logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iveco55s18w - po weekendzie nie działa prędkościomierz i tacho...

waldasiek 12 Paź 2015 18:02 2193 9
  • #1 15061710
    waldasiek
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam ponowwnie

Z racji że z zasady macie trafne spostrzeżenia i można wiele się nauczyć pytanie do znawców:

Samochód z odcięciem masy tzw. heblem, przebiegi małe, po postoju od piątku wieczór do dzisiaj (czyli poniedziałku) pokazał focha, mianowicie wskazówka prędkościomierza ani drgnie - dodatkowo nie nalicza przejechanych kilometrów oraz nie działa z funkcji wskazanie spalania, przebyta droga,średnie spalanie i czas jazdy.
    W dodatku prócz tego nie działa tacho, konkretnie to w ogóle się nie uruchamia jak to miało w zwyczaju witać mnie żółtym światłem z wyświetlacza, umarło...

Uprzedzam że przejrzałem dwukrotnie wszystkie bezpieczniki i są dobre.
    Obrotomierz, wskaznik temperatury cieczy oraz poziomu paliwa działa.

W czym może być problem?
    Sugestie,porady , będę wdzięczny za pomoc.
  • Pomocny post
    #2 15063280
    tonni24
    Poziom 16  
    Ocena: 48
    Jeśli to tacho cyfrowe to mogło zdechnąć
  • #4 15063837
    apollo229
    Poziom 21  
    Ocena: 228
    Jaki to tachograf? Który rok auta?
  • #5 15064245
    waldasiek
    Poziom 10  
    Witam

Auto rocznik 2007, tachograf VDO.

Pal pięć czemu tacho nie działa ale prędkościomierz i naliczanie kilometrów to trochę męczące jest że nie trybi :|

Napisałem o tacho bo myślałem że będzie to jakoś powiązane :|
  • Pomocny post
    #6 15064694
    gucio~1
    Poziom 24  
    Ocena: 313
    Jest powiązane. Informacja o prędkości i odległości generuje się w tacho i jest po canie a w starszych autach jako C+ rozprowadzona po wszystkich sterownikach auta. Musiała ci paść bateria w tacho i po odłączeniu zasilania tacho umarło. Polecam używkę bo nowe idzie w tysiące.
  • #7 15064918
    waldasiek
    Poziom 10  
    a można jakoś ominąć tacho by reszta działała?
  • #9 15068991
    tonni24
    Poziom 16  
    Ocena: 48
    Tak, jeśli auto do 3,5 DMC i nie potrzebujesz tachografu to można założyć symulator tachografu polskiej firmy CB Electronics i wtedy wszystko będzie działać.
  • #10 15522621
    waldasiek
    Poziom 10  
    Okazało się że w tachografie padła bateria ...

Tylko wymiana tacha wchodziła w grę...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z prędkościomierzem i tachografem w samochodzie Iveco 55S18W z 2007 roku. Po odłączeniu zasilania, prędkościomierz przestał działać, nie nalicza kilometrów ani nie wyświetla danych o spalaniu. Tachograf VDO również nie działa, co może być związane z uszkodzeniem baterii w tachografie. Użytkownicy sugerują, że tachograf jest kluczowy dla działania prędkościomierza i innych funkcji, a jego awaria może wymagać wymiany. Istnieje możliwość zastosowania symulatora tachografu, jeśli auto nie przekracza 3,5 DMC.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA