logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TDA7294 mostek - buczy po podaniu sygnału na wejście

luqasz1 10 Gru 2015 10:42 2403 15
REKLAMA
  • #1 15227166
    luqasz1
    Poziom 10  
    Ocena: 26
    Witam,
    Złożyłem mostek wzmacniacza TDA7294 według schematu z dokumentacji tego układu i mam problem z buczeniem. Buczy cały czas tak samo głośno, nie ważne jaką głośność ustawię na potencjometrze. Buczenie całkowicie ustaje gdy wejście zewrę do masy.
    Obie kostki są podłączone do tego samego radiatora bez żadnych podkładek, także minus napięcia łączy się również poprzez radiator.
    Sygnał puszczam z przedwzmacniacza, ale uważam że to nie on buczy, bo mam zbudowane wzmacniacze pojedyncze TDA7294 i tam jest cisza. Buczenie występuje tylko w mostku. Przewody mam ekranowane (ekrany podłączone z jednej strony), ścieżki na PCB dosyć cienkie, ale pokryte cyną.

Myślę, że większość bardziej istotnych informacji podałem. Proszę o pomoc w rozwiązaniu sprawy. Jakakolwiek sugestia się przyda.

• REKLAMA
  • #3 15229257
    luqasz1
    Poziom 10  
    W pierwszym zdaniu napisałem o schemacie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15229906
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    luqasz1 napisał:
    Buczy cały czas tak samo głośno, nie ważne jaką głośność ustawię na potencjometrze.

Gdzie jest potencjometr? Na schemacie nie ma...

luqasz1 napisał:
    Buczenie całkowicie ustaje gdy wejście zewrę do masy.

Jeśli potencjometr bezpośrednio poprzedza kondensator 560nF to jego skrecenie jest równoznaczne ze zwarciem wejścia do masy.

luqasz1 napisał:
    Buczenie występuje tylko w mostku.

Jak to stwierdziłeś? Podłaczając głośnik przez kondensator między masę a każde z wyjść?

luqasz1 napisał:
    Przewody mam ekranowane (ekrany podłączone z jednej strony), ścieżki na PCB dosyć cienkie, ale pokryte cyną.

Po Bożemu to nalutowuje sie drut miedziany. "Nadlew" z cyny to metody chińskie.

BTW - czemu w/g opisów na płytce z jednej strony zasilania masz kondensator 220uF a z drugiej 2200uF? Zasilanie jest zasilaczem symetrycznym z wyprowadzonym środkiem uzwojenia transformatora?

luqasz1 napisał:
    W pierwszym zdaniu napisałem o schemacie.

Ale to nie ten schemat - na płytce brak choćby elementów w okolicy końcówek 9 i 10 - ich bezpośrednie połączenie bez zablokowania kondensatorem do masy moze dać efekty nieoczekiwane.

wojtek 9007 napisał:
    Witam - daj dwa radiatory ( oddzielne ) albo oddziel kostki przekładką mikową od radiatora.

To nie powinno mieć znaczenia.
  • REKLAMA
  • #6 15230218
    luqasz1
    Poziom 10  
    jdubowski napisał:

Potencjometr jest w przedwzmacniaczu. Robiłem go z materiałów podanych na tej stronie:
    http://mirley.firlej.org/przedwzmacniacz_stereo
    jdubowski napisał:
    Jeśli potencjometr bezpośrednio poprzedza kondensator 560nF to jego skrecenie jest równoznaczne ze zwarciem wejścia do masy.

Fakt. W ten sposób nie pomyślałem. Ja kawałkiem przewodu połączyłem wejście z masą. Jeśli skręcę do końca potencjometr to i tak buczenie występuje. W takim razie zastanawia mnie dlaczego na pojedynczych wzmacniaczach które mam nie ma tego buczenia.
    jdubowski napisał:
    Jak to stwierdziłeś? Podłączając głośnik przez kondensator między masę a każde z wyjść?

Chodziło mi o aplikację mostkową. Pojedyncze wzmacniacze nie buczą.
    jdubowski napisał:
    BTW - czemu w/g opisów na płytce z jednej strony zasilania masz kondensator 220uF a z drugiej 2200uF? Zasilanie jest zasilaczem symetrycznym z wyprowadzonym środkiem uzwojenia transformatora?

Błąd w opisie, wlutowany jest 2200uF. Dokładnie taki zasilacz.

Tutaj jest schemat dokładnie taki, o który prosiłeś.
    A tutaj jest urządzenie MUTE, ST-BY. Chciałem zrobić jeden układ na wszystkie wzmacniacze, dlatego jest na osobnej płytce.
  • Pomocny post
    #7 15230323
    jdubowski
    luqasz1 napisał:
    jdubowski napisał:

Potencjometr jest w przedwzmacniaczu. Robiłem go z materiałów podanych na tej stronie:
    http://mirley.firlej.org/przedwzmacniacz_stereo
    jdubowski napisał:

Fakt. W ten sposób nie pomyślałem. Ja kawałkiem przewodu połączyłem wejście z masą. Jeśli skręcę do końca potencjometr to i tak buczenie występuje. W takim razie zastanawia mnie dlaczego na pojedynczych wzmacniaczach które mam nie ma tego buczenia.

Problem zapewne jest związany z błędnym prowadzeniem masy - jeśli zwarcie zacisków wejściowych wzmacniacza końcowego (ja rozumiem że drutem zwarłeś nie połączony z układem scalonym koniec kondensatora 560nF z masą na płytce wzmacniacza mocy) wycisza przydźwiek a zwarcie tego samego punktu przez skręcenie potencjometra w lewo nie wycisza jasno wskazuje ze masa po jednej i drugiej stronie jest nieco inna. Połącz więc na poczatek grubym przewodem masę preampu (zacisk przy wyjściu, tam zapewne jest podłączona jedna z końcówek potencjometru) z masą przy wejściu końcówki mocy i oceń skutek.
    Oczywiście skutek niekoniecznie musi być pozytywny jesli całe prowadzenie masy masz ewidentnie skopane...

Wstaw zdjęcia konstrukcji z widocznym prowadzeniem masy.

BTW - jak i z czego zasilany jest predwzmacniacz?
  • #8 15230391
    luqasz1
    Poziom 10  
    Przedwzmacniacz zasilany jest z tego samego transformatora. Z dodatniej linii napięcia poprzez stabilizator 7818.

Odłączyłem niepotrzebne urządzenia i wszystkie masy połączyłem w tym samym miejscu, czyli na płytce zasilacza zaraz za kondensatorami filtrującymi. Mam tam 2x4700uF i 1x 100nF na każdą linię zasilania.
    Po takim podłączeniu masy potencjometr skręcony w lewo wycisza całkowicie buczenie. Teraz gdy robię głośniej potencjometrem, to buczenie również robi się głośniejsze, ale nawet przy maksymalnej głośności jest o wiele ciszej niż poprzednio. Właściwie to już nie jest takie samo buczenie jak poprzednio, teraz bardziej jakby szum to słychać.
    Takie coś da się wyeliminować, czy jest to raczej niemożliwe? Bardzo by mi zależało nawet na tym, że przy ustawionej głośności nawet na 80%, ale nie puszczonego sygnału z komputera też było by dość cicho.
  • #9 15230437
    jdubowski
    luqasz1 napisał:
    teraz bardziej jakby szum to słychać.

To w końcu buczenie czy szum?

Z przydźwiękiem sieciowym da sie walczyć, szum regulowalny potencjometrem rodzi sie w przedwzmacniaczu, przyczyna może być naturalna (szum tranzystorów, rezystorów) lub wzbudzenie na częstotliwości ponadakustycznej (sprawdzić oscyloskopem).
  • #10 15230466
    luqasz1
    Poziom 10  
    Buczenie. Słychać z głośników dalej taki dźwięk jaki trafo wydaje. Jednak to już jest ciche buczenie. Myślę, że tak może zostać, ale jeśli masz jeszcze jakiś pomysł, to chętnie zastosuję się do twoich wskazówek.
  • Pomocny post
    #11 15230478
    jdubowski
    luqasz1 napisał:
    Buczenie. Słychać z głośników dalej taki dźwięk jaki trafo wydaje. Jednak to już jest ciche buczenie. Myślę, że tak może zostać, ale jeśli masz jeszcze jakiś pomysł, to chętnie zastosuję się do twoich wskazówek.

Zasil na próbe preamp z baterii, dowiesz się czy ter brum pochodzi z zasilacza.
    Jeśli nie - trzeba poprawić ekranowanie przedwzmacniacza i przewodów połaczeniowych wejścia.

BTW - o zdjęcia prosiłem - nie masz możności ich zrobic?
  • Pomocny post
    #12 15230487
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9440
    Najlepiej byłoby odseparować zasilanie przedwzmacniacza. Osobne uzwojenie na transformatorze głównym, lub osobny (małej mocy) transformator i zasilacz.
  • #13 15230493
    jdubowski
    398216 Usunięty napisał:
    Najlepiej byłoby odseparować zasilanie przedwzmacniacza. Osobne uzwojenie na transformatorze głównym, lub osobny (małej mocy) transformator i zasilacz.

Otóz to, zwłaszcza że autor wątku tworzy takiego smoka do którego transformator sieciowy kosztował zapewne swoje, mały dodatkowy zasilaczyk znacząco kostów nie podniesie.
  • #14 15230618
    luqasz1
    Poziom 10  
    Na razie mam to umieszczone tak testowo na kawałku starej płyty meblowej.
    Zasilacz został trochę nieprzemyślany, więc proszę się nie czepiać.
    Zaznaczyłem na czerwono prowadzenie masy między zasilaczem, przedwzmacniaczem i wzmacniaczem. Dodać muszę, że jak przez siwy przewód pomiędzy przedwzmacniaczem, a wzmacniaczem jest podłączona masa to buczenia prawie nie ma, jest na tyle ciche że mogłoby tak zostać.
    Sprawdzę jeszcze metodę z bateryjką i jeśli będzie jeszcze lepiej to dołożę transformatorek mały do zasilenia przedwzmacniacza.
  • #15 15230637
    jdubowski
    luqasz1 napisał:
    Zaznaczyłem na czerwono prowadzenie masy między zasilaczem, przedwzmacniaczem i wzmacniaczem.

Masa powinna mieć postac szyny (magistrali) - na jednym końcu zasilacz, na drugim wejście. Czyli zasilacz - wzmacniacz mocy - przedwzmacniacz - gniazda wejściowe.

Przy okazji - układy scalone umieszczone być powinny pośrodku radiatora, a nie przy brzegu.
  • #16 15230653
    luqasz1
    Poziom 10  
    Podłączyłem dokładnie tak jak napisałeś i nie słychać żadnego buczenia. Przy wysokiej głośności jest słychać delikatny szum, gdy zbliżę ucho do tweetera.

Dziękuję wszystkim za rady, a w szczególności użytkownikowi 'jdubowski'. Udało się w prosty sposób rozwiązać problem jakim było niepoprawne prowadzenie masy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował mostek wzmacniacza na układzie TDA7294, jednak napotkał problem z buczeniem, które ustaje po zwarciu wejścia do masy. Po analizie, zasugerowano poprawę prowadzenia masy oraz oddzielenie zasilania przedwzmacniacza od zasilacza głównego. Po wprowadzeniu zmian, w tym połączeniu masy w formie magistrali, buczenie zostało znacznie zredukowane, a pozostały szum był minimalny. Użytkownik podkreślił, że poprawne prowadzenie masy rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA