logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simson S51 - Iskrzenie przy podłączeniu prostownika do cewki, 6V czy 12V?

krzysiek8588 12 Gru 2015 22:00 4419 19
REKLAMA
  • #1 15235024
    krzysiek8588
    Poziom 8  
    Witam wszystkich bardzo pomagających forumowiczów.
    Mam problem z instalacją w Simsonie s51 mianowicie kupiłem ten motorower miesiąc temu i chce doprowadzić go do stanu używalności:) nie wiem jaką mam instalacje czy 6v czy 12v zastanawiające jest to że z przodu jest żarówka 12v i świeci jak w rowerze z dynamem a jak włożę żarówkę 6v to ledwo co widać. Dzisiaj podłączyłem prostownik - do masy a + do kabelka od cewki i iskrzyło tak jakby było przebicie czy tak powinno być?
  • REKLAMA
  • #2 15235061
    Witold5
    Poziom 32  
    Ocena: 728
    Przecież masz akumulator, zobacz będziesz wiedział więcej. Do tego są instrukcje takich pojazdów. Na forum też jest wiele takich tematów, nie warto wiec powielać ich. Instrukcje są też w internecie. Poszukaj, radź sobie.
  • REKLAMA
  • #3 15236079
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2622
    krzysiek8588 napisał:
    Dzisiaj podłączyłem prostownik - do masy a + do kabelka od cewki i iskrzyło tak jakby było przebicie czy tak powinno być?

Pomyśl, ile wynosi impedancja cewki przy prądzie stałym?
  • #4 15237931
    krzysiek8588
    Poziom 8  
    Kolego jak bym wiedział takie rzeczy to bym nie pisał i prosił na forum nie jestem elektrykiem ale na mój rozum jeżeli simson nie jest odpalony minus podłączę do masy a plus do cewki to nie powinno iskrzyć ale chcę się upewnić bo może się mylę. Pozatym dlaczego się tak dzieje że 12v żarówka ledwo świeci czyli jak bym włożył 6v powinna świecić jaśniej albo nawet ją spalić a tu jeszcze gorzej świeci dlatego proszę o radę moze ktos cos takiego miał? A szukałem na forum takiego tematu i nic nie znalazłem.
  • #5 15238110
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 629
    Ciekawy sposób rozumowania, pierw podłączasz na pałę cokolwiek do prostownika, potem pytasz... oddaj ten motorower specjaliście, póki jeszcze nie spłonęła instalacja. Nie jestem złośliwy, dobrze radzę.
  • #6 15238217
    krzysiek8588
    Poziom 8  
    Jak się nie znasz to nie krytykuj nie jestem ciemny w wojsku byłem elektromechanikiem ale z taką sprawą spotkałem się pierwszy raz jak nikt mi nie pomoże kupię cały nowy zapłon i będzie po temacie ale sztuką jest coś naprawić i czegoś nauczyć się na przyszłość.
  • #7 15241838
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 629
    Oceniasz wiedzę innych, a nie możesz poradzić sobie z instalacją w starym simsonie... Nikogo nie krytykuję, ale sam nie wiesz: 12 czy 6V, typ zapłonu, nie raczyłeś nawet podać rocznika... Roszczeniowa postawa raczej Ci nie pomoże, poszukaj schematu i walcz, byłeś w wojsku...
  • #8 15242089
    krzysiek8588
    Poziom 8  
    Widzę że nikt nie umie pomóc więc zamykam temat każdy mądruję a nikt nie potrafi wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje że żarówka 6v słabiej świeci niż 12v bo rozumiem jak by działo się odwrotnie i nie rozumiem co komu da rocznik jak w Simsonie wychodziło 13 wersji instytucji pierwszy i ostatni raz założyłem jakikolwiek temat na forum
  • #9 15242383
    Witold5
    Poziom 32  
    Ocena: 728
    Tak trzymaj, daleko zajdziesz. Jesteś tu "świerzak", musisz się zasłużyć na taką postawę. A szukać i tak się nie chce, prawda. Po co niech inni to zrobią.
  • REKLAMA
  • #10 15244748
    krzysiek8588
    Poziom 8  
    Chłopie jaki świeżak??? Forum jest po to żeby rozwiązywać problemy i pomagać innym a ty dzielisz ludzi na lepszych i gorszych??!!. Ja na innych forach jeżeli umiem pomóc to pomagam a jeżeli nie to nie piszę zbędnych komentarzy. Szukałem bardzo długo na forum tematu takiego jak mój i nie znalazłem a jak były podobne to przez takich jak ty oczywiście wszystkie odpowiedzi nie na temat. Jestem zawodowym kierowcą i w trasie muszę sobie radzić nie raz z mechaniką lub z elektryką ale z zawodu nie jestem elektrykiem dlatego poprosiłem o pomoc tutaj. tak trudno napisać czy tak powinno być z tą cewką lub wytłumaczyć dlaczego żarówka 12 świeci jaśniej niż 6v??? Jeżeli nikt nie potrafi tego wytłumaczyć to poprostu jak zjadę do domu to kupię cały stator i po kłopocie ale przyczyną może być coś innego i wtedy pieniądze pójdą w błoto 😒
  • Pomocny post
    #11 15244777
    Edisan
    Poziom 19  
    Ocena: 28
    Krzysiek 8588. Nie denerwuj się na niektóre posty. Czasem brak doświadczenia, czasem nadmierne "ego". A wracając do pytania czemu żarówka 6 V świeci ciemniej, aniżeli 12 V ?. Masz uszkodzony układ zasilania i ma on małą wydajność prądową. Przy tej samej mocy żarówek, a sądzę, że podłączyłeś żarówki reflektorowe o takim samym cokole, przy napięciu 6 V, prąd potrzebny do zaświecenia pełnym światłem jest dwukrotnie większy, aniżeli dla żarówki 12 V. Wydajność prądowa Twojego źródła zasilania ( prądnica lub akumulator), jest mała i po prostu "dusi" zasilanie.Dlatego żarówka 6 V świeci ciemniej niż 12 V. Wracając do naprawy SIMSONA, to niestety, spora ilość jego odmian, bez znajomości danych, uniemożliwia udzielenie porady. W postach wyżej sugerowano zajrzenie do oryginalnej instrukcji obsługi. To jest właściwa droga. Są różnice w schematach i w podzespołach. Miałem SIMSONA to wiem ile to kłopotów
  • REKLAMA
  • #12 15244782
    ...KUBA...
    Poziom 25  
    Ocena: 316
    Uprzedził mnie kolega wyżej ;) Ale myślę, że porównanie mocy[W] żarówek okaże się tutaj trafnym spostrzeżeniem, bo w grę nie wchodzi sama wartość napięcia a trzeba wziąć pod uwagę natężenie co wspólnie daje nam moc liczoną w [W]. Warto też zerknąć nawet przez magneto i oszacować czy cewki które są tam zamontowane chociaż wyglądają na oryginalne, albo czy chociaż przewody są w oryginalnych kolorach (czerwono-żółty, czerwono-biały siwy z czerwony, i bodajże brązowy z szarym) sam nie jedną instalację przerobiłem na pełne 12V, albo 12V tylko do przedniej żarówki.. Warto zerknąć na pozostałe żarówki, albo przerywacz kierunkowskazów, klakson.. Masz zapłon na platynkach czy z modułem?

Swoją drogą ciekawe diagnozowanie:
    krzysiek8588 napisał:
    Dzisiaj podłączyłem prostownik - do masy a + do kabelka od cewki i iskrzyło tak jakby było przebicie czy tak powinno być?

Pod magnetem w zależności od wersji zapłonu jest kilka cewek, jedne połączone z podstawką iskrownika inne nie, wiec trudno stwierdzić którą cewkę wybrałeś i jaki masz układ do ładowania akumulatora, czy na mostku graetza, czy popularny prostownik...
  • #13 15244826
    krzysiek8588
    Poziom 8  
    Dziękuję wam bardzo że się odezwaliście bo już zwątpiłem że potrafi ktoś pomóc😉 opisze dokładniej o co mi chodzi.
    Kupiłem simsona żeby go odrestaurować ale najpierw doprowadzić do stanu używalności dałem za niego małe pieniądze ale stan też był opłakany już go pomalowałem itd zostala instalacja nie było w nim przerywacza klaksonu kierunków chociaż kable od nich były i jak kupowałem to wszystko zasugerowałem się żarówką z przodu (12v 35w) ale świeciła bardzo słabo więc pomyślałem że ktoś włożył złą żarówkę i kupiłem nowy: akumulator,kierunki żarówki stacyjke przerywacz klakson wszystko to 6v. Odkręciłem magneto zdjąłem cały zapłon i po kabelku podłączałem stacyjke,przerywacz,kierunki,klakson itd. wszystko udało mi się rewelacyjnie ale jak go odpaliłem to światło z przodu prawie wcale nie świeciło (żarówka 6v25w) pomyślałem że coś może źle podłączyłem ale gdy włożyłem żarówkę 12v35w zaczęło świecić lepiej ale też d..y nie urywa 😊 odstawilem to na później i zabrałem się za czujnik stopu kiedy podłączyłem minus do ramy a plus chciałem do plusa od żarówki to bardzo iskrzyło (na zgaszonym silniku) więc pomyślałem że gdzieś jest zawarcie i wtedy pierwsze co zrobilem to minus do ramy a plus do kabelka od cewki i też iskrzyło na tej od światła i tej od stopu i ładowania dlatego nie wiem czy tak powinno być bo może przez to są słabe światła. Uklad ładowania mam przez popularny prostownik i robiłem to wszystko prostownikiem ponieważ szkoda mi nowego akumulatora ale to chyba nie ma wpływu czy tym czy tym prawda? Bo może się mylę 😁

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

Dodam jeszcze że mam miernik i to nie tani ale w obsłudze jestem zielony mierzyłem tylko napięcie to przy włożonej żarówce waha się ok 6v (zależy od obrotów silnika) a bez żarówki ok 12v. I jeszcze raz bardzo dziękuję za odzew z waszej strony 😉

Dodano po 47 [minuty]:

A i zapłon mam na platynkach.
  • #14 15246103
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    krzysiek8588 napisał:
    Jak się nie znasz to nie krytykuj nie jestem ciemny w wojsku byłem elektromechanikiem
    krzysiek8588 napisał:
    Dodam jeszcze że mam miernik i to nie tani ale w obsłudze jestem zielony

Wiesz, to co piszesz jest ciekawe. Nie znasz nawet podstaw elektrotechniki. To jakbym powiedział, że byłem kucharzem, a nie wiem jak nożem posmarować kanapki.
    Odpowiedź na moje pytanie brzmi: impedancja cewki dla prądu stałego jest równa rezystancji cewki. Dla prostownika jej rezystancja stanowi praktycznie tyle, co zwarcie.

Wracając do tematu, w tym przypadku nie ustalisz nawet na jakie napięcie jest cewka świateł, ani jakiej mocy. Z uwagi na to że wersje S51/1 z instalacją 12V produkowano tylko przez dwa lata, to na 80% masz instalację 6V. W zapłonie na pewno ktoś kiedyś grzebał i przekładał cewki, nie wiadomo nawet na jakie (może masz cewkę zapłonową w miejscu oświetleniowej). W Simsonie stosowano ok. 10-15 rodzajów cewek i żadne z nich nie mają trwałego oznaczenia, różnią się rdzeniem i sposobem nawinięcia, ale praktycznie od reszty da się łatwo odróżnić tylko cewkę ładowania i cewkę zasilającą moduł zapłonowy.
  • Pomocny post
    #15 15246408
    ...KUBA...
    Poziom 25  
    Tak ogólnie to w simsonie zasada jest taka, że światła drogowe/mijania to całkiem osobny układ i w zupełności nie zależny od pozostałej części instalacji czy to tej zasilanej z akumulatora czy zapłon. Czyli możemy podzielić całą instalację na 3 części które będą pracowały (powinny) niezależnie od siebie:
    1. Zapłon
    2. Światła drogowe/mijania
    3. reszta świateł i sygnał dźwiękowy + akumulator

Nie podawaj napięcia na żadną z cewek pod kołem magnesowym, bo w większości są połączone jednym końcem do masy i w ten sposób bez dodatkowych przewodów zamyka się obwód wykorzystując, po podaniu + na cewkę a minus na silnik zamyka się obwód i robisz z iskrownika silnik elektryczny, i po chwili grzałkę z cewki.. Można w tek sposób sprawdzić np. uzwojenie w niektórych alternatorach samochodowych, ale tam wszystkie końce uzwojeń są wyprowadzone, bez masowania do obudowy. Wracając do simsonka faktycznie z jednej cewki wychodzą dwa przewody, ale to nie są obydwa końce cewki! Jeden z nich to odczep w "połowie uzwojenia" żeby uzyskać mniejszą moc do zasilania tylnego swiatła pozycyjnego.. Jeszcze może powstać pytanie a co jak włączymy zapłon i nie odpalamy silnika? połączyliśmy "kluczykiem" cewkę do ładowania z akumulatorem, i dlaczego cewka się nie grzeje? A bo w łasnie w tym popularnym prostowniku jest dioda która przed tym zabezpiecza ale w głównej mierze prostuje nam przemienny prąd ładowania pochodzący z cewki..
  • #16 15246432
    krzysiek8588
    Poziom 8  
    Wiem kolego że głupio to brzmi ale wiesz jak to jest w wojsku przydzielono cię tak i tyle a obsługiwałem agregat prądotwórczy chodziło mi o to że nie mam 15 lat żebym spalił instalację tak jak ktos wcześniej napisał trochę życie mnie nauczyło ale elektrykiem nie jestem 😉 muszę kupić zapłon i będzie po problemie bo widzę że poprzednik ostro pomieszał w instalacji i nie ma sensu nad tym siedzieć dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam.
  • #17 15248648
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Jeśli zamierzasz kupić nowy zapłon w Wilmacie, to wiedz że dostaniesz podróbkę która może zadziała, albo zupełnie nie będzie pasować (częsta wada w nich to średnica podstawy mniejsza o nawet 2 mm).
  • #18 15249156
    krzysiek8588
    Poziom 8  
    Właśnie kolego kupię chyba oryginalną używkę razem z magnetem bo w wilmacie chciałem kupić nowe cewki ale stwierdziłem że co one mogą być warte jak kosztują 20 zl. 😐
  • #19 15249221
    ...KUBA...
    Poziom 25  
    Montowałem kiedyś jakieś podróbki, i montażowo pasowały, ale na większych obrotach paliła żarówki ;/ i jedyne jak to uratowałem to odwinąłem kilka zwojów drutu, i pomogło ale czy to było poprawne działanie.. ? mhm..
  • #20 15251463
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    W nowych zapłonach problemem są zbyt mocno namagnesowane koła magnesowe, są także cięższe od oryginalnych i gorzej wykonane.
    W zasadzie nie opłaca się inwestować z nowy zapłon Simsonowski (platyniarz/elektronik), mający wbudowaną autodestrukcję. Z drugiej strony nie warto montować nowego porządnego zapłonu do silnika o wątpliwym stanie technicznym.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z instalacją elektryczną w motorowerze Simson S51, niepewny, czy ma instalację 6V czy 12V. Zauważa, że żarówka 12V świeci słabo, a 6V jeszcze gorzej. Po podłączeniu prostownika do cewki występuje iskrzenie, co budzi wątpliwości co do poprawności podłączenia. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z uszkodzonego układu zasilania, niskiej wydajności prądowej lub nieodpowiednich cewek. Wskazują na różnice w instalacjach Simsona oraz zalecają sprawdzenie schematów i oryginalnych instrukcji. Użytkownik planuje wymianę zapłonu, obawiając się o jakość dostępnych części zamiennych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA