logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dovado 3GN - jak zainstalować starsze firmware i uzyskać wsparcie dla modemu?

AdiBielo 20 Paź 2015 19:04 7353 25
REKLAMA
  • #1 15083072
    AdiBielo
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    Witam, nie potrzebowałem mega wypasionego sprzętu, dlatego zdecydowałem się na arcytani na allegro router Dovado 3GN. Opis aukcji był dobry, strona producenta określa wsparcie dla mojego modemu, ale urządzenie nie działa, co robić (czy w ogóle da się coś zrobić?) Podobno Dovado nie wspiera już tego modelu i stanęło na firmware w wersji 5.0.16, to co mi dostarczono ma firmware w wersji 5.0.18-t2 nie wiem skąd i w jaki sposób, bo na stronach producenta nie uświadczysz.

Inaczej... czy da się jakoś zainstalować to producenckie firmware i je ulepszyć w tył (oczywiście normalnie router się na to nie zgadza) lub nie wiem, zmienić softa w modemie, że się wspierało wzajemnie czy coś...

Bo jak mi napiszecie, żebym kupił soboe Dovado Tiny to kupię to:

http://www.play.pl/oferta/play-internet/internet-na-karte/starter-router-wifi/

pewnie nawet taniej mi wyjdzie... na łaczach ETH mi nie zależy, a ograniczenie do 10 urządzeń jest aż nazbyt wystarczające, a net mobilny i tak mam w play.

Niemniej jednak chciałbym jakoś tak to ogarnąć, żeby obyło się bez dodatkowych kosztów. Pomocy.

Mam możliwość wystawienia sieci ad-hoc, ale coś się z nią nie mogą ludzie połączyć, chyba, że jakoś udostępnię połączenie modemowe na kartę ETH i podepnę pod ten nieszczęsny Dovado w wejście WAN, ale to by wymagało funkcjonowania komputera praktycznie cała dobę lub neta tylko wtedy kiedy komputer jest aktywny, a obie opcje średnio mi odpowiadają... Pobór prądu i te sprawy, ma to być internet w mieszkaniu wynajmowanym przez osoby o różnym trybie życia i godzinach pracy przy komputerze, żeby jeden komputer chodził 24/7, zwłaszcza, że to pokaźnej mocy blaszak, wiec duży pobór prądu i huczą te wentylatory a ja wolę w nocy spać^^
  • REKLAMA
  • #2 15083108
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5801
    Dałeś się nabrać na sprzęt, który od dawna nie jest oferowany przez Dovado i nie wspierany przez najnowsze FW. A co za tym idzie nie obsługuje najnowszych modemów LTE. Sam mam Dovado 4GR kupiony 3 lata temu ale on działa jeszcze z E3276 i FW zakończono na 6.2.7 To FW w 3GN 5.0.18t-2 też mi nieznane. Oficjalne 5.0.16 obsługiwało E398 ale trudno stwierdzić czy nie przycina prędkości LTE. Radzę oddać ten 3GN i kupić Tiny. Ten router jest nadal wspierany przez producenta i obsługuje nowe modemy LTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 15083204
    AdiBielo
    Poziom 11  
    Jak napisałem, nie zależy mi na LTE, mam wlaśnie STARY modem, kupiony jeszcze w czasach kiedy nikt nie słyszał o LTE, stąd mój wybór routera, zwłaszcza ze względu na jego cenę. Mój mogem to HUAWEI E353 (HSPDA+, brak LTE) mający ze 3 lata jak i ten router i w specyfikacji technicznej na stronie producenta jest podobno wspierany przez FW w wersji 5.0.16 - a ja mam jakieś dziwne FW, które według strony producenta w ogóle nie istnieje...
  • REKLAMA
  • #4 15083246
    matek451
    Poziom 43  
    To spróbuj wgrać ten 5.0.16 ze strony Dovado. To 5.0.18 ma ponoć wspierać E3372 ale powinno działać z twoim E353. Podejrzewam, że ten soft to autorstwo jakiś kolegów z za wschodniej granicy( działa z E3372HiLink z Megafona).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 15083412
    AdiBielo
    Poziom 11  
    No blokuje mi, jest komunikat o błędzie, niewłaściwej wersji czy coę w tym rodzaju, w każdym razie ignoruje tą wersję, może da się to jakoś inaczej zrobić (P.S. konfiguracja routera sie strasznie wiesza).

A autorstwo softa? Made in Dubaj, to mam napisane na pudełku:P
  • #6 15083449
    matek451
    Poziom 43  
    To router a soft 5.0.18 to Bóg jeden wie kto stworzył. To sprzedawca powinien wyjaśnić skąd pochodzi ten soft bo to on go pewnie w 3GN zainstalował a celem była obsługa E3372 HiLink z rosyjskiego Megafona. Te routery nie są nowe i gdzieś kupione i podrasowane a ty jesteś kolejnym nabywcą. Na 5.0.18 nie działa ci z E353?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 15083801
    AdiBielo
    Poziom 11  
    No właśnie kompletnie nie wykrywa modemu...

Raczej nie wydaje mi się, żeby to była kwestia tego, że modem jest z nadrukiem T-mobile, a karta w play (modem nie ma sim-locka), bo to przecież tylko kwestia konfiguracji...

Sprzedawca zapewniał, że modem powinien działać na 90%, ale jak się nie sprawdzi to się nie dowiemy... no i nie ukrywam to było tanie, dlatego kupiłem, nawet licząc się z ryzykiem, że nie zadziała.

Poszukam ogłoszeń lokalnych o sprzedaży starego playowskiego modemu, pewnie ludzie mają tego pełno i się tylko wala i nikt nie korzysta. Jak z tamtym nie pójdzie to już nie wiem...
  • #8 15083859
    matek451
    Poziom 43  
    Oddaj mu ten router skoro nie działa z E353. Ten modem obsługuje FW 5.0.16 a nie możesz go wgrać. Oczywiście bez znaczenia jest to, że pochodzi z T-Mobile a karta z Play. Nie ma sensu poszukiwać modemu z Play.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 15084438
    AdiBielo
    Poziom 11  
    nie tyle z play, co starszy model np e3131 do kupienia za 50zl a z play, bo te stare czasami miały sim-locki.

Dodano po 3 [godziny] 21 [minuty]:

No to ostatni wpis... zamieniłem się z koleżanką na modemy i dostałem jej stary playowski E173 i śmiga, obyło się bez kosztów. Temat zamykam.
  • #10 15545480
    AdiBielo
    Poziom 11  
    Otworzyłem temat, bo chciałem przerzucić się na wyższy standard internetu, że tak powiem i uderzyło mnie to, że znalazłem aukcje na allegro, gdzie się sprzedaje ten router jako sprzęt pod LTE kompatybilny w wersji 5.0.16 fabrycznie ze strony producenta (prawdopodobnie oprogramowanie starsze, niż technologia LTE w ogóle), nawet nie w tej mojej niby rozszerzonej wersji przez jakichś rosyjskich programistów i wypisana lista modemów do LTE dostępnych aktualnie na rynku, np ze starterami w Play, co oczywiście ni będzie działać.

Routery Dovado są dobre do LTE ale Pro lub Mini, nie 3GN. Wystrzegajcie się takich aukcji i ostrzegajcie znajomych szukających sprzętu, żeby nie szli na takie tanie oferty bo wyrzucą co prawda małe pieniądze - ale w błoto.
  • REKLAMA
  • #11 15571055
    janko.muzykant
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witajcie.
    Tak się składa, że ja mam przypadkiem ten router. Kupiłem go kiedyś na bazarku za 10 zł od jakiegoś niezorientowanego sprzedawcy i muszę powiedzieć, że go używam, i bardzo sobie chwalę. Działa na nim LTE. Mam modem ZTE MF 821 i nie robi żadnych problemów. Nie odbiera na nim tylko SMSów, - na Huawei e173 odbierał. Dzisiaj testowałem go na karcie Plusa i wyciągnął ok 27 Mb/s.
    Poza tym ma parę fajnych opcji jak zliczanie transferu, wysyłanie powiadomień SMSem i mailem, a także nieźle działa na nim automatyczny restart połączenia (albo całego routera po trzykrotnym nieudanym restarcie modemu), można mu wpisać jakiś adres celem sprawdzania co jakiś czas działania połączenia.
    Firmware ma 5.0.16 - sam je wgrywałem - jest do tego specjalny program od Dovado. Muszę go jeszcze sprawdzić na Huawei E3372 u kolegi, ale pewnie nie pójdzie - jak sprawdzę, to napiszę.
  • #12 15571558
    AdiBielo
    Poziom 11  
    hmm... no to niemałego ćwieka mi zabiłeś. Generalnie nie do końca jest tak, że router nie wspiera technologii LTE, bo nie am nic do tego, byle obsłużył jakiś modem w tej technologii. Dlatego ostrzegam przed aukcjami na allegro, gdzie powypisywana jest długa lista najnowszych modeli modemów rzekomo obsługiwanych przez 3GN. ZTE jaki masz z tego co sie zorientowałem jest jednym z "protoplastów" technologii i mówiąc krotko jest dość stary i dlatego się jeszcze "załapał"być może, co mnie bardzo cieszy i każe zastanawiać nad zakupem, bo tak czy inaczej w przyszłości planowałem przesiadkę na LTE, ale nastawiałem na o wiele wyższe koszty, a nie tylko wymiane modemu. Temat wart uwagi jednym słowem.
  • #13 15571926
    janko.muzykant
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Tak jak napisałem, u mnie nieźle to działa, a ZTE MF 821 faktycznie jest trochę leciwy, ale można go tanio kupić, podobno się sypie, a ja w sumie mam pod swoją "kuratelą" 3 szt. ponad rok i na razie działają. Tylko mała uwaga - trzeba dodać do niego antenę - ja zrobiłem na "pająka" biquada z drutu o boku ok 4cm (są kalkulatory i schematy w internecie) i zwiększyło to siłę sygnału o ok 10dB, myślę że można to jeszcze poprawić, ale mi się nie chce, bo działa. Pingi są przeważnie trochę ponad 30 ms, mam tylko zastrzeżenia do przepustowości sieci Play, ale to osobna historia. A i ZTE MF 821 ma jeszcze taką wadę, że nie obsługuje LTE na 800 MHz, a zaczynają już nadawać na tej częstotliwości, ale na 1800 działa, poza tym ma ściąganie "tylko" 100 Mb/s, ale i tak raczej się tej prędkości nigdy nie uda osiągnąć.
    To by było na tyle, jakbym jeszcze mógł w czymś pomóc, to pisz.
    pozdrawiam
  • #14 15595761
    ahaho3
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Cześć.

Też mam ten router. Postanowiłem go kupić na allegro (zakup w 09/2015) ze względu na niską cenę, aby sprawdzić internet "przez komórkę" jako ewentualną alternatywę do domu dla internetu po kablu (Netia na łączach TPSA).
    No i Netia poszła w odstawkę.

Uważam, że router działa całkiem przyzwoicie. Przynajmniej mój.
    Testowałem na nim E173u-2 (3G), E398u-1 (3G, LTE) i E3372s-152 HiLink z PLUS-a (3G i LTE). Z tym ostatnim router obsługuje nawet SMS-y.

Fabryczne oprogramowanie skończyło się na wersji 5.0.16, a to o którym pisano powyżej, czyli 5.0.18-t2 to firmware "brandowany" dla routerów robionych dla szwedzkiej sieci Tele2.
    Dostałem go mailem z działu wsparcia DOVADO.
    Z kolegami zza wschodniej granicy nie ma on nic wspólnego (jak to ktoś "zorientowany" wcześniej sugerował).

Jeżeli chodzi o modemy E3372 będzie działać z wersjami HiLink. Podobno działa też z E3131 w wersji HiLink ale tego nie sprawdzałem.
    Mam E3131 w wersji z Mobile Partnerem i z nim nie działa. Jak mi kiedyś "odbije" ;-) to przerobię go na HiLink i sprawdzę.
    Na razie się do tego nie palę, bo sama czynność choć możliwa, jest ryzykowna dla zdrowia i życia modemu.

Co do innych wersji routerów DOVADO to i TINY, i PRO to klasa sama dla siebie. Ale niestety to widać po cenach tego sprzętu.

I nie jest to reklama. Nie handluję tym sprzętem. Jestem tylko użytkownikiem.
  • REKLAMA
  • #15 15620148
    leviathan666
    Poziom 2  
    W temacie dwa pytania,

mam router dovado 3gn, podpięty modem e3372s -153 - hilink - wszystko działa. Jest sieć. W ustawieniach modemu w konfiguracji routera mam wymuszone 4g-lte.

Problem 1: prędkość jest słabsza niż przy podłączeniu modemu przez usb do komputera - zwłaszcza upload (na którym mi zależy) spada z 20mb/s do ok. 4mb/s...

Problem 2: nie mam dostępnych informacji o połączeniu z siecią - brak podanej siły sygnału.

Czy macie może jakieś pomysły czy i jak można to "naprawić"?
  • #16 15620488
    AdiBielo
    Poziom 11  
    przede wszystkim problemem może być samo połączenie router-komputer, więcej szczegółów co do odległości, czy coś może tłumić/zakłócać sygnał i jaki masz sprzęt (stacjonarny/laptop) i jaka kartę sieciową (model/marka), wtedy będziemy myśleć dalej, tak to za dużo możliwości, żeby pwoiedzieć coś jasnego.
  • #17 15620834
    ahaho3
    Poziom 12  
    Połączenie router-komputer (kabel czy wifi) to jedno, a drugie to gdzie jest router z wpiętym modemem. Czy tam gdzie komputer, czy w innym miejscu. 1-1,5 m w którąkolwiek stronę może robić różnicę w sile sygnału.

Co do braku informacji o sile sygnału 4G, to zwróć uwagę, że modem E3372 hilink jest wykrywany przez router jako modem 3G. Jeżeli będziesz korzystać z sieci 3G to router odczyta z modemu siłę sygnału.
    Przy sieci 4G jest gorzej. Jeżeli chodzi o firmware ten router nie jest przygotowany na tak nowy modem. Nie radzi sobie ze wszystkimi informacjami, które przesyła mu modem. Działają ze sobą chyba głównie dlatego, że to modem sam załatwia ustanowienie i obsługę połączenia 4G, a router dostaje z modemu połączenie "na tacy".

Przy starszym modemie (E398u-1) router nie ma nie ma żadnego problemu z odczytaniem i wyświetleniem informacji o sile sygnału zarówno 3G jak i 4G.
    W zamian za to router nie obsługuje z tym modemem SMS-ów mimo, że wg. informacji na stronach DOVADO modem E398 powinien obsługiwać SMS-y już przy firmwarze 5.0.16.
    Pytałem o to w DOAVDO, ale mi odpowiedzieli, że obsługa SMS-ów w modemach LTE działa poprawnie od firmware 6.1.0 - a więc od wersji niedostępnej już dla modelu 3GN
  • #18 15621534
    leviathan666
    Poziom 2  
    Dzięki za sugestie -

otóż router z modemem stoją w tym samym miejscu, w którym stał wcześniej telefon z lte funkcjonujący w roli routera. (jakieś 5m od komputera - w tym samym pomieszczeniu). Stoi przy oknie, siła sygnału lte na telefonie to było od 4 do 5 kresek zawsze. O problemie z wifi nie ma mowy - w dovado sieć ustawiona jako wyłącznie N. (wcześniej był tryb mieszany - bez zmian).

W przypadku telefonu transfer osiągany wynosił do 40mb/s w dół, prawie zawsze 20mb/s w górę.

Ostatnio ogólnie trochę zwolniło, ale wyniki do porównania:

dovado i e3372: speedtest1

telefon sony z lte jako router: speedtest2

Czyli sugerujecie że w przypadku e398 byłoby lepiej? Może rozejrzeć się za takim modemem po prostu?
  • #19 15621652
    ahaho3
    Poziom 12  
    Nie obraź się, ale bez sensu jest porównywanie prędkości transferów z różnych dni i z różnych pór dnia. Zakładając, że korzystasz w obu przypadkach z tej samej stacji bazowej to i tak nie masz jej na wyłączność. Kilka minut różnicy czasem powoduje, że prędkości transferów są zupełnie różne (obsługa innych użytkowników przez stację bazową).

U mnie prędkości transferów w różnych porach dnia i różne dni tygodnia bywają zupełnie odmienne.

A z routera korzystasz sam? Jeżeli tak, to na jakie licho Ci router. On zawsze spowalnia transfery. Musi przetworzyć informację, przeadresować na IP komputera w sieci, sprawdzić, że pakiety danych przeszły. A jeżeli nie korzystasz z routera sam, to może akurat ktoś inny też z niego korzysta w chwili pomiaru prędkości.

A ponadto, pomimo mojej pozytywnej opinii o modelu 3GN i zadowolenia z jego użytkowania trzeba sobie jasno i wyraźnie powiedzieć, że to już starszy sprzętowo model na dodatek nie wspierany programowo. Nie ma co oczekiwać cudów.
    W moim przypadku transfery (w T-Mobile na kartę) down/up odpowiednio ok 10 MB/s i 4 MB/s to i tak kosmos w porównaniu do Netii, w której po kablu TP SA wyciągałem 1,8 MB/s na 1,1 MB/s. i nie było szans na więcej.

Testowałem pod koniec 2015 roku płatne pakiety w ramach AERO 2 (można wtedy korzystać również z LTE w sieci PLUS) i transfery było drugie tyle lepsze na tym samym sprzęcie. Jak wykorzystam "różowe" startery (których kilka dostałem) to pewnie wrócę do płatnego AERO 2.

A znaczącej różnicy w prędkościach pomiędzy E398 i E3372 (z mojego doświadczenia) nie będzie.
  • #20 15621739
    leviathan666
    Poziom 2  
    Ok, ahaho3, masz rację, poprawiam się

Tak to wygląda:
    Przy modemie wpiętym do komputera, w głębi pokoju, gdzie zasięg lte zawsze był słabszy:
    test2

A oto wynik z dovado sprzed chwili:test1

Jak zaznaczyłem wcześniej, download jest ok, ale ten ucięty upload mnie trochę denerwuje, stąd pytanie, czy nie można z tym czegoś zrobić?

Co do konieczności routera, to mam w domu 2 komputery, mój i żony oraz drukarkę wifi. Pracuję w domu i czasami wysyłam duże pliki, stąd po zrobieniu testów lte postanowiłem o przesiadce na takie łącze. Zastanawiałem się nad rozwiązaniem z górnej półki, czyli dovado pro ac lub tiny ac, ale po odkryciu, że 3gn jednak działa, a kosztuje sporo mniej, ok. 140 PLN (z modemem lte), uznałem że szkoda przepłacać.

Żebyśmy się zrozumieli: te 5mb/s które jest, wystarczy mi spokojnie, ale zastanawia mnie skąd taka różnica w transferze i czy może jednak jest w dovado jakieś ustawienie, które mogłoby to poprawić.
  • #21 15621863
    ahaho3
    Poziom 12  
    Ja nie mam pomysłu / wiedzy.

Popytaj w DOVADO. Może Ci coś podpowiedzą. Pisz maile ("in inglisz" ;-)) na support(_at_)dovado.com
    Odpowiadają, nie ma olewki :-)

Możesz jeszcze zarzucić temat na forum jdtech.pl. Admin - Jakub Danecki jest "łebski" gość. Może coś pomoże.

Ja jednakowoż myślę że to niestety "SKS" albo jak kto woli "peseloza" tego routera.

Sprawdzę jeszcze raz dziś wieczorem czy będzie jakaś różnica pomiędzy E3372 a E398 z routerem 3GN.
    Mam jeszcze router Edimax LT-6408N z CP. Zobaczę czy będzie na tych moich karcianych "timobilach" jakaś różnica w prędkościach z modemami.

A swoją drogą jaki masz firmware w DOVADO 3GN?
  • #22 15621913
    leviathan666
    Poziom 2  
    Mam wgrany w nim ten z tele2 5.0.18. Zaraz przetestuję jeszcze bo kumpel ma wpaść z jakimś modemem lte starym, ale nie wiem jaki model.

Skrobnę w takim razie zaraz do dovado, może faktycznie coś zaradzą.

Dzięki za pomoc

P.S. Gdybyś ahaho3 faktycznie mógł sprawdzić czy wystąpią różnice między tymi dwoma modemami, byłbym wdzięczny.
  • #23 15808525
    rdobry
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam
    Router działa z modemem E353s-2 na oprogramowaniu
    E353Update_22.157.09.02.5021.B734.exe (HiLink)
    Wcześniej nie działał na oryginalnym z T-Mobile ani z
    E353Update_21.157.62.00.203.B757.exe (najwyższy bez HiLink)

Miałem z tym upgrade niezłe przeboje - wgrałem jakiś trefny i myślałem już że modem poszedł do śmieci ale udało mi się go ożywić softem do E303.

Ogólnie po perypetiach z softem już myślałem że fajnie że naprawiłem modem i zostawię do kompa, podkusiło mnie aby przełączyć modem w tryb DialUp i wetknąć w router i nagle okazało się że router go widzi!

Mam w routerze ten soft 18 dla Tele2

Teraz ciekaw jestem jak działa FailOver, tylko dla tej funkcji kupiłem ten router do testów. Docelowo myślę jednak o Drayteku - to zupełnie inna półka jakościowa.
  • #24 15808691
    AdiBielo
    Poziom 11  
    A ja zainwestowałem w ZTE MF i faktycznie działa na nim LTE z tym routerem.

Prędkości odpowiednio poza obciążeniem 25+, w szczycie 13-15. Przy poprzednich 3-4 w szczycie w porywach do 6 poza obciążeniem dla mnie rewelacja. Huawei awansował na pendrive hehe.

Co ciekawe - zarówno ZTE jak i Huawei zasięg 3G wykazują na poziomie 2-3 kresek, a przy 4G mam prawie zawsze 5, czasami spadające do 4 - oczywiście przy antenie zewnętrzenej na balkonie i zastanawiam się jak to jest możliwe skoro raczej nie ma możliwości, aby antena nadawcza różnych technologii nie znajdowała się na tym samym maszcie, chociaż, mogą w sumie mieć różną moc sygnału, a sygnał 3G być nadawany przes starszą i słabszą antenę... Nie wnikam i cieszę się szybkim, a przynajmniej wystarczającym dla mnie - internetem.

Jak będę miał chwilę to przetestuję jeszcze jedną rzecz - mianowicie jak działa LTE w Plusiena tym samym sprzęcie, bo chwalą się lepszymi prędkościami, niż w play, niemniej tylko Play daje internet bez limitu na kartę (choć jak się dowiedziałem ostatnie wczytując drobnym drukiem powyżej 100GB jak to było napisane "operator zastrzega sobie ograniczenie transferu do 2Mbit/s), Plus rzekomo limit ma tylko na starsze technologie a w ramach LTE jest bez limitu, ale wymaga podpisania umowy na te 2 lata...
  • #25 15808989
    rdobry
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Wiesz, ja tego nie używam jako główne łącze ;) więc LTE niepotrzebne a i nawet nie wiem czy w tym rejonie działa. Za to mamy częste pady neostrady. Modem leżał w szufladzie a router podkusiło mnie nabyć podobnie jak ostatnio w reklamie za "połówkę" ;) Wcześniej nie miałem do czynienia z FailOver bo w dużym mieście neo nie pada ale na landach bywa różnie. Widziałem na YT że Draytek zachowuje się pod tym względem wręcz cudownie bo nie zrywa połączenia VoIP podczas wypięcia pierwszej linii. Tak więc zanim kupię takiego Drayteka za gruba kasę chcę zobaczyć jak funkcjonują tańsze rozwiązania ale już z panelu widzę że przełączenie może trwać małą chwilę. Zobaczymy czy ten czas będzie akceptowalny i jak to się sprawdza w praktyce, jeśli słabo to nie kombinuję i lecę po Drayteka ;)
  • #26 15982064
    AdiBielo
    Poziom 11  
    No cóż... chyba wszystko już zostało powiedziane...

Obecnie korzystam z oferty internetu LTE bez w plusie za pół ceny bo mam tam telefonu. Nie zwalnia mimo wykorzystywania transferu na oglądanie filmów w streamingu praktycznie prawie non stop, wiec jestem w pełni zadowolony.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił router Dovado 3GN, który nie działa z jego starym modemem HUAWEI E353, mimo że według specyfikacji powinien być wspierany przez firmware 5.0.16. Router ma zainstalowane firmware 5.0.18-t2, które nie jest oficjalnie uznawane przez producenta. Użytkownicy sugerują, aby spróbować wgrać starsze firmware 5.0.16, jednak pojawiają się problemy z jego instalacją. W międzyczasie użytkownik wymienia modem na E173, który działa poprawnie. Dyskusja porusza również kwestie związane z wydajnością routera oraz jego ograniczeniami w obsłudze nowoczesnych modemów LTE. Użytkownicy ostrzegają przed zakupem Dovado 3GN jako sprzętu do LTE, sugerując zamiast tego modele Dovado Tiny lub Pro, które są lepiej wspierane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA