logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nissan Sunny - alternator się nagrzewa, lampka ładowania świeci na wolnych obrotach

Mietek-S 13 Cze 2005 21:04 7953 6
  • #1 1575114
    Mietek-S
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Ostatnio zauważyłem, że mocno nagrzewa się alternator ( gorący)
    Zmieniłem szczotki i przetoczyłem wirnik, ale nic nie pomogło.
    Na małych obrotach lampka lekko świeci, a ogólnie gaśnie.
    Ładowanie raczej jest (nie sprawdzałem jeszcze)
    Co to może być ?

Samochód Nissan Sunny
  • #2 1575222
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    proponuje sprawdzic uzwojenia i ulozyskowanie
  • #3 1575225
    grzechu40
    Poziom 21  
    Ocena: 190
    Cześć!
    Przyczyn może być kilka np: bardzo duży pobór prądu w czasie pracy,przebicie na stojanie,niesprawny regulator napięcia, choć w czasie pracy alternator może się nagrzewać nawet do 50 st C w zależności od obciążenia ,a żarzenie kontrolki na desce może świadczyć o niskim stanie ładowania.Sprwadź czy na wolnych obrotach i przy włączonych np światłach mijania masz 14-14,5 V a i na obrotach wysokich te stany powinny być zachowane.Jeżeli wskazania znacznie odbiegają od normy to jedź do elektryka chyba że sam nim jesteś.
    Pozdrawiam!
  • #4 1575338
    czarek18
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Witam weś miernik i zobacz napięcie na zaciskach akumulatora czy nie przekracza dopuszczalnego napięcia ładowania na włączonym silniku i przegazuj go zobacz czy nie skacze.Raz widziałem przy nie sprawnym regulatoże napięcie podskakiwało do 17V co powodowało prawie gotowanie akumulatora.Jest to szczególnie niebezpieczne dla komputera sterującego silnikiem i może prowadzić do jego uszkodzenia, a to już nie jest tania sprawa.
  • #5 1575401
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Sprawdź diody w alternatorze i czy nie mają zimnych lutów na końcówkach.

Pozdrawiam.
  • #6 1575446
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W Nissan Sunny alternator nagrzewa się do wysokiej temperatury, a kontrolka ładowania świeci na wolnych obrotach, mimo wymiany szczotek i przetoczenia wirnika. Możliwe przyczyny to uszkodzone uzwojenia, niewłaściwe łożyskowanie, przebicie na stojanie, niesprawny regulator napięcia lub uszkodzone diody prostownicze. Zaleca się pomiar napięcia ładowania na zaciskach akumulatora przy różnych obrotach silnika (powinno wynosić około 14-14,5 V). Napięcie powyżej normy (np. 17 V) może uszkodzić akumulator i sterownik silnika. Należy także sprawdzić, czy pasek klinowy nie ślizga się oraz czy nie występują zimne luty na końcówkach diod. W przypadku diesla warto zweryfikować działanie świec żarowych, które mogą powodować nadmierne nagrzewanie alternatora. Alternator może się nagrzewać do około 50°C w zależności od obciążenia, jednak nadmierne ciepło wskazuje na usterkę wymagającą diagnostyki elektrycznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA