logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kondensator nastawny 10-50 pF, z jakiego urządzenia można pozyskać ?

piotr42464842 01 Gru 2015 16:47 5589 26
REKLAMA
  • #1 15201569
    piotr42464842
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich, chciałbym sie dowiedzieć , bo chciałbym zrobić ciekawy projekt , i potrzebny mi jest kondensator nastawny 10-50 pF. W jakim urządzeniu można by bylo go znalezc? Nie opłaca mi sie kupować bo koszt przesyłki przewyższy cenę 3 krotnie, a sklepy elektroniczne wszystkie objeździłem .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15201574
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6379
    W jakimś urządzeniu radiowym - stare radio analogowe, TV z głowicą sterowaną analogowo?
  • #3 15201585
    piotr42464842
    Poziom 8  
    Dzieki wielkie

Dodano po 5 [godziny] 43 [minuty]:

Wie może ktos jeszcze gdzie można znalezc?
  • REKLAMA
  • #4 15203350
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2824
    Stare radio UKF.
  • #5 15203796
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3014
    Jeśli w twoim projekcie niezbyt wysoka częstotliwość, to można skorystać się metodą naszych dziadków - bierzemy odcinek miedzianego drutu o średnicy 0,8-1mm i na nim nawijamy sprężynę drutem 0,15-0,2mm w izolacji. Jeden z końców odcinka drutu i sprężyny jest wykorzystywany jak wyprowadzenia kondensatora.10 mm takiego kondensatora to 8-10pF pojemności. Zwiększając czy zmniejszając liczbę zwojew zmieniamy pojemność. Kondensator nastawny 10-50 pF, z jakiego urządzenia można pozyskać ?
  • REKLAMA
  • #6 15204824
    piotr42464842
    Poziom 8  

Dodano po 35 [sekundy]:

Czy to tak wygląda i jakie one maja pojemność?
  • #7 15204920
    aksakal
    Tak! To i są kondensatory nastawny. Zwyczajne znaczenie minimalnej / maksymalnej pojemności w pF wskazano na korpusie kondensatora - na przykład tak - 6/25, 8/30, 4/15, 2/7.

Dodano po 10 [minuty]:

Na zdjęciu niektóre typy analogicznych kondensatorów. Kondensator nastawny 10-50 pF, z jakiego urządzenia można pozyskać ?
  • Pomocny post
    #8 15204990
    abart64
    Poziom 34  
    Ocena: 634
    Ten większy ma pojemność 10-40pF jednoznacznie opisaną, gorzej z małymi bo one były oznaczane kolorowymi kropkami
    2- 5 pf niebieska
    2,7-10 pf biała
    4,2-20 pf czerwona
    5,5-30 pf zielona
    6.8-40 pf żółta
    10,2-60 pf brązowa

Były też bez kropek i tylko producent i odbiorca wiedział ile ma pF :)
    Tylko pomiar wtedy pozostaje.
  • #9 15205037
    piotr42464842
    Poziom 8  
    Dzieki wielkie :)

Dodano po 34 [sekundy]:

Jednak sporo tu specjalistów jest:)
  • #10 15206011
    L_M
    Poziom 32  
    Ocena: 193
    Ja osobiście odradzam stosowanie tych kondensatorów co są na zdjęciu(mają one co najmniej 20 lat) ,ponieważ mają one warstwę czynną zrobioną ze srebra która po dłuższym czasie ulega zasiarczeniu co powoduje zmiany pojemności(we wszystkich radiach które przestrajałem musiałem je wymienić na nowe).Spróbuj poszukać kondensatorów składających się z kilku płytek pozłacanych które można znaleźć w starych radiach samochodowych z lat 80
    przywożonych z Niemiec,one mimo długiego czasu nie ulegają starzeniu.
  • #11 15206258
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2824
    L_M napisał:
    Ja osobiście odradzam stosowanie tych kondensatorów co są na zdjęciu(mają one co najmniej 20 lat) ,ponieważ mają one warstwę czynną zrobioną ze srebra która po dłuższym czasie ulega zasiarczeniu co powoduje zmiany pojemności(we wszystkich radiach które przestrajałem musiałem je wymienić na nowe).Spróbuj poszukać kondensatorów składających się z kilku płytek pozłacanych które można znaleźć w starych radiach samochodowych z lat 80
    przywożonych z Niemiec,one mimo długiego czasu nie ulegają starzeniu.

Bajki kolega opowiada :D.
    To czarne jak kolega pisze, czyli siarczek srebra można bez problemu zmyć np. wacikiem nasączonym izopropanolem.
  • #12 15206626
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4263
    Może dobrze byłoby rozróżniać kondensatory nastawne (trymery) od kondensatorów zmiennych - mam wrażenie, że duża część kondensatorów ze zdjęcia w #7 to mogą być kondensatory zmienne, natomiast w #6 są tylko nastawne. Istotna różnica jest taka, że pierwsze są przeznaczone do tego, by raz je nastawić (ewentualnie można poprawiać, ale nie za wiele razy, bo się zużyją), a drugie można regulować do woli; jest też różnica wygody ustawiania pojemności, te drugie mają możliwość założenia gałki do kręcenia. Poza tym kondensatory zmienne bywają wielosekcyjne, czyli dwa kondensatory (bywa i więcej), jedno pokrętło - np. jeden kondensator przestraja obwody wejściowe, drugi heterodynę.

Trymery bywają ceramiczne (takie są na zdjęciu w #6) i powietrzne (starsze składają się z rotora i statora, każdy z nich to kilka współosiowych cylindrów, i cylindry jednego wchodzą między cylindry drugiego - najbardziej zewnętrzny jest cylinder rotora; rotor obraca się na nagwintowanym pręcie, więc kręcąc nim zmienia się głębokość, na jaką wchodzi w niego stator - zobacz obrazek, były też podobne o pojemnościach 50pF i chyba 30pF; być może nowsze wyglądają jak na zdjęciach z #7, albo na drugim obrazku).

Kondensator nastawny 10-50 pF, z jakiego urządzenia można pozyskać ? Kondensator nastawny 10-50 pF, z jakiego urządzenia można pozyskać ?

Natomiast kondensatory z dwóch obrazków poniżej to typowe kondensatory zmienne, do przestrajania odbiorników radiowych:
    Kondensator nastawny 10-50 pF, z jakiego urządzenia można pozyskać ? Kondensator nastawny 10-50 pF, z jakiego urządzenia można pozyskać ?
  • #13 15206638
    piotr42464842
    Poziom 8  
    Ale mi zalezy na małym elemencie, a takie duże to ja mam ale schemat mi nie pozwala na taki duży element
  • REKLAMA
  • #15 15206678
    piotr42464842
    Poziom 8  
    Aktualnie nie mieszkam w warszawie wiec...
  • #16 15206693
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 1019
    _jta_ napisał:
    Czyżby w Warszawie nie było trymerów? Na giełdę pod GUS-em zaglądałeś (w tym do sklepów z elektroniką po stronie "nietramwajowej")?

To chyba kiepski pomysl :) Czesci na WGE sa chyba jednymi z najdrozszych w Warszawie jak nie w Polsce :)

Przyklad jeden ze sklepow na WGE trymery po 5zl sztuka :roll:

http://sklep.vega-tronik.eu/trymery-ceramiczne-foliowe-c-187_464.html

piotr42464842 napisał:
    Aktualnie nie mieszkam w warszawie wiec...

Jak nie chcesz zamawiac to poszukaj jakies stare radia polskiej produkcji... no ale to tez moze byc problem, bo obecnie latwiej na zlomie znalezc stara plazme niz takie radio :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 15206820
    aksakal
    Szanowny kolega, _ jta _! Bardzo mocno mylisz się !!!Na zdjęciu Post#7 wszystki kondensatory nastawny ! Popatrz uważnie na konstrukcję tych kondensatorów, które odnosisz do zmiennych. W ich konstrukcji jest przewidziana możliwość fiksowania położenia rotora po ustalaniu potrzebnej pojemności.Większość z tych kondensatorów były przeznaczone dla użycia w wojskowej aparaturze związku, eksploatacją i remontem której zajmowałem się więcej 25 lat i znam, że wykładam na zdjęciach.
  • #18 15206865
    robokop
    @aksakal Mylisz się. Chodzi o przeznaczenie - kondensatory nastawne z pierwszego i drugiego zdjęcia, służą do jednokrotnego nastawienia pojemności, ew. drobnej korekcji w układzie docelowym. Natomiast kondensatory ze zdjęć 3 i 4 to kondensatory "regulacyjne" - przystosowane i służące do ciągłego regulowania w miarę potrzeby - o to tu chodzi.
  • #19 15207051
    aksakal
    Szanowny pan moderator robokop! Nie mylę się! Pokazane na zdjęciach post#6 ceramiczny nastawny kondensatory wykorzystywały się w bytowej aparaturę . W wojskowej oni wykorzystywali się bardzo rzadko z za niskiej stabilności i złej jakości.Wykorzystywane w nich srebro w agresywnej atmosferze szybko rujnowało się.W wojskowej aparaturze wykorzystywały się akurat kondensatory, większość z których na zdjęciu post#7 . Żeby przekonać się w tym wystarczy popatrzeć konstrukcję wojskowego radioodbiornika, nadajnika czy rozgłośni. Nie widzę sensu powracać do dyskusji, pozostaniemy każdy na swojej pozycji . Które znaczenie ma konstrukcja kondensatora ? Jak mówią Chińczycy - nie ma znaczenia którego koloru kot, ważnie żeby on łapał myszy!
  • #20 15207253
    robokop
    Nie o to chodzi. Nastawne są wszystkie pokazane. Ale różnica pomiędzy nimi jest taka, jak pomiędzy potencjometrami montażowymi, a regulacyjnymi, czyli tymi z gałeczkami.
  • #21 15207817
    piotr42464842
    Poziom 8  

Dodano po 1 [minuty]:

Mam taki tylko że ja potrzebuje wersje mini wiec się niestety nie nada
  • #22 15208105
    aksakal
    Kolega, piotr42464842! Jestem zdziwiony! Nie wierzę, żeby w Warszawie nie wolno było znaleźć kondensator! Zajdź do najbliższego Serwu i poproś . Tam zawsze są uszkodzone i rozebrane radioodbiorniki, różne plytky c elementami. Lecz nie należy zapominać o rynku, gdzie zawsze tego dobra dostateczne. Sam kondensator do ciebie do domu nie przyjdzie z wizytą . Jak u nas mówią - pod leżący kamień woda nie cieknie!
  • #23 15208196
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 1019
    piotr42464842 napisał:

Dodano po 1 [minuty]:

Mam taki tylko że ja potrzebuje wersje mini wiec się niestety nie nada

To trzeba bylo od razu mowic ze mniejszy :) Mniejsze znajdziesz w jakis starych radiach typu jamnik itp. Oraz wszelkie inne mniejsze radia ze strojeniem recznym "galka"...

Choc z takim podejsciem to ja czuje ze wiecej stracisz na szukanie czasu i kasy niz by ta przesylka kosztowala...

aksakal napisał:
    Kolega, piotr42464842! Jestem zdziwiony! Nie wierzę, żeby w Warszawie nie wolno było znaleźć kondensator! Zajdź do najbliższego Serwu i poproś .

No znalezc taki serwis to nie jest latwo (czynsze tutaj nie sa niskie aby sie taki serwis naprawiajacy "radyjka babuni" utrzymal ;) ) - jest Wolumen gdzie by sie spokojnie dostalo. Z tym ze kolega wspomnial ze aktualnie nie przebywa w Warszawie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 15208291
    piotr42464842
    Poziom 8  
    Powtarzam ze nie jestem z warszawy;)
  • Pomocny post
    #25 15208646
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4263
    Jeśli chodzi o to, żeby raz nastawić pojemność, to do tego można użyć dwóch drutów emaliowanych, skręconych ze sobą na części ich długości - zmianę pojemności uzyskuje się przez skręcenie, albo rozkręcenie na odpowiedniej części długości. Tyle, że to niezbyt wygodne, a wielokrotne zginanie drutu powoduje, że staje się on zbyt sztywny.
  • #26 15208770
    L_M
    Poziom 32  
    Ocena: 193
    Te trymery o których pisałem w poście#10 to tzw.trymery foliowe w których płytki wykonane są nie napylonej warstwy srebra ale z płytek pokrytych ZŁOTEM!!
  • #27 15209210
    aksakal
    Sposób wyrobu kondensatora z post#25 kol. _ jta można wykorzystać tylko przy nie dużych znaczeniach pojemności owak długość jego będzie zbyt duża. W post#5 rekomendowałem analogiczny sposób, lecz metodą nakręcania sprężyny, pojemność takiego kondensatora do 10pF na 1 centymetr długości.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje kondensatora nastawnego o pojemności 10-50 pF do swojego projektu, ale nie chce go kupować ze względu na wysokie koszty przesyłki. W odpowiedziach sugerowane są różne źródła, w tym stare urządzenia radiowe, takie jak analogowe radia i telewizory z głowicą analogową. Użytkownicy podają konkretne modele, jak stare radio UKF oraz radia samochodowe z lat 80. Wskazano również na możliwość samodzielnego wykonania kondensatora z drutu miedzianego. Dyskusja porusza różnice między kondensatorami nastawnymi a zmiennymi, a także kwestie związane z ich starzeniem się i stabilnością. Użytkownik nie mieszka w Warszawie, co utrudnia mu dostęp do lokalnych źródeł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA