logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 307 1.4 2007 - nie pali na jeden cylinder, biały dym, woda w kabinie

misiekUKP 06 Paź 2015 14:40 8586 13
REKLAMA
  • #1 15046413
    misiekUKP
    Poziom 10  
    Ocena: 29
    Witam, fomurowiczów 

Posiadam peugeota 307 2007r 1.4 benzyna+gaz
    Problem jaki u mnie się pojawił to to że nie pali na jeden cylinder, tylko nie mogę dojść co jest przyczyną… pierwsze objawy pojawiły się po dłuższej trasie, zaczął momentali tracić moc, momentami odzyskiwać i tak coraz bardziej. Działo się to w deszcz, dodatkowo (być może to zbieg okoliczności) ale dostała się woda do kabiny, od strony kierowcy, oraz na wiązkę idącą od komputera do kabiny.

Mechanik przeczyścił styki i sprawdził że prąd dochodzi do cewki i jest iskra na wszystkich świecach.
    Po odebraniu samochodu było dobrze przez około 5 km i spowrotem to samo.

Nie zauważyłem znacznych ubytków płynu chłodniczego ani oleju. Na początku nie widziałem też żeby dymił z rury, teraz jest dużo białego dymu, ale ubytków w dalszym ciągu nie widze.

Samochód tak samo zachowuje się na gazie jak i na benzynie. Świece są nowe.

Proszę o rady…
  • REKLAMA
  • #2 15046462
    zagwizdow
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Mozesz wykrecić świece i zobaczyć czy wszystkie podobne wygladaja to będziesz wiedział czy dalej nie pali któryś cylinder.
    Mozesz podmienic kable , kopulke na nowe jesli juz maja troche lat , albo wysyszyć w domu i zobaczyć czy polepsza to zachowanie na chwile ?

Moderowany przez T5:

Jak kolega pokaże kable i kopułkę w tym aucie, ostrzeżenie które nadaję teraz zdejmę.
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
    Ostrzeżenie.

• #3 15046487
    misiekUKP
    Poziom 10  
    jedna świeca na 4 cylindrze jest czarna, czyli nie pali na niego, to samo pokazuje po podłączeniu komputera. Tylko czy problem leży w np. cewce? jest ona zespolona więc musiał bym ją wymienić na nową, nie ma jak jej sprawdzić..
    Skoro dymi na biało to też myślałem o uszczelce pod głowicą ale wtedy bym widział ubytek płynu albo oleju..
  • #4 15046499
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3575
    Cytat:
    nie ma jak jej sprawdzić.

Dlaczego ? Wykręcasz 4 świece, wtykasz do cewki, kładziesz ją tak, by dotykały do masy i patrzysz czy jest iskra
  • REKLAMA
  • #5 15046520
    misiekUKP
    Poziom 10  
    Jest na wszystkich iskra.

Po wymianie świec przez 100 km było ok.
    Po wykręceniu i sprawdzeniu iskra była wszędzie,
    po wkręceniu ich spowrotem było dobrze przez 5 km i teraz znowu jest źle czy jest ciepły czy zimny, ale kolejny raz jeszcze ich nie sprawdzałem..
  • #6 15046521
    zagwizdow
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Moze być widać wode w oleju jak cos sie podzieje ale to raczej jak mechanik ogladał to by zobaczył ?
    Mozesz sprobować zamienić cewki pomiedzy cylindrami jesli da się przepiac sterowanie - zobaczysz czy jest dalej na tym samym cylindrze ?
    Można by tez pomierzyc kompresje .
  • REKLAMA
  • #7 15046552
    wladyslaw_w908
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    A nie ubywa płynu chłodzącego?
  • #8 15046573
    misiekUKP
    Poziom 10  
    Ciśnienie na cylindrach mechanik mierzył że jest ok.

Jakby płyn poszedł do oleju to by były ubytki a takich nie widać, A może tak mało płynu uszczelka puszcza że ubytku się nie zauważa a powoduje że nie pali na jeden cylinder?

No właśnie cewki nie mam jak inaczej podłączyć bo jest ona jedna scalona, nie ma jak jej obrócić.
  • #9 15046897
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3847
    Kolego zagwizdow zobacz najpierw na oczy to auto a potem pokaż mi w nim kopulke, jak podmienić cewki itp. Dopiero potem doradzaj. Kolego autorze, sprawdź co robią wtryskiwacze. Jak się któryś podwiesza to podleje i zapłon zniknie. I jeszcze... Zakreć na butli gaz i wszystkie próby rób na samej benzynie
  • REKLAMA
  • #10 15047282
    misiekUKP
    Poziom 10  
    Tylko czy podczas jazdy na gazie też była by to wina wtryskiwaczy ??
  • #11 15047510
    szast
    Poziom 21  
    Ocena: 275
    Musisz podmienić cewkę z innego auta. Tak najprościej sprawdzisz cewkę. Z autopsji wiem, że te cewki są dość awaryjne.
  • #12 15047556
    matimon22
    Poziom 25  
    Ocena: 336
    W 307 2.0 16V jest tak, że gdy ECU wykryje uszkodzony wtrysk benzynowy to tnie wysterowanie i na sekwencji też nie będzie chodził na ten cylinder. Najprawdopodobniej jest też tak w Twoim przypadku. Podmień wtryskiwacz benzynowy i będziesz wiedział.
  • #13 15047717
    adrianryc
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam.Ja w 2.0 16v miałem to samo i się okazało że przebicie miały te gumowe fajki co wchodzą na świece.Doszedłem do tego kupując przewody zapłonowe od poloneza i je zamontowanym i problem ustal i wszystko było jasne
  • #14 15069184
    misiekUKP
    Poziom 10  
    Zdaje się że problem rozwiązany..
    Dla następnych którzy będą mieli taki problem to:
    woda dostawała się na wiązkę elektryczną i szła do kabiny, cała elektryka była mokra, teraz jest ok.

Dzięki za rady :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z Peugeotem 307 1.4 z 2007 roku, który nie pali na jeden cylinder, generując biały dym i mając wodę w kabinie. Po wstępnej diagnostyce mechanik stwierdził, że prąd dochodzi do cewki, a iskra jest na wszystkich świecach. Po wymianie świec problem na chwilę ustąpił, ale po 5 km powrócił. Użytkownik zauważył, że jedna świeca jest czarna, co sugeruje, że cylinder nie pracuje. Dyskutanci sugerowali sprawdzenie wtryskiwaczy, cewki zapłonowej oraz ewentualnych problemów z uszczelką pod głowicą. Ostatecznie problem został rozwiązany, gdyż woda dostawała się na wiązkę elektryczną, co powodowało awarie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA