logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laguna 1 1.8 8v 1994 - Po wymianie maglownicy kierownica jest skręcona.

Grubas388 08 Lis 2015 22:23 7269 7
REKLAMA
  • #1 15134334
    Grubas388
    Poziom 19  
    Ocena: 69
    Witam. Jak w temacie po wymianie maglownicy kierownica stoi krzywo podczas jazdy na wprost. Podczas próby wyregulowania na drążkach kierowniczych z prawej strony brakuje gwintu żeby jeszcze wkręcić drążek kierowniczy a z lewej drążek jest wykręcony mniej więcej o połowę gwintu służącego do regulacji. Co najdziwniejsze na podniesionym przodzie samochodu podczas kręcenia kierownicą na odpalonym silniku i puszczeniu kierownicy. Kierownica po skręcie do pozycji max w lewo lub prawo ustawia się równo prosto tylko wtedy koła są lekko skręcone w lewo. I jest jeszcze jeden problem że od pozycji koła ustawione na wprost do pozycji koła skręcone maksymalnie w lewo liczba obrotów koła kierownicy jest mniejsza niż do maksymalnej pozycji kół skreconych w prawo.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 15134353
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5108
    Źle spięty magiel z kolumną kierowniczą. Ustawić magiel w pozycji do jazdy na wprost, to samo zrobić z kolumną kierowniczą i spiąć wszystko razem, potem zrobić zbieżność.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #3 15134398
    Grubas388
    Poziom 19  
    Z tą kolumna kierowniczą to chodzi o kierownicę? I to trzeba przestawić tu pod nogami kierowcy odkręcając ten krzyżak od tego co wystaje z podłogi? Aha i jak wiedzieć w którym momencie magiel jest ustawiony do jazdy na wprost?
  • #4 15134451
    szymon198312
    Poziom 30  
    Ocena: 887
    Proponuje rozkręcić drążki z końcówkami oraz połączenie kolumna - maglownica i ustawić po mniej więcej tak aby koła były na wprost, ustawić na prosto kierownicę i wtedy próbować to połączyć. Problem wyjdzie jeśli w kierownicy jest poduszka i jest taśma. Jeśli kierownica nie będzie centralnie względem taśmy tylko obrót czy dwa przekrecona to taśma się zerwie

Dodano po 43 [sekundy]:

Oczywiście trzeba po takim wstępnym ustawieniu ustawić zbierznosc
  • #5 15134475
    Grubas388
    Poziom 19  
    No właśnie w kierownicy jest poduszka i trzeba przy tym uważaća ale wiem w którym momencie była kierownica na wprost przed wymiana maglownicy. I przy maglownicy odkręcić same drążki kierownicze czy jak? A o zbieżności to wiem bo mam na jutro umówioną wizytę.
  • REKLAMA
  • #6 15134878
    szymon198312
    Poziom 30  
    Ocena: 887
    Rozłaczyc drążki z końcówkami a następnie skręcać po równo każda stronę. Maglownica będzie wtedy skrecona po równo względem kół, przestawić koła aby były na wprost i dopiero podłączyć kolumnę.
  • #7 15134941
    yokoonono
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Grubas388 napisał:
    mam na jutro umówioną wizytę.
    to czekaj, sami zrobią.
  • REKLAMA
  • #8 15135295
    Grubas388
    Poziom 19  
    Dzisiaj rano sam to ustawiłem i pojechałem na zbieżność i teraz kierownica jest prosto. Przy okazji dowiedziałem się jaka jest przyczyna dziwnych stuków które powodowały łączniki stabilizatora

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie maglownicy w Renault Laguna 1 1.8 8v z 1994 roku kierownica jest skręcona podczas jazdy na wprost. Użytkownik zauważył, że brakuje gwintu do regulacji drążków kierowniczych z prawej strony, a z lewej drążek jest wykręcony o połowę. Uczestnicy dyskusji sugerują, aby ustawić maglownicę i kolumnę kierowniczą w pozycji na wprost, a następnie połączyć je, co pozwoli na prawidłowe ustawienie kierownicy. Wskazano również na konieczność ostrożności przy poduszce powietrznej w kierownicy. Po samodzielnym ustawieniu i wizycie na zbieżności, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA