logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huwawei E5573s-320 - Słabe LTE PLAY. Antena- receptą?

erwin149 16 Gru 2015 12:15 4020 5
REKLAMA
  • #1 15245429
    erwin149
    Poziom 10  
    Podpisałem umowę na LTE w playu i po podłączeniu ręce mi opadły. Ok 1,5 Mbps w download a upload ok 16 (szwagier ma orange i w ty samym miejscu ma 8..)..myślę sobie- zrywam umowę, ale po poszperaniu widzę, że jest szansa polepszenia parametrów przez zastosowania anteny. Tylko nie ogarniam jaka najlepsza dla mojej lokalizacji (Sieradz, ul Stacheckiego Koliby).
    Samo urządzenie pokazuje 4 kreski z 5, ale wiem, że to żadna miarodajność w tym przypadku:]
    Niby "PLAY- siła 4 sieci", ale próbowałem zmienić sieć na orange, i mimo wł roamingu nie mogłem tego zrobić, więc to rozwiązanie odpada.
    W jaką antenę musiałbym zainwestować, żeby polepszyć transfer?

dzięki za zainteresowanie i Wesołych Świąt!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15245555
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5779
    W Sieradzu Play ma 4 BTS-Y LTE1800. Najbliżej ciebie są A.Krajowej 7 oraz JP II 28. Dalej Oksińskiego4. Nie wiadomo , z którym łaczy się ten twój routerek. Warto więc zrobić sobie wycieczkę w ich pobliże i sprawdzić działanie internetu LTE z każdego z nich( sektor w twoim kierunku). Test wykonany przy pełnym sygnale da obraz jak każdy z nich jest obciążony. W Play bywa z tym różnie, wiele BTS-ów w miastach ledwo dyszy i prędkości słabe. Twoje parametry pokazują, ze ten , z którym się łączysz jest obciążony( niskie DL przy wysokim UL). Antena kierunkowa Dual LTE1800 MHz nie tylko poprawi sygnał ale pozwoli też połączyć się po kolei z tymi trzema BTS-ami, są na różnych kierunkach. W ten sposób można wybrać połączenie z najmniej obciążonym , który da najlepsze prędkości. w taryfach internetowych Play korzysta tylko s sieci własnej. Zasięg 4 sieci tylko w głosowych i tylko na 3G na LTE też tylko sieć własna. Internet ma być używany tylko w domu ? to po co brałeś z tym słabiutkim E5573/ do zastosowań stacjonarnych bierze się B315. A w Play najlepiej korzystać z Play Internetu na kartę , bez limitu za 45 zł na 3g/LTE. Choć jak ma się zasięg LTE w Play to i za 5 zł/m-c za internet bez limitu na LTE w taryfie RBM na kartę z usługą Darmowy Internet LTE. sprzęt kupuje się samemu. Modem LTE to koszt 100-120 zł, routerek MiFi za 200 zł a B315 kupisz za 400 zł. Masz MiFi więc zrób wspomniane testy prędkości pod tymi BTS-ami. Trzeba sprawdzić jak one działają i dopiero podjąć decyzję o zakupie anteny zew. kierunkowej Dual LTE1800MHz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 15245744
    erwin149
    Poziom 10  
    Internet do zastosowania domowego, ale zależało mi też na mobilności (od czasu do czasu mam jakiś wyjazd..) no i z Internetu korzystam na kilku urządzeniach.
    Mam jakąś umowę wiązana z telefonem i przez rok nie płacę,a później 40-złotych przez rok, w każdym bądź razie wychodzi jakbym płacił 20 co miesiąc..
    Sprawę te btsy i dam znać, ale w zasadzie mogę kupić antenę w ciemno, bo pasuje do każdego z tych nadajników? Jaki sprzęt wychodzi najekonomiczniej;>
  • REKLAMA
  • #4 15246074
    matek451
    Poziom 43  
    Nie ma oferty za 39.99 zł w Play. Jest za 49,99 czyli 30(35GB) miesięcznie, przez 3 m-ce promocyjnie bez limitu. Jak wziąłeś z telefonem to przez rok masz za darmo. Czyli średnio 25zł za 30GB m-c. Po trzech z nielimitowanym miesiącach zostanie ci tylko 30GB. Do zastosowań domowych na dodatek na kilku urządzeniach może być za mało ale ty wiesz najlepiej czy ci wystarczy. Na tym E5573 raczej nie stworzysz porządnej sieci domowej, nie nadaje się do tego celu. To mobilny router MiFi , teoretycznie obsługuje 10 urządzeń ale to mit. Nie nadaje się do pracy 24/7. Nie posiada portów LAN a i WiFi nie poraża zasięgiem. Do tego słabe złącza anten zew, typu TS5. Koszt anteny Dual LTE 1800 to 200 zł. W ciemno nie ma co kupować, najpierw trzeba sprawdzić czy prędkości w pobliżu tych BTS-ów są dobre i czy poprawa sygnału z nich u ciebie poprzez zakup anteny pozwoli korzystać z szybszego internetu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 15246193
    erwin149
    Poziom 10  
    Masz rację, 49,99 przez cały drugi rok. Żona wzięła umowę z numerem.
    Co do oferty i urządzenia to pod pojęciem "zastosowania domowego" rozumiem 2 kompy i 3 telefony a przy mieszkanie 61 m urządzenie ogarnia w całości. Co do limitów, to przy moich częstych służbach, gdzie ściągam najwięcej danych mam nadzieje, że sprawdzą się nocne godziny i koniec-końców jakoś przeżyję te 2 lata.

Czy jeżeli kupiłbym B315 to mogłoby się okazać, że parametry poprawią się na tyle, że nie będą potrzebne dodatkowe anteny w porównaniu do e5573??
  • #6 15246321
    matek451
    Poziom 43  
    B315 nie poprawi oczywiście parametrów sygnału ale to pełnoprawny router z wbudowanym modemem LTE/3G. Ma porty Gigabit LAN i WAN. Do tego obsługuje pamięci masowe USB, ma print serwer i bramkę VoIP. Obsługuje 30 klientów i ma porządne WiFi. Złącza anten zew. LTE/3G to solidne SMA. Wart 400 zł. Ten E5573 do korzystania z internetu wystarczy. U mnie sieć domowa jest szerzej rozumiana( komputery, NAS, TV, BD, tablet, laptopy czy telefony). Zrób najpierw testy i podaj wyniki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA