logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Super Duke 990 R z '08 - "Wzmacniacz" sygnału zapłonu potrzebny

mrking 05 Paź 2015 13:41 2070 16
REKLAMA
  • #1 15043998
    mrking
    Poziom 8  
    Witam

Poszukuję sprytnej osoby, która wie coś na temat układów zapłonowych TCI (chociaż chyba niekoniecznie) i która miałaby czas i chęć zaprojektować pewien wydaje mi się niezbyt skomplikowany (dla elektronika) układ, który może uratować mój projekt. Wyprzedzając nasuwające się pytania - nie spodziewam się, że ktoś zrobi to za darmo a sknerą nie jestem. Gdyby ktoś potrafił zaprojektować taki układ i nawet go wykonać, to jestem pewiem że się dogadamy a ze swej strony zapewniam, że kręcenia nosem przy ustalaniu ceny nie będzie.

Jestem w kropce, bo przeoczyłem dośc ważny punkt w moim projekcie, sprawdziłem i zadbałem o wszystko oprócz tej jednej rzeczy.

Motocykl o ktorym mowa to Super Duke 990 R z 2008 roku. W ramach projektu przerobiłem w nim sporą część instalacji (jestem elektrykiem, więc sobie radzę) i wszystko ładnie hula oprócz jednego - brak wskazania obrotów silnika na nowym zegarze.
    Zegar odczytuje obroty monitorując zanikające negatywne napięcie od strony ECU motocykla (czyli napięcie jest - brak iskry, napięcie zanika - iskra).
    Jest to typowy uklad TCI, ale w tym przypadku zastosowano inną, nieznaną mi wcześniej fajko-cewkę marki Beru, zamiast dwóch przewodów (+12V oraz ten podający minus z ECU) w tej są trzy przewody (pierwszy przewód to stałe +12V, drugi to stałe GND a trzeci, który podaje sygnał zapłonu przychodzi z ECU).
    Przy fajko-cewce z dwoma przewodami podłaczyłbym zegar do negatywa wychodzącego z ECU i wszystko by chodziło. Tu niestety to nie wystarcza, bo napięcie wychodzące z ECU jest zbyt niskie, aby zostało zarejestrowane przez zegar.

I tu dochodzimy do sedna sprawy - potrzeba zbudować układ, który poda GND na zegar w momencie kiedy ECU podaje napięcie na fajko-cewkę. Niestety nie jestem elektronikiem i sam tego nie ogarnę. Zależałoby mi, aby zbudowane to było na porządnych podzespolach, było trwałe i w miarę możliwości jak najbardziej kompaktowe, bo z miejscem ciężko. Koszty są sprawą zupełnie drugorzędną, to ma działać i działać jak najlepiej.

Jestem na etapie pomiaru co tam właściwie z tego ECU na fajko-cewkę wychodzi, jakiego rzędu to jest napięcie. Na razie nie mam tego czym zmierzyć ale jest to tylko kwestia czasu i będę tą informację posiadał. Nie wiem jakie dodatkowe dane byłyby jeszcze ewentualnie potrzebne.
    Proszę o jakieś sugestie a propos powyższego no i jeśli ktoś byłby zainteresowany to bedę bardzo wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 15044049
    Zielonka
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    Witam
    Podaj parametry zegara lub jego notę katalogową.
    Pozdrawiam
    W.B.
  • #3 15044066
    mrking
    Poziom 8  
    Tu akurat filozofii nie ma, po prostu musi dostać masę na odpowiedni przewód w tym samym momencie, kiedy ECU podaje napięcie na cewkę. Reszte, czyli to jak ma zliczać te obroty, mozna ustawić w zegarze wiec to nie jest tu problemem.

Pełny manual zegara jest pod tym adresem: http://motogadget.com/media/downloads/manual/msp_manual_en_3.4_k_from_serial_00004416.pdf
  • #4 15044526
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1531
    Nic nie musisz konstruować, poszukaj modułu TZS-1, od golfa 2 na gaźniku i pochodnych, tam sygnał 5V wyzwala sterowanie cewką, powinno wystarczyć do Twoich potrzeb. Czasami trzeba było dać dławik, bo napięcie było zbyt wysokie.
    Warunkowo wstawiam link, po 24 h. usunę:
    http://allegro.pl/modul-zaplonowy-golf-mk1-mk2-jetta-scirocco-i-audi-i5626391975.html

[/tex]
  • REKLAMA
  • #5 15045314
    mrking
    Poziom 8  
    Dzieki za link, ale ze zdjęć wydaje mi się to dość spore gabarytowo. Nie mam tyle miejsca niestety żeby wepchnąć takie coś. Tymczasowo rozwiązalem problem podłączając wejście obrotomierza do sterowania wtryskiwaczem, więc obroty działają, jednak na dłuższą metę wolałbym lepsze rozwiązanie.
  • #6 15045316
    Błażej
    Ocena: 3617
    Ale aż moduł? Toż to do zrobienia na kilku dyskretnych elementach jest. Przecież licznik będzie sterowany napięciowo. Więc prosty klucz wystarczy. Jak ktoś chce mieć izolację galwaniczną, to nawet transoptor można wstawić i też zadziała.

@mrking rozumiem, że ten zegar i układ zapłonowy nie pochodzą z jednego pojazdu/kompletu? Dodawałaś pewnie jakiś aftermarketowy zegar?
  • #7 15045342
    mrking
    Poziom 8  
    Błażej napisał:

@mrking rozumiem, że ten zegar i układ zapłonowy nie pochodzą z jednego pojazdu/kompletu? Dodawałaś pewnie jakiś aftermarketowy zegar?

Dokładnie tak. Układ zapłonowy oraz ECU są oryginalne, natomiast zegar jest aftermarketowy. Dobrałem i zainstalowałem wszystkie potrzebne sensory a zupełnie nie pomyślałem, żeby obejrzeć układ zapłonowy, bo "to przecież będzie na bank OK, co tam może być innego". Żeby było śmieszniej, wsadzili te Beru z wbudowanym amplifierem tylko i wyłącznie do tego rocznika, wszystkie przed i po chodzą bodajże na bardziej popularnych Delphi.
  • Pomocny post
    #8 15045404
    Błażej
    Podejrzewam, że wystarczy z impulsów do cewki wysterować tranzystor, który będzie kluczował 12V na tacho i po sprawie. Jak chcesz mieć ładnie, to wstaw sobie tam transoptor, który zapewni ci izolację galwaniczną między układem zapłonowym a licznikiem.
  • REKLAMA
  • #9 15045987
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2782
    mrking napisał:
    ECU podaje napięcie na cewkę.

Z reguły (patrz na oba zamieszczone przez Ciebie schematy) ECU nie "podaje napięcie" tylko "podaje masę". Cewka jest na stałe zasilona 12V!
    Po prostu tak jest taniej i lepiej aby element kluczujący (tranzystor) był między masą a "ujemnym" wyprowadzeniem cewki.
    Jeżeli schemat z postu #1 jest tym co masz w motocyklu, to zgodnie ze schematem podłączenia tacho z postu #3 wszystko powinno działać OK.
    Jeżeli nie działa to obwody wejściowe tacho mogą być uszkodzone.
    Poza tym dla tacho powinno być obojętne czy "dostaje napięcie" w momencie braku iskry czy może w momencie jej wystąpienia. Chodzi tylko zmianę tego napięcia w czasie.
    Oczywiście lepiej jest gdy napięcie zmienia się szybko czyli zbocze jest strome, jednak od tego powinny być obwody kształtujące napięcie w samym tacho. Do tego moment przejścia z poziomu bliskiego masy do ok 300V na przyłączu "ujemnym" cewki jest bardzo krótki - bardzo strome zbocze, więc wszystko powinno być OK.
    Wniosek coś jest "niehalo" z tacho lub Twoimi schematami/połączeniami w motocyklu.
  • #10 15046607
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2545
    Tak na początek to ECU ma osobne wyjście na obrotomierz, zwane "tacho". Podłączałeś licznik pod to wyjście? Działało czy nie?
  • #11 15047494
    mrking
    Poziom 8  
    Błażej napisał:
    Podejrzewam, że wystarczy z impulsów do cewki wysterować tranzystor, który będzie kluczował 12V na tacho i po sprawie. Jak chcesz mieć ładnie, to wstaw sobie tam transoptor, który zapewni ci izolację galwaniczną między układem zapłonowym a licznikiem.

No coś w tym stylu mi chodzilo po głowie, ale jak już pisałem nie jestem elektronikiem. No i muszę się dowiedzieć jak wygląda ten sygnał sterujący z ECU najpierw.
    Zasugerowano mi dziś również, że można użyć transoptora - jest szybki i zapewni izolację galwaniczną. Jakieś przeciwskazania co do takiego rozwiązania? Jak dla mnie ta propozycja jest mocno logiczna. Jak już wspomnialem - nie chodzi o kasę, tylko jakość i trwałość.

jack63 napisał:
    mrking napisał:
    ECU podaje napięcie na cewkę.

Z reguły (patrz na oba zamieszczone przez Ciebie schematy) ECU nie "podaje napięcie" tylko "podaje masę". Cewka jest na stałe zasilona 12V!

Tak rzeczywiscie jest, źle napisałem. Nie podaje tam jednak masy pojazdu (inaczej byłoby 12V mierząc między pozytywem a przewodem sterującym z ECU).

Cytat:
    Jeżeli schemat z postu #1 jest tym co masz w motocyklu, to zgodnie ze schematem podłączenia tacho z postu #3 wszystko powinno działać OK.

Jesteś w takim samym błędzie w jakim ja trwałem póki tego nie podłączyłem i okazało się, że nie działa :) Nie do końca wiem jak wygląda ten trigger z ECU podawany na cewkę bo nie mam póki co czym tego sprawdzić (mierniki tylko mam, ale one z oczywistych względów tego nie zmierzą). Jest to masa, ale nie jest to, że tak to ujmę "pełnoprawna" masa motocykla.

Cytat:
    Jeżeli nie działa to obwody wejściowe tacho mogą być uszkodzone.

Nie są, patrz wyżej w poście, napisałem, że tymczasowo podłączyłem pod sterowanie wtryskiwacza i działa. Poza tym wcześniej też sprawdzałem, wystarczy przecież przewód z zegara odpowiadający za obroty przytknąć kilka razy do masy aby pokazał cokolwiek na wyświetlaczu.

Cytat:
    Poza tym dla tacho powinno być obojętne czy "dostaje napięcie" w momencie braku iskry czy może w momencie jej wystąpienia. Chodzi tylko zmianę tego napięcia w czasie.

Zgadza się.

Cytat:
    Oczywiście lepiej jest gdy napięcie zmienia się szybko czyli zbocze jest strome, jednak od tego powinny być obwody kształtujące napięcie w samym tacho. Do tego moment przejścia z poziomu bliskiego masy do ok 300V na przyłączu "ujemnym" cewki jest bardzo krótki - bardzo strome zbocze, więc wszystko powinno być OK.
    Wniosek coś jest "niehalo" z tacho lub Twoimi schematami/połączeniami w motocyklu.

Pewnie by chodziło, gdyby nie to, że to co ECU podaje na cewkę jest zbyt niskie, by zegar wykrył ten sygnał.

BANANvanDYK napisał:
    Tak na początek to ECU ma osobne wyjście na obrotomierz, zwane "tacho". Podłączałeś licznik pod to wyjście? Działało czy nie?

To również prawda, ale to oczywiście sprawdziłem zanim zacząłem cokolwiek podłączać do samego sterowania cewką. Sygnał sterujący oryginalnym zegarem jest zupełnie inny i to nie ma prawa działać, nie widzę nawet szansy dostosowania tego do nowego zegara.
    Nie żebym tam był ekspertę ;) od czegoś, ale nie rozmawiacie z kompletnym idiotą :) Przynajmniej tak mi sie wydaje.
  • #12 15047835
    Błażej
    Jeśli podłączony pod sygnał z wtryskiwacza działa poprawnie i nie ma to żadnego wpływu na instalację, to zostaw tak, jak jest. Licznik nie pobiera żadnego prądu, a tylko ma detekcję napięcia i nie zaszkodzi to układowi wtrysku.
    Jeśli się jednak upierasz, to użyj transoptora. W nim masz diodę świecącą i fotoelement - fototranzystor. Z impulsów cewki zapłonowej sterujesz diodą, a fototranzystor będzie robić za klucz podający impulsy do licznika. Przy częstotliwości impulsów zapłonowych nie będzie z tym problemu.
  • REKLAMA
  • #13 15047855
    mrking
    Poziom 8  
    Błażej napisał:
    Jeśli podłączony pod sygnał z wtryskiwacza działa poprawnie i nie ma to żadnego wpływu na instalację, to zostaw tak, jak jest. Licznik nie pobiera żadnego prądu, a tylko ma detekcję napięcia i nie zaszkodzi to układowi wtrysku.

Zrobilem tak, bo nie widziałem póki co innego wyjścia żebym miał obroty na zegarze.
    Nie testowalem na razie, ale to rozwiązanie będzie miało przynajmniej jedną wadę - przy odcięciu najprawdopodobniej znikną mi na ną chwilę obroty z wyświetlacza, bo ecu odetnie paliwo. Niby szczegoł, ale w tym momencie przestanie działać shift light oraz wyświetlacz biegów się pogubi. Także jeśli mogę podłaczyć to pod ignition, to chyba wolałbym tak. Poki co kupiłem oscyloskop, moze na weekendzie się pobawię i zobaczę co tam się z tego ecu wysyła. teraz to już jestem ciekawy i zrobię to choćby po to, żeby się po prostu dowiedzieć na przyszłość. A jak się uda rozwiązać przy okazji problem to bedzie jeszcze lepiej.
  • #14 15049181
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2545
    W takim razie jak licznik wykrywa impuls zapłonowy? Poprzez zwarcie wejścia do masy, czy poprzez wykrycie impulsu wysokiego napięcia po stronie pierwotnej cewki WN?
  • #15 15049202
    manta
    Ocena: 1531
    Poprzez wysokie nap. pojawiające się w chwili wyłączenia kluczowania wtrysku.
  • #16 15049237
    Błażej
    Wykrywa impuls poprzez zmianę poziomu. Wysokie napięcie też nie jest potrzebne, bo w stopniu wejściowym są wbudowane ograniczniki regulujące poziom do nie wyższego niż zasilanie. Popatrzcie sobie na schematy jakiś uniwersalnych obrotomierzy.
  • #17 15730323
    mrking
    Poziom 8  
    Błażej napisał:

Niestety nie działa to tak jak powinno :( Wszystko hulało kiedy odpalałem motocykl w garażu i sobie pyrkał na wolnych obrotach i lekkich przegazówkach. Niestety kiedy wyjechałem nim na drogę zauważyłem, że obroty skaczą czasami do jakiś wysokich wartości, zupełnie oderwanych od rzeczywistych obrotów silnika. Dzieje sie tak np przy redukcjach biegów - sprzęgło, szybkie podbicie obrotów w górę i puszczenie sprzegła powoduje jakiś "peak" i obroty przez moment pokazują jakieś bzdurne odczyty (np. skaczą z 4 na 8k albo w ogóle na ustawione max). Ogólnie porażka i to nie może tak zostać, bo nie dość ze brak mi dobrego odczytu obrotów, to gubi się też z oczywistych powodów wyświetlacz biegów. Więc jednak będę próbował szukać innego rozwiązania. Ktoś chętny wspomóc wiedzą? :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w zaprojektowaniu układu do wzmocnienia sygnału zapłonu dla motocykla Super Duke 990 R z 2008 roku, aby umożliwić odczyt obrotów silnika na nowym zegarze. W projekcie zmodyfikowano instalację elektryczną, jednak zegar nie odbiera sygnału z ECU. Uczestnicy dyskusji sugerują różne rozwiązania, w tym użycie modułu TZS-1 z Golfa 2, tranzystora do kluczowania sygnału oraz transoptora dla izolacji galwanicznej. Użytkownik tymczasowo podłączył obrotomierz do sygnału wtryskiwacza, co działa, ale nie jest optymalne. Problemy z odczytem obrotów pojawiają się podczas jazdy, co prowadzi do poszukiwania lepszego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA