logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić miernik do pomiaru napięcia baterii i akumulatora?

mobo 08 Cze 2005 18:20 5007 17
  • #1 1560752
    mobo
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    Witam jako że jestem zielony z eletroniki potrzebuję pomocy w obsłudze miernika. Wiem które ustawienia pokrętła odpowiedają za pomiar: napięcia prądu stałego, zmiennego, pomiar rezystencji, pomiar amperażu, pomiar ciągłości obwodu. I mam takie pytania jak: co oznaczają poszczególne wartości w zakresach pomiaru prądu stałego "200m, 2000m, 20, 200, 1000" domyślam się że chodzi o napięcia :) więc na jaką wartośc ustawić pokrętło jak chcę zmierzyć napięcie w bateri lub akumulatorze samochodowym? Czym rózni się pomiar prądu stałego(amperaż ?) od pomiaru napięcia prądu stałego? Wiem że pytania są strasznie lamerskie ale nie każdy się na wszytkim zna niestety :roll:
  • Pomocny post
    #2 1560850
    andrewn
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Jak to sam nazwałeś to zakresy w których miernik będzie mół wskazać pomiar i dalej funkcjonować bez zastrzeżeń. Jeśli chodzi o napięcie będzie się to przedstawiać następująco. Przy nastawie 200m miernik może dokonać pomiaru napiecia od 0 do 200mV, potem od 0 do 2000mV czyli 2V, kolejne ustawienie to od 0 do 20V itd. Nie należy wybierać zakresu w którym mierzona wartość przekracza nastawiony zakres gdyż grozi to uszkodzeniem miernika. Jeśli nie wiesz jakie napięcie mierzysz najlepiej rozpocząć od największego zakresu i kolejno go obniżająć dojść do sytuacji kiedy pomiar będzie w miarę dokładny. Pomiar prądu, jak to nazwałeś (amperaż) to nic innego jak, pomiar wielkości prądu jaki jest pobierany przez dane urządzenie, co do napięcia prądu stałego trudno powiedzieć o co Ci konkretnie chodzi (być może pomiar napięcia stałego)
  • #3 1560864
    mobo
    Poziom 13  
    Dziękuję bardzo za wyjaśnienia. Idę wojować z samochodem który stracił wczoraj iskrę. Pozdrawiam.
  • #5 1561372
    mobo
    Poziom 13  
    A od czego jest to skrót EDW to bym po kioskach poszukał.
  • Pomocny post
    #6 1561425
    jpiet
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    EDW to skrót od nazwy "Elektronika dla wszystkich"
  • #7 1561811
    mobo
    Poziom 13  
    Dzięki

Dodano po 2 [minuty]:

A mam jeszcze pytanie czy takim miernikiem mogę zmierzyć napięcie w kontakcie? Bo może on mierzyć napięcie stałego do 750v.To chyba nic mu się nie stanie?
  • Pomocny post
    #8 1561854
    rafels
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    W gniazdku jest napięcie przemienne. Nie można go mierzyć na zakresach miernika dla napięć stałych. Ale każdy miernik cyfrowy powinien mieć zakresy dla napięć zmiennych oznaczone U~

Uwaga!
    Nigdy nie próbuj przypadkiem mierzyć prądu w gniazdku!!! Prąd mierzy się w obwodzie.
  • #9 1561961
    mobo
    Poziom 13  
    Źle napisałem miałem na myśli napięcie prądu zmiennego :-) A dlaczego tylko w obwodzie ? Czy poprostu spaliło by miernik?
  • Pomocny post
    #10 1561989
    rafels
    Poziom 26  
    Dokładnie. Amperomierz jest dla układu zwarciem. Prąd mierzy się w kabelku. Przecinając go i włączając w to miejsce amperomierz. Jest widziany przez układ jako kawałek kabla. Spalił byś miernik.
    Natomiast woltomierz jest dla mierzonego układu praktycznie niewidoczny, stanowi przerwę dla prądu. Mierzy napięcie między dwoma punktami.

Możesz zmierzyć prąd pobierany przez żarówkę z gniazdka. Łącząc amperomierz w szereg z nią.
    Możesz zmierzyć napięcie w gniazdku podłączając elektrody do niego.
  • #11 1562026
    mobo
    Poziom 13  
    Dzięki serdeczne i tak to człowiek dowiaduje się coraz więcej. Właśnie mi o napięcie chodzilo czyli np ustawiam sobie na pomiar napięcia prądu zmiennego na 750v i można śmiało wsadzić w gniazdko?
  • Pomocny post
    #12 1562050
    rafels
    Poziom 26  
    Tak. Z tym że z tą śmiałością bym uważał, w gniazdku występuje już napięcie niebezpieczne dla człowieka. Do zabaw, eksperymentów i nauki proponuje raczej bezpieczne napięcia, poniżej 30V
  • #13 1562077
    mobo
    Poziom 13  
    Na kabelkach od miernika mam napisane 1000v to chyba prąd nie powinien kopnąć :-) ?
  • Pomocny post
    #14 1563642
    rafels
    Poziom 26  
    Teoretycznie nie. Ale teoria czasem nie sprawdza się w praktyce :D
  • #15 1563937
    mobo
    Poziom 13  
    No zmierzyłem i wynosi prawie 240 a niby 220 jest w polsce :-)
  • #16 1564139
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    a ja mam takie pytanie dlaczego jak mierze se napięcie np zasilaca stabilizowanego 12 V to zawsze wychodzi mi więcej
    slyszalem ze trzeba jeszcze cos obliczac??
  • #18 1564463
    pan_slonik
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    w polsce obowiazuje napiecie 230V badz 240V. standart 220 juz dawno minąl. a co do zasilacza to pewnie masz taki zwykly. trafo moztek i kondensator. wiec jego napiecie zpada po obciazeniu do 12v.

Podsumowanie tematu

✨ Zakresy pomiarowe miernika cyfrowego oznaczone jako 200m, 2000m, 20, 200, 1000 dotyczą maksymalnego napięcia, które można zmierzyć w danym ustawieniu – np. 200m to 200 mV, 2000m to 2 V, 20 to 20 V itd. Przy pomiarze napięcia baterii lub akumulatora samochodowego należy ustawić zakres odpowiednio do spodziewanego napięcia, najlepiej zaczynając od najwyższego zakresu i stopniowo go zmniejszając dla uzyskania dokładniejszego wyniku. Pomiar prądu stałego (amperaż) różni się od pomiaru napięcia tym, że mierzy natężenie prądu przepływającego przez obwód, a nie różnicę potencjałów między dwoma punktami. Prąd mierzy się zawsze włączając amperomierz szeregowo w obwód, natomiast napięcie mierzy się równolegle do elementu. Mierzenie napięcia w gniazdku elektrycznym wymaga ustawienia miernika na pomiar napięcia przemiennego (oznaczonego U~) i odpowiedniego zakresu (np. 750 V). Pomiar prądu w gniazdku bezpośrednio jest niebezpieczny i może uszkodzić miernik. Warto zachować ostrożność przy pomiarach wysokich napięć ze względu na zagrożenie porażeniem. Dodatkowo, przy pomiarze napięcia zasilaczy stabilizowanych 12 V mogą występować różnice wynikające z klasy dokładności miernika lub charakterystyki zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA