Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prasa do owoców, gdzie zdobyć materiały? Jak się zabrać za temat?

porywacz_zwlok 15 Oct 2015 08:54 8025 13
  • #1
    porywacz_zwlok
    Level 12  
    Witam
    Chciałbym zrobić sobie prasę do owoców ale mam problem, bo nie wiem skąd mogę zdobyć klepki drewniane z drewna owocowego oraz takie obręcze jak na załączonym filmie.



    Może ktoś może wskazać jakieś sklep? Wszelkie wskazówki i pomysły na temat budowy prasy mile widziane.
  • #2
    Tommy82
    Level 41  
    A czemu z owocowego a nie na przykład z dębu?
  • #3
    porywacz_zwlok
    Level 12  
    Tommy82 wrote:
    A czemu z owocowego a nie na przykład z dębu?
    Zasugerowałem się kilkoma opisami, że owocowe nie zmieniają smaku wyciskanego soku. ale to opinia profesjonalistów z odległych mądrzejszych i mniej mądrych forów.
  • #4
    jarekstryszawa
    Level 22  
    W tygodniu będę wyciskal sok z winogron samodziałową prasą to wstawię foty. Deseczki z twardego drewna, chyba bukowe, zmian smaku soku nie zauważyłem...
  • #5
    porywacz_zwlok
    Level 12  
    Wrzuć, bo jestem ciekaw.
  • #6
    jarekstryszawa
    Level 22  
    Tak na szybko:

    link do albumu: Link

    Prasa do owoców, gdzie zdobyć materiały? Jak się zabrać za temat?
  • #7
    porywacz_zwlok
    Level 12  
    Obręcze gdzie kupiłeś?
  • #8
    hazet
    Level 26  
    Nie znam się za bardzo na prasach spożywczych, ale czy nie powinno się takie urządzenia wykonywać w 100% ze stali kwasoodpornej. Bo na zdjęciu widać skorodowaną śrubę.
  • #9
    jarekstryszawa
    Level 22  
    Wszystko robione we własnym zakresie- na walcarce z płaskowników.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Misa jest z kwasówki, śruby na szybko w ocynku (nie miałem z nierdzewnych, a czas naglił) i tak zostało. Sok praktycznie się z tymi elementami nie styka, dla estetyki można je malnąć.
  • #10
    porywacz_zwlok
    Level 12  
    Czyli gdzieś tam jest łączenie tych obręczy. W sumie to najprostsze rozwiązanie.
  • #12
    porywacz_zwlok
    Level 12  
    Na sokownik idzie mnóstwo energii a do tego obrabianie cieplnie owocu po pierwszej fermentacji to strata bakterii. Celem jest oczywiście domowe wino.
  • #13
    Tommy82
    Level 41  
    @zimny8
    Nie lepszy bo
    - mniejsza wydajność
    - zużycie energii
    - obróbka termiczna
    - trudna do przewidzenia zawartość wody w produkcie.

    Do soków sokownik się nadaje.
    Pod fermentacje lepiej wyciskarka. Ojca kumpel sobie taką zrobił tylko wyciska pneumatycznie pompując coś jak poduszka z zawieszenia w środku. Wydajność ma taką ze jak już się upora ze swoim sadzie to jeszcze u babci posprzata.

    Chodzi za mną tak wyciskarka ale czasu ciągle brakuje.