Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Stycznik ciśnieniowy często nie załącza pompy głębinowej.

11 Paź 2015 17:56 5883 6
  • Poziom 9  
    Witam.
    Od jakiegoś tygodnia już czwarty raz stycznik nie załącza pompy głębinowej w studni. Mam głębinówkę, hydrofor 300l, stycznik ustawiony na załączenie przy 2,5 Atm. wyłączenie na 4,5 atm. Powietrze w hydroforze dopompowane na 2,1 atm. Gdy zdarzy się taka sytuacja i ciśnienie spadnie poniżej 2 atm to słuchać w kranie powietrze i leci brudnawa woda. Żeby załączyć ponownie pompę w takiej sytuacji muszę wyłączyć bezpiecznik pompy trójfazowej i ponownie go włączyć i wszystko jest ok przez ok 1 max 2 dni.
    Dodam że do tej pory wszystko przez 6 lat działało prawidłowo.
  • Poziom 41  
    theblack666 napisał:
    Żeby załączyć ponownie pompę w takiej sytuacji muszę wyłączyć bezpiecznik pompy trójfazowej i ponownie go włączyć i wszystko jest ok przez ok 1 max 2 dni.
    Coś tu nie gra.
    theblack666 napisał:
    Stycznik ciśnieniowy
    A co to takiego?Chyba po prostu WYŁĄCZNIK CIŚNIENIOWY, który załącza silnik pompy- bezpośrednio, lub ewentualnie poprzez stycznik.Dla jasności daj zdjęcie tego "urządzenia".
  • Poziom 25  
    Jeśli w układzie sterowania jest czujnik kontroli faz, zwłaszcza z nadzorem styków stycznika, to w pierwszej kolejności jemu bym się przyjrzał. Samo nieprawidłowe działanie wyłącznika ciśnieniowego wydaje się być mało zależne od załączania/wyłączania napięcia. Jeśli mowa o "styczniku ciśnieniowym" być może chodzi o wyłącznik ciśnieniowy trójfazowy, a przy zastosowaniu takiego rzadko stosuje się dodatkowe elementy sterowania. Jeśli się on "zawiesi" to można go pobudzić (dla sprawdzenia) przez lekkie stuknięcie w obudowę. Jeśli to zadziała, najlepiej wyłącznik wymienić.
  • Poziom 18  
    theblack666 napisał:
    stycznik ustawiony na załączenie przy 2,5 Atm. wyłączenie na 4,5 atm

    To jest wyłącznik ciśnieniowy, który steruje (przynajmniej powinien) stycznikiem. Musisz sprawdzić czy ten wyłącznik działa, czyli włącza i rozłącza. Jeżeli działa, to należy sprawdzić jego styki, które mogą nie przekazywać napięcia. I trzeci element który należy sprawdzić to stycznik oraz zabezpieczenie.

    Dodano po 14 [minuty]:

    Szybki Elektron napisał:
    być może chodzi o wyłącznik ciśnieniowy trójfazowy, a przy zastosowaniu takiego rzadko stosuje się dodatkowe elementy sterowania

    Ciekawe jak On ci zadziała przy braku fazy albo przeciążeniu pompy. Nieraz stosuje się taki wyłącznik jako drugi, włączając go między stycznik a pompę jako ostatnie zabezpieczenie Ustawia się na nim trochę wyższe ciśnienie
  • Poziom 9  
    Witam.
    Nie mogłem odpisywać bo byłem w pracy. Dziś posprawdzałem dokładnie co i jak i już mniej więcej wiem jakie są objawy. Na początku sprostowanie, oczywiście chodziło o wyłącznik ciśnieniowy a nie o stycznik ciśnieniowy jak pisałem w pytaniu. A więc wyłącznik ciśnieniowy mam taki jak na zdjęciu, firmy grundfos. podłączony jest do przewodu dwużyłowego do skrzynki. Podłączenie w miejscu gdzie jest 5/6 tak jak na następnym zdjęciu. Ale chyba faktycznie nie problem z wyłącznikiem. Dziś gdy ciśnienie spadło poniżej zadanego które włącza pompę słyszałem jak pompa załączyła się na dosłownie sekundę i wyłączyłą. Podszedłem do skrzynki którą mam przy hydroforze i wyłączyłem bezpiecznik trójfazowy i po załączeniu go sporwotem znów pompa się załączyła na sekundę i pstryknęło coś w układzie obramowanym na żółto firmy Legrand. Ten mały kwadracik który normalnie jest bardzo ciemnego koloru w momencie załączenia pompy zrobił się przez tą sekundę czerwony. Wczesniej jak włączyłem i załączyłem bezpiecznik tak jak pisałem wcześniej to pompa się uruchomiła, a dziś już to nie pomogło. trzy razy próbowałem w odstępach godzinnych i nic. Co sądzicie? Stycznik ciśnieniowy często nie załącza pompy głębinowej. Stycznik ciśnieniowy często nie załącza pompy głębinowej. Stycznik ciśnieniowy często nie załącza pompy głębinowej.
  • Moderator Elektrotechnika
    theblack666 napisał:
    pompy zrobił się przez tą sekundę czerwony.

    Czyli dobrze, bo to stycznik i znacznik jego (kolor czerwony) zasygnalizował załączenie na sekundę .
    Tu jest zapewne problem tego CZF jak pisali koledzy . Lub brak styku w rozdzielni albo wyłączniku ciśnieniowym . Zaproś elektryka by to przejrzał , może uratuje to pompę od spalenia.
  • Poziom 9  
    Witam.
    Rozkręciłem skrzynkę i faktycznie jeden z kabelków od stycznika był poluzowany. Po dokręceniu wszystko ok. Na szczęście obyło się bez wymiany podzespołów. Wielkie dzięki za pomoc i zapraszam na piwko.