logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf 2 1.8 RP 1990 - falujące obroty i gaśnięcie silnika, co sprawdzić?

tomekjak 09 Cze 2005 15:09 5585 20
REKLAMA
  • #1 1563184
    tomekjak
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Mam Golfa 2 1.8 RP 1990 i problem. Na początku objawiało się tym, że na rozgrzanym silniku obroty falowały 750-1000 i szybko się świece robiły czarne. A teraz to już wogóle jest porażka. Odpalam zimny silnik obroty wchodzą na jakieś 1500 i po chwili gaśnie auto. Jak się go rozgrzeje to trochę lepiej ale szarpie podczas jazdy. Świece przeczyściłem i dalej to samo. Jak wymieniałem pompę wodną w poniedziałek powiedziałem, żeby sprawdzili zapłon też. Mechanik sprawdził kopułkę, zapłon i powiedział, że jest wszystko ok.
    Byłem znów u mechaniora, samochód chodził akurat tragicznie, obroty malały i gasł, odłączyliśmy akumulator (reset kompa) i po chwili wszystko w normie. Ale wracając do domu już lekko obroty spadały i się zaczynał lekko dławić. Czyli na chłopski rozum coś podaje do kompa jakiś zły sygnał. I tera pytanie tylko co ???? Mechanik widać że z elektroniki niezbyt kumaty. Podmieniliśmy jeszcze ten niebieski czujnik temp cieczy ale widać, że to nie to. Już nie wiem co robić, a w Kutnie nie ma dobrego elektronika samochodowego, a nie będe co 10 min robił reset kompa.
    Aha i chciałem zrobić test diodowy ale za cholerę nie mogę znaleźć tego wyjścia.
    A gdzie mam szukać sondy lamba w tym silniku ? Słyszałem, że można odłączyć sondę lambda i zobaczyć czy się poprawi, tylko nie wiem gdzie ją odłączyć ?
    Czytając teraz różne posty, zaświtało mi coś. Odpalając samochód po dłuższym postoju (np. rano) słcyhać przez ok. 1s takie tyrkotanie, trudno mi to opisać. Jest to tylko przy odpalaniu po dłuższym postoju. Na orientację dźwięk dochodzi z lewej strony, czyli od strony kierowcy ale nie jestem pewnie bo dźwięk ten jest zbyt krótko. Co to może terkotać? A może te wszystkie objawy to właśnie pompa paliwa powoduje ? Czy komp też do niej jest podłączony ? Bo biorąc pod uwagę sondę lambda to nie zauważyłem wyższego spalania, brak też czarnego dymu z rury. Więc może to tyrkotanie coś w sobie niesie. Poradzcie. Dzięki.
    Wejdźcie na moją stronę tam są fotki silnika może coś wymyślicie.
  • REKLAMA
  • #2 1563324
    Kris1109
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Najlepszym sposobem byłoby podłączenie komputera (może być metoda z żarówką) i zrobienie testu. Jeżeli samochód ma kompa to musi mieć gdzieś wyjście, opis powinien być w książce serwisowej, polecam program Workshop tam są schematy połączeń komputera i kody błędów. Sonda lambda analizuje spaliny i trzeba ją szukać gdzieś na wyjściu kolektora. Spróbój sprawdzić regulator położenia przepustnicy czasami się to nazywa przepływomierz.
  • REKLAMA
  • #3 1563344
    grajek1979
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Wiec złacze do testu diodowego to jest koloru zółteko umiejscowione kolo cewki zapłowowej.Lambda jest z tyłu za wtryskiem na kolektorze wylotowym ma 3 przewody akurat w tym silniku.Ja jezdziłem bez lambdy poł roku i wszystko było oki tylko palił duzo.Jest jeszcze takie cos jak guma pod wtryskiem łacząca wtrysk z kolektorem sprawdz lepiej to 90% usterek to jest ona własnie.Pozniej wyjmij wtyczke i sprawdz korozje na stykach.Masy sa tez wazne pozniej szukaj dopiero mech uszkodzen.Pozdrawiam
  • #4 1563384
    tomekjak
    Poziom 12  
    Tego złącza nie moge nigdzie znaleźć. Mechanik powiedział, że ta guma jest dobra. Natomiast dziś zauważyłem, że wolne obroty lekko wzrosły ok 1100 i praktycznie nie ma hamowania silnikiem.
  • #5 1563456
    enauto
    Poziom 29  
    Ocena: 381
    Sprawdź jescze raz podstawę wtyrsku, przewód podciśnieniowy od kolektora do serwa i serwo. Wygląda na to, że ciągnie "lewe" powietrze.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1563589
    miszagrom
    Poziom 21  
    Ocena: 140
    żeby sprawdzić czy nie łapie lewego powietrza możesz popryskać samostartem w okolicach wtrysku po przewodach podciśnieniowych jak obroty sie nie zwiększą to nie ma przedmuchów tylko na zimnym silniku żeby się nie zapalił samostart.Klekotanie to popychacz hydrauliczny po postoju to normalne.

Dodano po 7 [minuty]:

zapłon możesz sprawdzić sam przez ustaw wał na GMP środek palca rozdzielacza musi się pokrywać z nacięciem na aparacie zapłonowym naciecie jest pod osłonką.

Dodano po 8 [minuty]:

Złącze musisz mieć koło cewki zlewej jej strony.Jak odczytasz to ja mam kody.miłej zabawy.
  • #7 1563846
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Czasami ulega uszkodzeniu podstawa pod wtryskiem w tych silnikach i wtedy lapie lewe powietrze i silnik nierowno pracuje. Sonda lambda znajduje sie na kolektorze wydechowym taki czyjnik wkrecony z kabelkami ale uszkopdzona sonda powoduje odczuwalny wzrost paliwa.
    Pozdrawiam.
  • #8 1564109
    kkracz1
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    sprawdź dokładnie tą podstawę o której wyżej piszą koledzy
  • REKLAMA
  • #11 1565346
    tomekjak
    Poziom 12  
    Wiem gdzie miałem tego szukać, ale nie ma tej wtyczki, nawet mechanik nie mógł znaleźć. Na razie jeżdżę o dśrody i nic się nie dzieje. Po podmianie tego niebieskiego czujinka od temperatury cieczy chłodzącej zauważyłem, że dłużej mi trzyma na obrotach ok 1250, a później po rozgrzaniu spada do ok. 1000. Natomiast z hamowaniem silnikiem wydaję mi się, że wcześniej lepiej hamowało, ale teraz też hamuje, tylko słabiej.
  • #12 1565543
    adamo650
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Gdzieś w poście było byś sprawdził złączki elektryczne. Sprawdź złącze sterownika pod plastikową osłoną pod podszybiem w komorze silnika, takie duże złącze po lewej stronie sterownika. Odłącz akum oczywiście. Często mówi "zielono mi" i czasem może nieźle namieszać. Potrafi przekłamać sygnał np. z czujnika temperatury. Ja sprawdzam to zawsze i w 50% jest syf. Co do złącza samodiagnozy to jeśli jest to składak często się zdarza, że jest wepchnięte w wiązkę przewodów, trzeba trochę pokopać i czasem udaje się odszukać. Podejrzewam, że jak ktoś składa i nie ma pojęcia to jest wystraszony, że został wolny przewód więc terzeba go schować.
  • #13 1565707
    tomekjak
    Poziom 12  
    Nie jest to składak. A jak się reguluje wolne obroty w tym silniku ?
  • #14 1565770
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Ten "kabelek" koło cewki (złącze diagnostyczne) prowadzi do 22 wyprowadzenia w złączu sterownika silnika.
  • #15 1565850
    AAnnddrrzzeejj
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Witam.Końcówka do testowania silnika RP znajduje się pod osłoną przy lewarku zmiany biegów.Przewód żółto-czarny.Silnik RP sterowany momo-jetronikiem nie ma żadnej regulacji,sam sobie ma dać radę,a jeśli nie to przechodzi w tryb awaryjny.
    Pozdrawiam.Andrzej.
  • #16 1565907
    tomekjak
    Poziom 12  
    Co oznacza tryb awaryjny i czym się to objawia ?
  • #17 1582415
    tomekjak
    Poziom 12  
    Więc tak, po tygodniu mogę powiedzieć, że prawie wszystko chodzi w porządku, tzn. obroty się unormowały, nie ma szarpania. ale nadal hamowanie silnikiem jest słabsze niż było. Przewody posprawdzałem i wyglądają ok. Serwo nie wiem jak sprawdzić. Natomiast co to złącza do diagnozy to znalazłem przy lewarku skrzyni. Zrobiłem test i wyszedł tylko kod 2342 to oznacza sonda lambda. I co teraz mam z tym począć ? Wymieniać, a może najpierw sprawdzić połączenia, może coś się obluzowało.
  • #19 1830351
    przeme
    Poziom 20  
    Ocena: 91
    Ja miałem dokładnie takie same objawy i była padnieta sonda kupiłem uniwersalną jednoprzewodową Boscha za 160 zł i RP gada jak nowy .Spadło spalanie świece ładnie wypalone. Pozdro
  • #20 1830517
    Tomaszglds
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    trzeba by skasować usterki czy nie wyszła bo ktoś ją rozpiął kiedyś. jak wyjdzie ponownie to wymień objawem będzie większe zurzycie paliwa.
  • #21 1984295
    tomekjak
    Poziom 12  
    Sonda lambda padnięta.

Podsumowanie tematu

✨ Golf 2 1.8 RP z 1990 roku ma problem z falującymi obrotami na rozgrzanym silniku (750-1000 obr./min), czarnymi świecami oraz gaśnięciem po rozruchu na zimno przy około 1500 obr./min. Po rozgrzaniu obroty spadają do około 1000, a podczas jazdy silnik szarpie. Mechanik sprawdził zapłon i kopułkę, które są w porządku. Próba resetu komputera przez odłączenie akumulatora chwilowo poprawiła pracę silnika, jednak problem powraca, co wskazuje na błędne sygnały do sterownika. Wymieniono niebieski czujnik temperatury cieczy chłodzącej, co poprawiło utrzymanie obrotów na poziomie około 1250 na zimnym silniku. Zalecane jest sprawdzenie podstawy wtrysku, przewodów podciśnieniowych, serwa hamulcowego oraz szczelności układu dolotowego pod kątem "lewego" powietrza, które powoduje niestabilną pracę silnika. Diagnostyka komputerowa wymaga podłączenia do złącza diagnostycznego (żółto-czarny przewód przy lewarku zmiany biegów), jednak w niektórych egzemplarzach złącze może być ukryte lub brakować. Odczytany kod błędu 2342 wskazuje na problem z sondą lambda. Uszkodzona sonda powoduje wzrost zużycia paliwa i niestabilną pracę silnika. Zaleca się sprawdzenie połączeń sondy lambda i ewentualną wymianę na nową, np. uniwersalną jednoprzewodową sondę Boscha, co w praktyce poprawiło pracę silnika i zmniejszyło spalanie. Silnik RP sterowany jest systemem Mono-Jetronic, który nie posiada manualnej regulacji wolnych obrotów i w przypadku problemów przechodzi w tryb awaryjny, objawiający się m.in. niestabilną pracą i spadkiem mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA