logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.

krystian2160 28 Lip 2018 00:08 3300 46
Najlepsze odpowiedzi

How can I lower the GTX 870M temperature in an MSI GT70 2PC Dominator without causing big FPS drops?

Samo zbijanie limitu temperatury lub „undervolting” w Afterburnerze nie rozwiąże problemu — na tym laptopie sterowanie napięciem grafiki zwykle wymaga modyfikacji VBIOS, a lepszym doraźnym rozwiązaniem jest obniżenie taktowania rdzenia albo blokada FPS [#17353537] [#17353674] Najważniejszy wniosek z wątku jest taki, że problemem nie jest sama moc karty, tylko chłodzenie: radiator na CPU/GPU prawdopodobnie nie przylega prawidłowo, a termopady mogą go podnosić [#17358277] [#17360208] [#17379860] Trzeba więc rozebrać układ chłodzenia, sprawdzić odcisk pasty, zdjąć termopady z GPU i obejrzeć, czy radiator faktycznie siada na rdzeniu; do oceny szczeliny padła nawet metoda z odrobiną plasteliny i pomiarem po skręceniu [#17361459] [#17378259] Jeśli po zdjęciu termopadów radiator nadal nie dochodzi do rdzenia, trzeba skorygować docisk albo dopasowanie chłodzenia; jako obejście padła też sugestia cienkiej płytki miedzianej, ale tylko dobranej do faktycznej szczeliny [#17378148] [#17378244] [#17379919] Wątek wskazuje też, że sama pasta AAB Thermal Grease 2 raczej nie jest tu główną przyczyną, bo przy takich skokach temperatur najbardziej podejrzany jest kontakt radiatora z układem [#17354053] [#17378809]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 17353519
    krystian2160
    Poziom 9  
    Hej wszystkim.

Moja karta graficzna bardzo mocno się grzeje przy dużym obciążeniu.
    Dla przykładu gdy gram w Rainbow Six Siedge to temperatury potrafią wykraczać poza 94*C.
    Karta graficzna to GTX 870M.
    A laptop to MSI GT70 2PC Dominator.
    Jest w pełni przeczyszczony a pasta na CPU i GPU była nie dawno wymieniana i jest naprawdę dobra, ale to grzanie się.
    Dlatego chcę zrobić undervolt czy coś na tej karcie, by pracowała wolniej, mniej się grzała, by nie jechała tak ostro aż temperatura skacze do takich wartości.
    Próbowałem w ustawieniu programu afterburner na limit temperatury, np. 75 czy 86 i gra działa płynnie, po czym jak jest ponad tą temperaturę z 60 FPS robi się na chwilę 30. Potem 60 potem 30 potem 60 potem 30. Większość czasu jest 60 ale spada do 30. To prawda, temperatura się spoko utrzymuje ale FPS'y spadają.

Nie mogę tylko wpływać na napięcie. Jedynie ustawiać limit temperatury. A odblokowałem to.
    Napisałem maila do MSI i mi napisali, że "Program MSI Afterburner nie wspiera rozwiązań mobilnych stosowanych w notebookach". Próbowałem również na 2 innych zupełnie programach ale na każdym to samo. A mianowicie FireStorm i OCX Evga Precision. Sam już nie wiem jak z tym jest.

W każdym razie to na co mogę wpłynąć to tylko Core Clock w MHz i memory Clock w MHz. A, no i limit temperatury. A może napięcie i limit mocy też? Może to ja coś źle robię? Może jakoś da się to zrobić i odblokować, zmienić?

W każdym razie na teraz te 3 opcje mogę zmieniać.
    I teraz pytanie, jak to ustawić? Co zmniejszyć, co zwiększyć, do ilu?

Myślę że Temp limit na GPU do 75 jest okej ale nie wiem. A Core Clock i Memory Clock? Zwiększyć? Zmniejszyć? Sam nie wiem co o tym myśleć. Zmniejszyć żeby wolniej pracowało i mniej się grzało? Bo mniej Hz? Czy zwiększyć żeby był mocniejszy i nie wchodził na wyższe napięcie a przy tym mniej się grzał? Nie wiem co tu kurcze robić.

A czytałem coś na necie i nie jeden filmik na youtube obejrzałem.
    Bardzo proszę o pomoc w tej kwestii, bo sam nie wiem już co robić i myśleć. :)
    A może coś jeszcze zupełnie mogę innego zrobić, inne sposoby, programy? Po prostu chcę, by FPS'y były OK a żeby się nie grzał i nie palił ostro. A tego Rainbowa i tak na średnich już odpalałem. Laptop daje radę z nim płynnie 60-70 FPS na wysokich, tylko się grzeje po 90 stopni ponad.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 17353537
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 961
    Witam.
    krystian2160 napisał:
    Jest w pełni przeczyszczony a pasta na cpu i gpu była nie dawno wymieniana i jest naprawdę dobra.

Uchyl rąbka tajemnicy - podaj jej nazwę/markę.
    krystian2160 napisał:
    Nie mogę tylko wpływać na napięcie.

Tutaj prawdopodobnie niezbędna będzie ingerencja w BIOS układu graficznego.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 17353674
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 876
    Ten laptop spokojnie sobie da radę z tak słabą grafiką - 880M się uzywało i to odblokowaną z 993MHz na rdzeniu - to jest masakra a 870m to pikuś przy niej.

Wstaw zdjęćie jak będziesz demontował chłodzenie jak tam ilość pasty wygląda bo albo bardzo słaba albo za duża ilość (mogą też termopady podnosić).

Na procesorze (jakim?) jakie ci łapie temparatury?

A jak chcesz już regulować napięcie to odblokowany vbios, regulacja po temperaturze bez sensu bo będzie się dziać co się dzieje - lepiej blokować FPS lub najprościej obniżać taktowanie rdzenia grafiki.

Ale to nie ma sensu przy takim laptopie który spokojnie daje rade tej grafice.
  • #4 17354012
    krystian2160
    Poziom 9  
    Dydelmax napisał:
    Uchyl rąbka tajemnicy - podaj jej nazwę/markę.

AAB Thermal Grease 2
    enhanced napisał:
    Ten laptop spokojnie sobie da radę z tak słabą grafiką - 880M się uzywało i to odblokowaną z 993MHz na rdzeniu - to jest masakra a 870m to pikuś przy niej.

Co to znaczy że da sobie radę?
    Ogólnie daje, Rainbow Six Siedge na wysokich i elo.
    Tylko wiatraki chodzą jak szalone a karta graficzna ciśnie na 90 - 96 *C :<
    enhanced napisał:
    Wstaw zdjęćie jak będziesz demontował chłodzenie jak tam ilość pasty wygląda bo albo bardzo słaba albo za duża ilość (mogą też termopady podnosić).

Teraz już nie zdemontuje w najbliższym czasie, ale sam wymieniałem, myślę że jest akurat, starałem się jak najlepiej dać. Ale termopadów nie mam ani w rdzeniu CPU ani GPU.
    Za to są na innych jakichś układzikach na płytkach, nie wiem na czym dokładnie... tego nie wymieniałem. To raczej termopady I think.
    enhanced napisał:
    Na procesorze (jakim?) jakie ci łapie temparatury?

Procesor I7-4710MQ
    Latał od 35*C na idle do 97*C nawet na max obciążeniu.
    Ale mu zmniejszyłem napięcia o 0,095 mV
    Oraz mnożniki z x33 do x25
    Teraz lata max po 2,5 Ghz.
    Spadek do max temp 75-77*C
    A wydajność o ok. 23%
    I uznałem że gut deal, -23% za taką różnicę tempsów.
    Wtedy max był ok. 97 a teraz 77. A śmiga mi i tak najs.
    enhanced napisał:
    lepiej blokować FPS

Jak?
    enhanced napisał:
    lub najprościej obniżać taktowanie rdzenia grafiki.

Czyli lepsze obniżanie taktowania rdzenia niż podwyższanie?
    Myślałem może o podwyższaniu by nie wchodził na wyższe napięcia, bo widziałem filmiki na youtube jak robią undervolt i na niższym napięciach podwyższają taktowanie, zeby niby nie wchodzil na te wyższe by mu niższe wystarczyły i ponoc efekty są pokaźne
    enhanced napisał:
    Ale to nie ma sensu przy takim laptopie który spokojnie daje rade tej grafice.

Ja nie wiem, ale 87-96*C przy Rainbow Six Siedge śmiga.. boję się tych temperatur :|
  • #5 17354053
    enhanced
    Poziom 43  
    O jejciu. Panie to jest jak na termopadzie a nie na takiej paście.

Zakładam że to ta pasta https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3432369.html ?

Wstaw zdjęcia rdzeni chłodzenia, gpu i cpu po demontażu (bez czyszczcenia). Napewno masz za dużo pasty albo bardzo źle dolega.

Przecież mam 980m i i7-4900mq i takich temperatur to nie mam no chyba że ciągne ponad 200W z gniazdka i to w zasadzie na CPU ale kręconym na 4,1GHz a nie na 2,5GHz.

Do neta to ja latam na wyłączonym wentylatorze (chłodzenie z mostkiem) i jeżeli nie chodzę na wielu stronach to fana nie włączam a jak włączam to na najniższy możliwy tryb i to mi starcza do 3GHz.

Tak że panie masz tragedie i trzeba to na gwałt poprawić a nie próbować łatać tego tym co robisz bo ten laptop daje radę z takimi cześciami z palcem w d. :P
    Pamiętaj że grafika troche kosztuje - no chyba że masz zamiar ją wykończyć albo może grasz na kołdrze?
  • #6 17354144
    krystian2160
    Poziom 9  
    enhanced napisał:

Tak to jest ta pasta
    Zgodnie z testami jakimi patrzyłem i tym też z linka wychodzi że bardzo dobra i różnica między TG2 a TG3 jest mała. TG4 to już co innego pewnie

enhanced napisał:
    Przecież mam 980m i i7-4900mq i takich temperatur to nie mam no chyba że ciągne ponad 200W z gniazdka i to w zasadzie na CPU ale kręconym na 4,1GHz a nie na 2,5GHz.

Do neta to ja latam na wyłączonym wentylatorze (chłodzenie z mostkiem) i jeżeli nie chodzę na wielu stronach to fana nie włączam a jak włączam to na najniższy możliwy tryb i to mi starcza do 3GHz.

Masz lapka? Czy to komputer stacjonarny?

enhanced napisał:
    albo może grasz na kołdrze?

Niii. Na biurku ale bez żadnej podstawki chłodzącej czy coś.

krystian2160 napisał:
    albo bardzo dolega.

Co to znaczy? Że pasta źle dolega.
  • REKLAMA
  • #8 17354244
    krystian2160
    Poziom 9  
    enhanced napisał:
    można powiedzieć

Dlaczego można powiedzieć xD? To co pisałeś all to odnośnie twojego gt60?
    Do wielu rzeczy się nie odniosłeś :D. Ale może dlatego że edytowałem wiele razy swój post.
    No zobaczę jeszcze raz do jego wnętrza, chociaż naprawdę nie wydaje mi się by to była wina pasty, ponieważ bardzoo starannie ją nakładałem i dużo uwagi temu poświęciłem.
    Ale no cóż, może popełniłem jakiś błąd.
    Ale nawet jeśli to nie sądzę by był aż tak istotny by była odczuwalna różnica w temp.
    Sam nie wiem.

HWMonitor
    Chwile po włączeniu lapka, taki idle

Po odpaleniu renderowania, czyli pełne obciążenie, na maksymalne temperatury wskakuje bardzo szybko, kwestia kilku sekund.
    Tutaj akurat mówię o CPU.

Przy Rainbow Six Siedge wskakuje na >93*C po kilku minutach grania.
  • REKLAMA
  • #9 17355244
    enhanced
    Poziom 43  
    Grafika powinna być wyłączona w końcu jest optimus.

Długo jeszcze ci zejdzie sprawdzenie chłodzenia? Skoro w sekunde leci temperatura to słabo dolega lub za dużo pasty tyle w temacie.
  • #10 17356097
    krystian2160
    Poziom 9  
    Tak, jest tylko włączona przy HWMonitor aplikacji. Ona raczej włącza. Optimus działa. Ale tak to karta graficzna jest OFF i 0*C na niej ciągle jest.

MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.
    Tak wygląda chłodzenie i całość.
    Jest porządnie przykręcone tymi śrubami do układów, CPU i GPU.

Nie rozumiem jakby w ogóle mogło niedolegać lub słabo dolegać.
    Jak to w ogóle sprawdzić czy dobrze dolega czy słabo?
  • #11 17356279
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6805
    Problem w "mało wydajnym ukł. chłodzenia" Link_ czytaj
    Foto. płyty referencyjnej NV (6-71-P370L-D02) pod uklady
    - N15P-GT-A2 (chip grafiki GM107-xxx )/ np. xxx= 100/300/400
  • #12 17356307
    enhanced
    Poziom 43  
    MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.
    Liquid PRO - w tamtym roku aplikowany, mostek ale w gorszej jakości niż u ciebie bo poturbowany ale na paście mx2. KLapka z otworami pod wentylem.
    Fan tylko jak przekraczało 90C wchodził na najwyższy tryb. Oczywiśćie przy obciążonej grafice to nie przejdzie ale takie obciążenie ma mało gier choć wtedy fan lata na 100%.

Miałem 880M odblokowaną to takich temperatur nie miałem jak ty na 870m zblokowanej. A 880M to jest najgorętszą karta jaka jest. No może k5000m po odblokowaniu robiła masakre że wszystkiego co istnieje.

A tutaj masz na mnożniku 30x100MHz. Fan na default ustawień.
    MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.

Pisałem, odkręc chłodzenia i porób zdjęcia na widok rdzeni cpu/gpu oraz chłodzenia od spodu - bez czyszczenia z pasty.
  • #13 17356785
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6805
    Na pocz. zrób tak jak pisze kol.enhanced .

Skoro pzred tym było dobrze, po zmianie pasty ..(czyszczeniu) coś nie tak ... to undervolt nie ma tutaj nic do roboty.

Albo modyfikacja Vbios
    Albo zabawa z zasilaniem > coś na wzór opisany Link_ w stronę zmniejszanie np +1.35V_GFX
    Robota żmudna i wymaga nakładu.
  • #14 17357395
    krystian2160
    Poziom 9  
    Nie wiem jak było przedtem (do końca, bo lapka kupiłem od kogoś, 3 letni jest, nie wiem jak tam kiedyś było)
    Ale nim wymieniłem pastę i wgl to było dużo gorzej.
    Był ostro mega zakurzony i brudu pełno i pasta pewnie nigdy nie wymieniana i zaschnięta i wgl.

Zrobię to zdjęcia i odkręcę, na razie niestety nie mam możliwości na takie coś ale jak zrobię już to wstawię :).

Dodatkowo zrobiłem teraz testy
    Tak sprawa wygląda

Środowisko testowe to pokój, temperatura pokojowa.
    System Windows 7 x64.
    Włączone programy podczas testowania to tylko Intel Extreme Tuning Utility, standardowe startowe
    Bitdefender, nic specjalnego
    Przeglądarka wyłączona

Temperatura otoczenia to temperatura pokojowa jak na gorąco dzień letni, dziś 30-07-2018.
    Program testowy to HWMonitor w wersji Pro oraz Intel Processor Diagnostic Tool dla i7-4710MQ.
    Przeprowadziłem pełny test od początku do końca z wykorzystaniem tego programu.
    A wszystko zostało od kilku sekund przed jego włączeniem do kilku sekund po jego zakończeniu zalogowane z wykorzystaniem HWMonitor Pro.
    Dodatkowo daję zrzut po kilkunastu-kilkudziesięciu sekundach z HWMonitor od zakończenia testu.

Dajem
    ss z HW po kilkunastu-kilkudziesięciu sekundach od zakończenia testu.
    Wynik testu z Intel Processor Diagnostic Tool dla i7-4710MQ w formie tekstowej.
    Zrzut z programu Intel Processor Diagnostic Tool dla i7-4710MQ po testach.
    Wszystkie bardzo dokładne logi z wykonanych testów otrzymane dzięki nagrywaniu/monitorowaniu w HWMonitor Pro. Obejmuje to kilka sekund przed rozpoczęciem testu, test oraz kilka sekund po zakończeniu testu.

Ilość dysków twardych to 2; 1ssd, 1hdd.
    no i no
    Procesor i7-4710MQ
    Grafika GTX 870M

Załączniki:
    • logs.zip (2.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Intel Processor Diagnostic Tool Result.txt (21.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 17357832
    krystian2160
    Poziom 9  
    Rozkręcony
    Pasta wymieniona ponownie
    Skręcony

Tym razem pasta dawałem na środku w małej ilości pastę jako wniosek prawidłowego jej nakładania wyciągnięty po długim researchu.
    Na procesorze z uwagi na to że jest podłużny to dałem podłużnie.
    Także ala metoda na kropelkę czy ziarno ryżu jakoś tak

A wtedy jak pastę nakładałem?
    Więcej myślę... raczej
    I nie na środek czy coś
    Tylko by było wszędzie
    I rozprowadzałem palcem w foliowym woreczku
    I nie było raczej równej grubości i płaściutko (równo)

Tak to wygląda.
    Jest od początku do końca rozkręcania.

MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.

Teraz po nowym nałożeniu czy widzę jakąś różnicę?

Teraz 3,3 Ghz na all core. 3,5 Ghz Single Core (czyli norma).
    1,5 minuty renderingu -> Max temp podbił do 93*C.

Ale teraz już nie wskakuje tak szybko.
    Szybciej do 70*C+
    Potem stopniowo rośnie w górę w stronę światła (90*C)
    No 93*C To teraz chyba max... ale może przy ostrym renderingu i dłuższym... może by poszedł wyżej.

Test intela teraz tak wygląda

Jak na moje oko tutaj spora różnica... wtedy normalnie ogień.
    A teraz po prostu bardzo gorąco.
    Według tego zrzutu niby 85*C. Ale OpenHardwareMonitor mi pokazywał też takie jak 86,88 czy 89
    Przy drugim podejściu nie pełnym w połowie skończyłem Intelka Diagnostic pokazał max już nie 85 a 87.
    Może byłoby więcej do końca...
    No jak na moje oko tak patrząc, widząc i czując
    To czuję że Max temp spadł
    Na 70-80 (ale dużo bardziej 70*C) potrafi dość szybko wejść, ale na wyższe już się wolniej ciśnie, dużo wolniej jak dla mnie w porównaniu z tym co było wtedy.
    Mam tylko wrażenie że straciłem 5-10*C na idle. Jakoś o tyle mi się wydaje że jest więcej na idlu. Ale może mi się wydaje... Może ze względu na warunki i że już nagrzany... jeszcze nie wiem.
    Ale bywało że miałem po 35, 36, 37 (głównie 37-41) odczyty, a teraz choć na idlu minut kilka leżał to widziałem bardziej 39,40,41,42 (głównie 43-46)
    Ale no takie moje odczucia.
    Że na idlu 5-10 w górę chyba
    Max raczej spadł
    Wolniej (dużo chyba) wchodzi na wyższe temperatury, nie wskakuje od razu tylko wspina się jakoś - choć na 70*C potrafi szybko wleźć

Z grafiką...
    Jeden mecz Rainbow Six Siedge
    Na 70*C w miarę szybko wleciała grafika
    Potem podczas gry rosło, rosło ale powoli, ale rosło w kierunku światła...
    Gdzieś do końca 1 rundy wpadło na 92 bądź 93 max
    W 2 rundzie to w sumie nie wiem do końca ale też coś >=89
    Chwilę po początku 2 rundu fpsy spadło do ok 10-16 fps.
    Chwilę po tym stanęła się dupka, lag i grafikę wywaliło.
    Dostałem komunikat że przestała działać ale odzyskała sprawność.
    No i po grze.
    Do gry już się nie dało wrócić, wszędzie biało w aplikacji. Trzeba było by raczej wyłączyć już i włączyć grę.
    Jest ogień.
    Gorąco, głośno (głównie wiatrak) i no...
    Raczej jakaś różnica jest na plus.
    Ale no i tak >=90 i lipson
    Także najwyższe wskazanie w Open Hardware Monitor mam jakieś 92-93*C
    A grane było na średnich raczej.

eh meh, sam nie wiem
    Nic już nie wiem :c :o
  • #16 17357985
    enhanced
    Poziom 43  
    Na grafice nie dolega radiator i napewno teraz jest tak samo.

Na CPU radiator teżnie dolega tak jako powinien - znaczy dolegał z jednej strony a reszta nie dolegała. Tutaj właśnie jest motyw odpowiedniego dokręcania tych 3 wkrętów.

Czy te blaszki którymi dokręcasz chłodzenie samego CPU (bez mostka od GPU) po ściśnieciu dolegały do gwintów czy były w powietrzu? Bo to kolejny motyw że one już leża i nie dociągają chłodzenia.

Testy wstawiaj z Throttlestopa z tsbencha - screeny z okna działąjącego testu na 1024MB z widokiem na okno TS z temperaturami - na takiej podstawie działasz z dociskiem bo nie powinno być dużych rozrzutów na rdzeniach.
  • #17 17358263
    krystian2160
    Poziom 9  
    A po czym stwierdzasz że radiatory nie dolegają
    plus z której strony oraz czy bardziej czy mniej?

enhanced napisał:
    Czy te blaszki którymi dokręcasz chłodzenie samego CPU (bez mostka od GPU) po ściśnieciu dolegały do gwintów czy były w powietrzu?

Raczej... nie wiem. Sprawdzę ale ja je mocno dokręcałem
    Te śruby na grafice też mocno dokręcałem ale ich już dalej no ni bardzo sie da.
    One są na sprężynach, tak wysoko stoją po prostu raczej, hmmmm..

To co ja mam teraz zrobić dalej z tym i wgl dokładnie?
  • #18 17358277
    enhanced
    Poziom 43  
    No widzę po paście. Aż kłuje po oczach.

Blaszki się spierają przed dokręceniem na gwintach? Bo jak tak to źle. Oczywiście mowa o chłodzeniu CPU.

Narazie mostka nie dokręcaj - tej blachy idącej z GPU na cpu - usuń termopada żeby nie podnosił nic. Dokręc CPU i odkręć, sprawdź jak się pasta odcisneła po ściągnieciu.

Co do grafiki to pewnie termopady na VRAMie podnoszą i ewentualnie ten mostek idący na cpu. Najlepiej śćiagnij wszystkie termopady na grafice, (zapamiętaj gdzie który szedł). dokręc śrubki (z częsci idącej na CPU nie dokręcaj i usuń termopad żeby nie podnosił), potem odkręć i zobacz jak się pasta odcisneła.

Niestety trzeba mieć troche praktyki żeby to zrobić. Ale gwarantuje ci że to przez złe doleganie takie kosmiczne temperatury masz.
  • #19 17358315
    krystian2160
    Poziom 9  
    Ale jakiego mostka,
    Czego mam nie odkręcić
    Tutaj wszystko muszę odkręcić jak mam mieć dostęp
    W kolejności wiatrak potem grafika a potem cpu
    Cpu a gpu
    A gdzie mostek
    Jak coś zaznacz mi na zdj pls

Dodano po 1 [minuty]:

I które termopady ściągnąć
    Tak dokładnie dokładnie które
    Może wszystkie w ogóle?

Dodano po 6 [minuty]:

Możesz mi wgl enhanced jakiś lepszy kontakt podać czy coś ?
    Bo siedzę tutaj teraz nad rozegranym laptopem i czekam na odpowiedź a nie ogarniam wszystkiego co piszesz
    Może na pw jakiś kontakt czy coś
    A będę miał problemy zaś pewnie albo czegoś nie zrozumiem jak już odpiszesz 😁
  • #20 17360181
    krystian2160
    Poziom 9  
    Pytałem się jeszcze kilku ludzi, którzy mogą lub niby się znają.
    No nie wiem, kondensując zebraną przeze mnie opinię, to

Radiatory przylegają dobrze, jedynie pasta (w tym przed) słabo nałożona i w nadmiarze
    I że nie ma co się dziwić, skoro lapek 3 letni a Msi czy HP po 2 latach niby psują si.
    A może jeszcze był ostro katowany czy na łóżku...
    Ale każdy mówi że chłodzenie dobrze dolega do procka, jest ok (też patrząc na zdj).

Że chłodzenie przylega dobrze, a zbyt mocno też nie może bo może uszkodzić rdzeń

Sam już nie wiem
    Mam mętlik w głowie :(.
  • #22 17360264
    krystian2160
    Poziom 9  
    To proszę cię bardzo Enhanced, powiedz mi dokładnie co mam zrobić :).
    Bo nie rozumiem wszystkiego.
    Byłbym niezmiernie wdzięczny gdybyś jak najprościej wytłumaczył mi co mam teraz zrobić rozkręcając lapka :).

Dodano po 5 [minuty]:

Szczególnie tego
    krystian2160 napisał:
    Narazie mostka nie dokręcaj

Czyli czego mam nie dokręcać? Czego dokładnie? Które śrubki? Element? Gdzie to?

enhanced napisał:
    Dokręc CPU i odkręć, sprawdź jak się pasta odcisneła po ściągnieciu.

Czyli mam z CPU tam przy nim all termopady zdjąć, pasta, dokręcić, odkręcić sprawdzić - zrobić zdj i wgl i zaś dokręcić?

enhanced napisał:
    Co do grafiki to pewnie termopady na VRAMie podnoszą i ewentualnie ten mostek idący na cpu.

To chyba wiem gdzie, ale jaki "mostek idący na cpu"? Gdzie? Które to?
    enhanced napisał:
    Najlepiej śćiagnij wszystkie termopady na grafice, (zapamiętaj gdzie który szedł). dokręc śrubki (z częsci idącej na CPU nie dokręcaj i usuń termopad żeby nie podnosił), potem odkręć i zobacz jak się pasta odcisneła.

Czyli ściągnąć wszystkie termopady w obrębie grafiki? Które śrubki dokręcić?

Ajajaj
    Naprawdę bardzo bardzo bardzo prosiłbym raz, bardzo prosto i dokładnie :) <3. Bo kurcze słabo ogarniam :).
  • #23 17361459
    enhanced
    Poziom 43  
    Wstaw zdjęcie chłodzenie CPU - po demontażu chłodzenia GPU i po odkręćeniu śrubek wszystkich trzech. Chce widzieć czy blaszki którymi dokręcasz chłodzenie (Samo chłodzenie CPU) leżą czy są w powietrzu.

Z grafiką zrób jak pisałem - demontaż wszystkich termopadów i skręcenie śrubek ale tylko na grafice - ten element idący na CPU (mostek) zostaw luzem i tam też śćiągnij termopada.

Sprawdź temperatury na grafice - ale żadnym furmarkiem. Heaven lub grą którą grasz.
  • #24 17378137
    krystian2160
    Poziom 9  
    Aktualizacja
    Cóż...
    Wiele razy testowałem ten docisk.
    Testowałem jak jest normalnie i bez all termopadów.

MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.MSI GT70 2PC Dominator - undervolt grafiki GTX 870M - obniżenie temperatury.

Pasta nakładana na CPU i GPU to równomierna cienka warstwa.
    Czyli najlepiej jak się tylko da.

Lecz
    Nie w tym przypadku
    Ponieważ no jak na zdjęciach widać i sam się przekonałem to radiator nie dolega dobrze do procesora, faktycznie.
    Tak więc przy tak małej ilości pasty choć jest to najlepsze i prawidłowe to nie ma sensu, bo w tym przypadku jest duża luka między CPU i GPU a radiatorami.
    To już nawet ja widzę, po tym jak założylem radiatory i zdjąłem i z GPU i CPU. Prawie w ogóle jej na radiatorach nie ma.
    I widać wyraźną tendencję - np. z CPU, że bardziej dolega jak już z prawej strony.

W każdym razie zdjęcia są dość wymieszane.
    Są tam też zdjęcia, jedno lub kilka na radiatory czyste.
    Ale jest tam i jak to wygląda z termopadami i bez termopadów.
    Z moich obserwacji? Testy robiłem wiele razy i bez termopadów wydaje mi się że jest nawet gorzej.
    A w rzeczywistości myślę, że one tam w ogóle nie mają wpływu na to. I by pasowało, bo są oryginalne.
    Po prostu
    Jakoś
    Radiator no nie dolega dobrze do procka, zbyt duża luka by nałożyć cienką odpowiednią warstwę pasty.
    Ponieważ wtedy to nie dolega w ogóle prawie że i chłodzenia jakby nie było.

W przypadku tej cienkiej warstwy procek wyższe temperatury miał, ale jakoś żył.
    A grafika? W benchmarku Heaven w 0,5 - 1 sekundy od 50-60 stopni do 100*C i ścina.

No masakra...
    Także nałożyłem tym razem pasty więcej, tak jak wtedy na zdjęciach.
    I no teraz nie jest nałożona prawidłowo, cienko, równomiernie...
    Ale jest jej więcej i tworzy to połączenie wg. mnie między radiatorami a układami.
    Grafika już wchodzi w Heaven na te 60+ a potem powoli o jeden stopień co 1-5 sekund średnio śmiga nieustannie do góry.
    Pewnie w kierunku światła, czyli 90-96*C

Nie wiem nie wiem
    Wszystko oryginalnie jest
    I nigdy przede mną nie było rozkręcane.
    Uważam, że po prostu fabrycznie takie doleganie jest w tych lapkach.

A co z tym zrobić?
    Myślałem, że skoro jest taka przerwa, nie wiem jaka... czy 0,5 czy 1mm... to może po prostu w tym przypadku zamiast pasty między CPU, GPU i radiator to lepiej Termopad?
    Jakiś bardzo dobry termopad?
    Cały czas o tym myślę...
  • #25 17378148
    enhanced
    Poziom 43  
    Zdjęć dużo tylko na co one? :p

Miałeś wstawić zdjęcie pokazujące jak leży chłodzenie CPU na CPU ale bez skręcania go i bez termopadów - jak tam te blaszki którymi dokręcasz już leża na gwintach to trzeba je odgiąć bo przecież logiczne że one nic nie docisną radiatora do CPU i przerwa będzie jaka była.

Na GPU bez termopadów też nie dochodzi radiator? Trzeba to złożyć poza laptopem, popatrzeć pod światło i jak gdzieś poza rdzeniem się spiera (bez termopadów i pasty) to trzeba szlifować to miejsce do momentu aż będzie leżeć na rdzeniu grafiki a nie na innych elementach.

CO do termopadów - to może te 12W może by pomogły ale szczerze to wątpie. Choć jak masz tak duża przerwę to termopad ale najwyższy model watowo musi być a i to nie jest pewne czy da radę. 6 W widziałem w akcji i była tragedia o grubości 0,5MM do tego bardzo twarde phobye.

Są jeszcze miedziane płytki które zamiast tego termopada mógłbyś włożyć a pomiędzy oczywiście pastę.
  • #26 17378226
    krystian2160
    Poziom 9  
    Taka płytka miedziana...
    Tylko teraz jaka grubość
    Przy docisku; wkręceniu śrubek i zbyt grubej blaszce miedzianej można myślę uszkodzić rdzeń (zbyt duży twardy nacisk na ten rdzeń).

Dodano po 10 [minuty]:

Jak myślisz, ile mm? 0,1 / 0,6 / 0,4 / 1 ?
  • #27 17378244
    enhanced
    Poziom 43  
    https://allegro.pl/kategoria/modelarstwo-mate...iana&order=m&bmatch=baseline-nbn-col-1-2-0725
    Takie formatki sobie kup - zakładam że kup sobie po sztuce 0,5 0,3 0,8 1,0 - wybierz coś z tego. Wytniesz sobie nożyczkami.
  • #28 17378253
    krystian2160
    Poziom 9  
    A jakby tak zmierzyć tę szczelinę między CPU a radiatorem i GPU a radiatorem (ale bez rozkręcania wszystkiego, wyciągania płyty głównej itd) by wiedzieć jakiej grubości te płytki miedziane zastosować?
    Tak by już teraz wiedzieć jakie kupić, bez rozrzutu 0,3 - 1mm płytki.
    Jak by to zmierzyć, sprawdzić, ogarnąć....? O ile się w ogóle da.
  • #30 17378610
    krystian2160
    Poziom 9  
    Zamówiłem 0,1 , 0,3 i 0,4 po dwie sztuki
    Raczej większej szczeliny tam (CPU i GPU) ni ma.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa MSI GT70 2PC Dominator z kartą graficzną GTX 870M zgłasza problem z wysokimi temperaturami (94°C) podczas grania w Rainbow Six Siege, mimo wymiany pasty termoprzewodzącej i czyszczenia urządzenia. Użytkownik rozważa undervolting karty graficznej, ale napotyka trudności w regulacji napięcia. W dyskusji poruszane są kwestie związane z niewłaściwym dociskiem radiatorów, nadmiarem pasty termoprzewodzącej oraz koniecznością modyfikacji VBIOS. Użytkownicy sugerują sprawdzenie jakości chłodzenia, wymianę termopadów oraz zastosowanie miedzianych płytek dla lepszego przewodzenia ciepła. Wskazują również na potrzebę dokładnego dokręcania elementów chłodzenia oraz testowania temperatur po demontażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA