logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI GE70 - Jak skutecznie obniżyć temperaturę podczas grania?

Cieśla Chaosu 11 Paź 2015 01:23 3372 11
REKLAMA
  • #1 15057321
    Cieśla Chaosu
    Poziom 9  
    Witam,
    kupiłem laptopa w połowie lipca, zainstalowałem windowsa 10. Podczas grania zauważyłem, że strasznie się nagrzewa. Pogrzebałem w internecie, ściągnąłem aplikacje, która pokazuje temp. Przy normalnym użytkowaniu temperatura wynosi 45-55 stopnii, podczas grania 80-90. Czytałem różne rzeczy, oddać na gwarancji, posmarować pastą, kupić podstawkę. Miałem kupować podstawkę, ale w wakacje pracowałem, nie było kiedy, nie grałem za dużo, więc nie było problemów z temp. Teraz zaczęły się studia, więc pewnie na dniach ją zakupie. Teraz pytanie, jak podstawka to jaka? Ile wiatraków? Metalowa będzie lepsza, bo metal dobrze odbiera ciepło? Czy w ogóle podstawka da radę zbić temp. z 80-90 do 60-65, bo wyczytałem, że taka powinna być maksymalna? Może ta pasta? Może reinstall systemu coś da? Co polecacie? Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 15057339
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    Jeżeli zapewniana jest odpowiednia przestrzeń przy otworach wentylacyjnych to widocznie tak sprzęt został zaprojektowany i tyle. Nic z tym nie zrobisz. Raczej nie zbijesz temperatury do tych 60st. Podkładka może zbije temp. o 5-10st. a nie o 30st.
  • #3 15057595
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1541
    Wykonaj konserwację układu chłodzenia, zastosuj dobrej jakości pastę i termopady, podstawkę odradzam.
  • #4 15057614
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6890
    Jest prosty układ chlodzenia na procesor i GPU w tych modelach (MS-1759 )
    - np. zaleznie od modelu i7-4700MQ, GTX 765M (2GB GDDR5) *GTX 850M
    chipset HM87
    * ma co się grzać
    Zrób jak pisze kol. boro1..7

To jest w standarcie
    W idle

Cytat:
    W czasie grania procesor osiągnął temperaturę 86°C, karta graficzna rozgrzała się do 83°C, a w przypadku dysku twardego było to 41°C.
    Jeżeli chodzi o obudowę, najwyższe stwierdzone wartości to 38,9°C na pulpicie roboczym i 43,7°C na spodzie.
    Link
  • REKLAMA
  • #5 15058399
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    Jeżeli laptop był kupiony w lipcu to konserwacja nie ma sensu. No chyba że laptop pracował w bardzo zakurzonych warunkach i/lub producent zastosował pastę marnej jakości która straciła w ciągu tych 3-msc. uźytkowania swoje właściwości (jak dla mnie mało prawdopodobne). Jak dla mnie temperatury jakie podał autor tematu mogły być w upalny dzień.
  • REKLAMA
  • #6 15058791
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    kupiłem laptopa w połowie lipca

Nowy z gwarancja ?
    Czy z "drugiej ręki" na aukcji ?
  • REKLAMA
  • #7 15059981
    Cieśla Chaosu
    Poziom 9  
    Laptop jest nowy z gwarancją. Temperatury są takie same, czy w lipcu w upalne dni, czy teraz, kiedy zdarzają się już przymrozki. Temperatury takie były od razu, więc zanieczyszczenie nie ma nic do tego, raczej. Jeżeli chodzi o sprzęt to mam tu Intel Core i7-4710HQ CPU 2,50 GHz i karte NVIDIA GeForce GTX 860M, no więc ma co się grzać, ale aż tak?
  • #8 15061049
    lisek
    Serwisant RTV
    Masz gwarancje oddaj tam gdzie kupiłeś. jako reklamacja wady ukrytej.

Pokaz swoje zrzuty jak w temacie Link
  • #9 15062671
    Cieśla Chaosu
    Poziom 9  
    Podczas normalnego korzystania( otwarta przeglądarka z kilkoma zakładkami)
    Po chwili grania w najnowszego Battlefronta Betę(ok. 10 min)
    Jeżeli się pogra dłużej dochodzi czasem nawet do tych 90 stopni, niestety nie miałem teraz czasu dłużej pograć. Dodam, że podczas grania był włączony wiatrak na maksymalnych obrotach, bo ten laptop ma specjalny przycisk do tego.
  • #10 15063147
    lisek
    Serwisant RTV
    Fakt , że ten procesor i7-4710HQ BGA sr1px (lutowany w MB) ma TDP 47W
    czyli ma się co grzać, (nawet zgodnie z opisem z linku, powyżej)..
    Słaby wspólny system chłodzenia razem z tą także grzejącą się GPU Link_GTX-860M
    Cytat:
    Pobór mocy:
    i7-4700MQ CPU (83-107 Watts)
    GPU 88-110 Watts

Ale dla mnie to trochę "nienormalne" !?

Twój laptop kol. i gwarancja > decyzja w Twoich rękach.
    ja bym reklamował

Lub jak piszą Link_ wydać dodatkowo na podstawke chłodzącą
    Czytaj Link_ MSI GS70
    ten sam zestaw (procesor + GPU) jest w Leonovo Y50S
    Popatrz na jego system chłodzenia, jest lepiej rozwiązany i mniej problemów
    Mimo to temperatury też "ciekawe"

Niestety w tych nowych ,cienkich laptopach dla wspólczesnych gier to
    great frying pan (':D')

p.s
    Dla ciekawości sprawdziłem

Po zakupie cooler pad (The Cooler Master U3 Plus)
  • #11 15065637
    Cieśla Chaosu
    Poziom 9  
    No więc chyba spróbuje najpierw z podstawką. Polecacie jakiś konkretny model? Cooler Master U3 Plus? Może coś innego?
  • #12 15823450
    harpagon1980
    Poziom 8  
    Ocena: 11
    Cieśla Chaosu napisał:
    No więc chyba spróbuje najpierw z podstawką. Polecacie jakiś konkretny model? Cooler Master U3 Plus? Może coś innego?

Po kupieniu Cooler Master NotePal U3 Plus i wywaleniu tylnej klapy temperatura spadnie ci maksymalnie do 13°C

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa MSI GE70 z procesorem Intel Core i7-4710HQ i kartą graficzną NVIDIA GeForce GTX 860M zgłasza problem z wysokimi temperaturami podczas grania, osiągającymi 80-90°C. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym konserwacja układu chłodzenia, wymiana pasty termoprzewodzącej oraz użycie podstawki chłodzącej. Użytkownicy zauważają, że podstawka może obniżyć temperaturę o 5-10°C, ale nie do poziomu 60°C. Wskazano również na możliwość reklamacji laptopa z powodu ukrytej wady, biorąc pod uwagę, że sprzęt jest nowy i objęty gwarancją. Rekomendowane modele podstawek to Cooler Master U3 Plus, który może znacząco poprawić chłodzenie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA