Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

webasto at 2000st diagnoza

bonoboko 01 Dec 2015 19:53 1977 7
    bonoboko
    Level 10  
    witam mam problem z webasto at 2000st nie jestem w stanie się z nim połączyć testerem webasto . Agregat jest w renault dxi sterownik analogowy wyprowadzony przewód k line z kostki x6 pin 6 dodam ze agregat jest sprawny program Thermo test 2.16 i nic. Natomiast w at 2000d w takim samym aucie ten tester działa. Wychodzi że seria st nie daje się zdiagnozować tester jest pod usb, mam także pod com i ten też nie działa z st ze starszymi jest ok wyskakuje timeout
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Dziwne rzeczy Kolego piszesz. At2000st nie ma k-line, tylko w-bus. Zwykły VAG z tym piecem się łączy bez najmniejszego problemu.

Jak sterowniki do interfejsu są poprawnie zainstalowane, to w TermoTest wybierz skanowanie magistrali w-bus.

A jak masz pecha, to trafiłeś na wersję z CAN. I to że regulator ( nie sterownik, sterownik jest w agregacie) jest analogowy nie ma tu nic do rzeczy.
    bonoboko
    Level 10  
    wersja sterownika jest analogowa zasilana 24V ale masz racje Vag kkl łączy się ale nie z ST tylko zwykłym D. Natomiast wyprowadzenie z kostki które jest fizycznie w tym samochodzie to jest linia K (pin 6 kostka x6 przewód 851) to jest linia diagnostyczna. Natomiast próbowałem po Wbus i lipa też nie działa regulacja temp jest analogowa włączenie też poprzez podanie napięcie na dany przewód. Kurcze ręce opadają. Interfejs jest ok sterowniki też ze zwykłym się łączy i ten pod usb i ten pod com z interfejsu Vag tylko przerobiony na 24V. Nie wiem w sobotę będę miał samochód to sprawdzę jeszcze raz ale kurcze uruchamiałem wbus na tym przewodzie. Natomiast według schematu to wbus jest na kości x6 pin 5 ale on jest wogule nie wyprowadzony w instalacje jest tylko k line.
    ArturAVS
    Obejrzyj dokładnie sterownik. To że jest przewód nie świadczy o tym, że jest wyprowadzony ze sterownika.
    Dziś rano przekładałem ST w miejsce S/D ( Volvo D13 Dxi), żadnego problemu nie miałem z połączeniem i diagnostyką. Komunikacja W-bus.

Najlepszą metodą jest podłącznie przy piecu. Bo w instalacji auta kwiatki mogą być.
    bonoboko
    Level 10  
    Sprawdziłem przewód fizycznie jest podpięty do sterownika w pin 6 kostka x6 pomarańczowy w pinie 5 gdzie powinien być wbus jest puste pole w kostce natomiast z tymi kwiatkami masz racje w 100% ale niestety nie w tym przypadku też kombinowałem na krótko przy samym sterowniku w sobotę pomęczę się znowu
    dam znać
    bonoboko
    Level 10  
    Witam więc tak tester ok działa łączy się z ST tylko trzeba odpiac k line z ogrzewania a podpiąć wbus w pin5 inaczej nie chce się połączyć sprawdzoną na dwóch autach a ori interfejs renault działa po lini k.i to jest dziwne Ale działa sam używałem dlatego uparlem się na diagnostykę po tym przewodzie być może jest tam jakieś napięcie i blokuje diagnostykę po wbus
    ArturAVS
    Wczoraj robiłem Volvo FH '09, agregat ST łączyłem się poprzez w-bus. Mając piec na wierzchu sprawdziłem połączenia ; w-bus wyprowadzony na oddzielną kostkę 1 pin i niepodłączony do instalacji auta. K-line wyprowadzony do głównego złącza, i też niepodłączony do instalacji( od strony auta wolne miejsce we wtyczce). Być może faktycznie działa tylko jedno połączenie na raz( co byłoby logiczne). Przy najbliższej okazji sprawdzę.
    bonoboko
    Level 10  
    Temat rozwiazany po odpięciu k line z instalacji poszło po wbus