logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Defro optima komfort sterownik - Gotuje wodę różnica temp na piecu i sterownik.

GinterBrzoza 28 Lis 2015 04:35 5490 6
  • #1 15191130
    GinterBrzoza
    Poziom 2  
    Witam proszę o pomoc.Od kilku dni pale w piecu defro optima komfort jestem zielony z palenia w piecu a mam taki problem.
    Gdy rozpalam zimny piec temperatura na analogowym wskaźniku zamontowanym na piecu szybko rośnie a temperatura co. wskazana na sterowniku jest dużo dużo niższa przy dzisiejszych mrozach bardzo długo i powoli się podnosi. Na analogu mam już 80-90 woda powoli się gotuje a na sterowniku jest dopiero 20 stopni!!!??? Instalator zalecal by ustawić 38 stopni zalaczenia pompki obiegu co a temperaturę zadana 50-55 z tym że nim osiągnie temp co na sterowniku to na piecu już jest dawno 100, pompka się nie włącza. Ustawiłem na najmniejszego możliwe 20 stopni ale i tak na piecu jest zawsze przy rozpalaniu szybko 90 stopni a na sterowniku pokazuje ledwo 20!!! Pompka nie zdarzy się włączyć by puścić gorąca wodę na centralne... Dopiero po zagotowaniu temperatura na sterowniku przekracza zadana wartość załączenia pomki i wszystko się stabilizuje i trzyma zadane 55 stopni a na piecu termometr wskazuje 60 stopni i tak już bez problemu do końca... Nie wiem dlaczego mam taką różnice na termometrze w piecu a na sterowniku... Za każdym razem pompka nie zdarzy się włączyć by układ zdarzył odebrać ciepło przed zagotowaniem wody w piecu...Dodam że mam podłogowke i grzejniki wody na bojler narazie nie grzeje jest zakręcony obieg. Piec 20kw pale węglem górne spalanie jest zawór 4 drogowy i chłodnica zabezpieczająca z zaworem denfos układ zamknięty...bardzo proszę o odpowiedź i rady bo boję się że wkrótce wysadze ten piec.
  • #2 15191161
    płetwa
    Poziom 32  
    Ocena: 532
    Otwórz grzanie na bojler.
  • Pomocny post
    #3 15191387
    Romulus7874
    Poziom 29  
    Ocena: 453
    Najpierw sprawdź, czy czujnik od sterownika dobrze "umiejscowiony". Może tylko w wełnę (izolację kotła) wepchnięty, i dlatego reaguje z aż takim opóźnieniem. Przyczep czujnik bezpośrednio do wyjścia z kotła.
  • #4 15191491
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 638
    Gdzie jest zamontowany czujnik od sterownika? Daj zdjęcia.
  • #5 15200585
    GinterBrzoza
    Poziom 2  
    Hmmm nie miałem możliwości dodać teraz zdjęć ale problem jest chyba właśnie z umiejscowieniem czujnika... Jest on dopiero za tą chłodnica bezpieczeństwa zaraz przed zaworem czterodrogowym. Sprawdziłem przy rozpalaniu na dotyk to miejsce jest zimne a tak jak piszecie część rury przed chłodnica jest ciepła tzn zaraz na wyjściu z obudowy pieca jest adekwatna do temperatury wskazanej na analogowym termometrze i chyba tam ma być czujnik. Pytanie czy mogę go przepiac tam sam czy dzwonić po instalatora??? Jest on zawiniety jakąś srebrną folia termoizolacyjna chyba.
  • #6 15205114
    Romulus7874
    Poziom 29  
    Ocena: 453
    Jeśli po przełożeniu czujnika działa "całościowo" lepiej/dobrze, to tak zostaw. Taśmę aluminiową kupisz w każdym markecie budowlanym> Czasem używam (z braku laku :-) ) zwykłej folii alu i owijam taśmą.
  • #7 15205281
    GinterBrzoza
    Poziom 2  
    Dzięki za pomoc...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecem Defro Optima Komfort, gdzie temperatura na analogowym wskaźniku szybko rośnie, podczas gdy temperatura na sterowniku CO jest znacznie niższa. Instalator zalecił ustawienie temperatury załączenia pompki obiegu na 38 stopni oraz temperatury zadanej na 50-55 stopni. Użytkownik zauważa, że czujnik sterownika może być źle umiejscowiony, co powoduje opóźnienia w reakcji. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie lokalizacji czujnika oraz jego przemieszczenie w celu poprawy działania. Użytkownik rozważa samodzielne przemieszczenie czujnika, który jest owinięty folią termoizolacyjną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA