Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ceccato 15kW - zerowy wydatek powietrza

23 Paź 2015 19:20 678 2
  • Poziom 19  
    Witam!
    Posiadam kompresor śrubowy Ceccato 15kW.
    Sprężarka działała do tej pory bez zarzutu.
    Dzis po zamknięciu zaworu wylotowego na piaskarce jak zwykle sprzęt dobił do max. ciśnienia (8bar) i przeszedł na bieg jałowy, (zawsze po spadku do 5bar znów zaczynał sprężać) niestety jak podszedłem go wyłączyć zauważyłem że ciśnienie spadło poniżej wartości granicznej i nie nastąpiło ponowne sprężanie.
    Obecnie po uruchomieniu nie zaciąga on powietrza dolotem, podnosi się ciśnienie oleju do 2,5bar i syczy z wentylka elektrozaworu przy dolocie. Powietrze również wydostaje się z otworka pod tą mosiężną śrubką w dolocie na płaski śrubokręt.
    Z wylotu nie podaje dosłownie nic. Nawet jak stopień by się uszkodził to coś powinno dmuchać.
    Wygląda to tak jak by się przyciął zawór regulacji cyklu pracy.
    Może ktoś pomóc, może jest sposób aby to sprawdzić?
  • Poziom 31  
    Zacięty elektrozawór sterujący ssaniem - przy takiej ilości piachu mnie to nie dziwi- rozbierz oba elektrozawory, wyczyść i umyj w benzynie czy nafcie powinno wszystko wrócić do normy. Ceccato 15kW - zerowy wydatek powietrza
    Oczywiście wyczyszczenie układu ssania też by się przydało :-)
  • Poziom 19  
    O.K
    Sprawa załatwiona, problemem okazał sie presostat przy manometrze.
    Ale czyszczenie zaworów tez się na pewno przydało.
    Rozkręcony przepłukany kontaktem i maszyna śmiga :)