logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klipsch SW-350 - Subwoofer nie uruchamia się, dioda nie świeci, bezpiecznik dobry

Zamerstary 19 Paź 2015 16:37 2052 7
REKLAMA
  • #1 15080034
    Zamerstary
    Poziom 26  
    Ocena: 62
    Dzień dobry. Subwoofer aktywny Klipsch SW-350 nie uruchamia się, nie ma żadnej reakcji, dioda na froncie nie zapala się, bezpiecznik dobry, na czym mam się skupić szukając usterki? Czy ktoś miał podobny problem z tym modelem? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 15080053
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9395
    Bezpiecznik sprawdziłeś miernikiem chociaż? Powodów do takiego zachowania może być kilka. Od spalonego bezpiecznika poprzez brak styku po drodze do zasilacza, aż po sam zasilacz.
    Rozbierz subwoofer, obejrzyj czy nie ma jakichś śladów po ewentualnym uszkodzeniu elektrycznym. Ale zacznij od pomiarów - czy napięcie dochodzi do zasilacza, czy na jego wyjściu są prawidłowe napięcia... Innymi słowy - wykaż się własną inicjatywą. A jak nie znasz się na elektronice - lepiej nawet nie odkręcaj żadnej śrubki... ;) Niech się serwis martwi... :)
  • REKLAMA
  • #3 15080216
    Zamerstary
    Poziom 26  
    Bezpieczniki są dobre, Na płytce z zasilaczem i wzmacniaczem są dwa wyjścia:

+OUT: Miernik nie wskazuję żadnego napięcia.
    VSB-7V/7V: Jest +/- 11.9V

Uszkodzeń nie zauważyłem na żadnych elementach.
    Jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • #5 15162224
    Zamerstary
    Poziom 26  
    Zasilacz impulsowy, są tak 4 małe transformatorki zwykłe.
  • #6 15165056
    Jareen
    Poziom 21  
    Ocena: 234
    udzielasz zbyt małej ilości informacji. Brakuje choćby zdjęć środka byśmy mogli cokolwiek doradzić. To, że nie masz wskazań na +OUT to akurat dobrze, bo zakładam, że to wyjście na głośnik.

Podałeś tylko pomiar jednego z napięć, przetwornica na pewno daje ich więcej...
  • REKLAMA
  • #7 17458414
    limac92
    Poziom 10  
    I udało się naprawić? Mam podobny problem.
  • #8 17723800
    Zamerstary
    Poziom 26  
    Niestety nie udało się, przestałem drążyć temat.

Podsumowanie tematu

✨ Subwoofer Klipsch SW-350 nie uruchamia się, nie świeci dioda, a bezpiecznik jest sprawny. Użytkownik został zasugerowany do sprawdzenia napięcia na zasilaczu oraz na wyjściu transformatora. Wskazano, że zasilacz jest impulsowy z czterema małymi transformatorami. Użytkownik nie zauważył uszkodzeń, ale brak napięcia na +OUT budzi wątpliwości. Inni uczestnicy dyskusji podkreślają potrzebę dokładniejszych pomiarów oraz zdjęć wnętrza subwoofera, aby lepiej zdiagnozować problem. Ostatecznie, użytkownik nie zdołał naprawić urządzenia i zaniechał dalszych prób.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA