huawei E3372, aby poprawić zasięg internetu w sieci PLAY, mieszkając 10 km od miasta. W odpowiedziach podkreślono, że zasięg LTE może być większy niż 1 km, a antena kierunkowa może pomóc w poprawie sygnału. Rekomendowane modele anten to m.in. antena dualna LTE 1800MHz oraz antena o zysku 15dBi. Użytkownik planuje zakup routera TP-Link TL-MR3220, ale zwrócono uwagę na problemy z zasilaniem w budżetowych routerach. Sugerowano również testy z modemem na zewnątrz budynku oraz użycie krótkiego kabla do anteny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA