logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vectra B 1.8 16v x18xe - Bezpiecznik odpowiedzialny za prąd we wnętrzu

tobiash1991 23 Lis 2015 17:01 3651 8
REKLAMA
  • #1 15181666
    tobiash1991
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie otóż mam problem z moją vectra b 97 r. 1.8 115km . Probelm polega na tym że rozładowywał mi akumulator po sprawdzeniu poboru prądu wychodziło 0.45 A zacząłem wyjmować po kolei bezpieczniki i wyszło że po wyjęciu bezpiecznika nr 40 który wg rozpiski powinien odpowiadać za ''wentylator chłodzący, dmuchawa układu klimatyzacji '' pobór prądu spada do wartości 0.04A. Po wyjęciu w/w bezpiecznika gaśnie całe oświetlenie , wyłączaja sie zegary obrotomierz dmuchawy ogrzewania kierunkowskazy , praktycznie wszystko . Nie wiem co może być przyczyną takiego zachowania , Proszę o poradę . Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15181761
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1173
    Witam. A czekaleś aż się "uśpi" ?
  • REKLAMA
  • #3 15181819
    tobiash1991
    Poziom 9  
    tak jest czekałem aż wszystko pogaśnie i wtedy dokonywałem pomiarów , dziwi mnie fakt że 1 bezpiecznik odpowiada za wszystkie z wymienionych rzeczy , dodam jeszcze że dzisiaj zobaczyłem jakąś dziwną samoróbkę przy instalacji stacyjki ( kable poprowadzone z jednej do drugiej "dziurki") po wyjeciu tych kabli nie ma podtrzymania prądu po wyjęciu kluczyka resetuje sie licznik dmuchawy radio data godzina. , wygląda na to że ktoś nie mógł poradzić sobie z tym problemem i doprowadził prąd do każdej pozycji w stacyjce z pozycji zapłonu. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki , mase i ciągle nie ma podtrzymania gdzie moge szukac przyczyny tego dziwnego zachowania ?
  • REKLAMA
  • #4 15181832
    CYSEWSKI EUGENIUSZ
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Jeżeli wiesz który to bezpiecznik to jedyna metoda odłączanie po kolei danego elementu sprawdz czy przy bezpieczniku z drugiej strony nie powstała śniedz to są częste przypadki jeśli samochód garażuje pod chmurką.
  • REKLAMA
  • #5 15181914
    tobiash1991
    Poziom 9  
    Bardzo dziękuje za odpowiedz jutro postaram sie sprawdzic ,z drugiej strony to znaczy a skrzynką bezpieczników tak ? a co do tego braku podtrzymania prądu po wyjęciu kluczyka ? nie wiem nawet od czego zacząć w tym temacie .
  • #6 15181966
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1173
    Odłącz na początek radio. Światło może świeci w bagażniku, schowku... Masz alarm?
  • #7 15182124
    tobiash1991
    Poziom 9  
    radio odłączałem bardzo mała róznica w poborze , alarmu nie posiadam , światło w bagażniku gaśnie , niby wszystko się wyłącza , myśle że ten pobór prądu ma związek z ttą lewą instalacją przy stacyjce która doprowadzałą prąd nawet po wyjęciu kluczyka , po usunięci tej rzeźby pobór prądu spadł do wartości jak po wyjęciu bezpiecznika nr 40 który u mnie rozłącza praktycznie wszystko , teraz wszystko rozłączane jest automatycznie po wyjęciu kluczyka jednak nie moge tak zostawić ponieważ jest to bez sensu żeby resetowało mi wszystko za każdym razem jak wyjme kluczyk , bez włączonego zapłonu nie mogłbym skorzystac nawet ze świateł awaryjnych , nie wiem za bardzo jak wygląda i jak poprowadzona instalacja doprowadzająca prąd (podtrzymujący całą pamięć oraz podstawowe funkcje )
  • #8 15182272
    arekkrasnal
    Poziom 20  
    Ocena: 25
    Witam
    Według starego powiedzenia:
    Polaku jak wszystkie metody zawiodły czas zajrzeć do instrukcji obsługi...
    Proponuję odpiąć samoróbkę poprzedniego właściciela i poszukać schematu np. w książkach pt. Sam naprawiam, i przywrócić oryginalne połączenia (naprawić to czego poprzedni właściciel nie zrobił)

Dodano po 10 [minuty]:

Zobacz który schemat odnosi się do twojego auta
    Załączniki:
    • Opel_Vectra_B.pdf (10.51 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • OPEL_VECTRA_B_II.pdf (10.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 15186766
    tobiash1991
    Poziom 9  
    Dziękuje arekkrasnal idąc twoim tropem zajżałem za skrzynke bezpieczników i zauważyłem jakąś dziwną instalacje a dokładnie kabel połączony do odizolowanego przewodu idącego od bezpiecznia nr 40 który zasilał wszystkie w/w urządzenia , brak podtrzymania prądu bez kluczyka brał sie stąd żebezpiecznik nr 40 jest pod napięciem dopiero w pozycji kluczyka na zapłon przenisłem tą instalacje na bezpiecznik odpowiadający za dany osprzęt i jak narazie wszystko jest ok pobór prądu w stanie uśpienia wynosi 0,03-0,04 a dane napięcie związane jest z radiem które można uruchomić bez kluczyka , myśle że taki pobór jest w granicach normy . Pozdrawiam i dziękuje za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z Opel Vectra B 1.8 16v z 1997 roku, który rozładowuje akumulator. Po pomiarach poboru prądu stwierdzono, że po wyjęciu bezpiecznika nr 40, odpowiedzialnego za wentylator chłodzący i klimatyzację, pobór spada do 0.04 A. Użytkownik zauważył, że dziwna instalacja przy stacyjce powoduje, że nie ma podtrzymania prądu po wyjęciu kluczyka, co prowadzi do resetowania zegarów i innych urządzeń. Po odłączeniu nieoryginalnych połączeń i przeniesieniu instalacji na odpowiedni bezpiecznik, pobór prądu w stanie uśpienia wynosi 0.03-0.04 A, co jest w normie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA