logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PWM - wysterowanie tranzystorów - proszę o poradę

enigma 18 Gru 2015 13:20 1050 3
REKLAMA
  • #1 15250888
    enigma
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Hej wszystkim

Mam pytanko - jako że elektronik tylko hobbysta to proszę o konsultacje schematu.
    Wyskrobałem sobie takie coś jak na dołączonym schemacie PWM - wysterowanie tranzystorów - proszę o poradę

Sterować chcę to z portu PWM GPIO RPi. Amplituda wejściowa 3.3V przy częstotliwości ok 200Hz, wypełnienie 70% (chcę uzyskać ok 3s/2s).

Ponieważ chcę by sygnał wejściowy równy był wyjściowemu dlatego zastosowałem dwa bipolary. Następnie kluczuję IRFy (czy z jednego sygnału spokojnie mogę wysterować wszystkie cztery sztuki?). Sygnał na IRF podaję przez rezystory, potem zwieram przez kolejne do masy (nie wiem czy słusznie to wykombinowałem).

Kluczowane mają być cewki LPG (2-4om). Umieszczone mają być pomiędzy diodami.

Nie wiem czy jasno napisałem. Jak coś nie tak proszę o pomoc w poprawieniu schematu i ew dodatkowe naprowadzenie.

Dzięki z góry
  • REKLAMA
  • #2 15251042
    tadeusz12345
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Zastosuj pojedynczy tranzystor o lepszych parametrach np irfz44.
    Diody musisz zastosować o lepszych parametrach. Muszą być szybkie i wytrzymywać prąd obciążenia. Mogą być Shottky.
    Możesz zmniejszyć też wartości rezystorów R4 i R9-R12, nawet dziesięciokrotnie.
  • REKLAMA
  • #3 15251074
    DVDM14
    Poziom 35  
    Ocena: 553
    Dlaczego zdecydowałeś się na baterię kilku tranzystorów? Ogólnie kiepsko je dobrałeś - niski prąd drenu, duże Rds. Będą się grzały, nadto możesz cały ten zestaw zastąpić jednym, solidniejszym tranzystorem który do tego będzie miał dla całości mniejsze straty przewodzenia, niż teraz masz dla jednego (mało energii marnowanej na grzanie tranzystora).

Ten układ sterujący nie zadziała. Otwieranie tranzystorów przez rezystor 10kΩ? To będzie baaardzo wolne, tak się nie steruje kluczami... O ile zamykanie klucze będzie odbywać się szybko (rozładowanie bramki przez zwarcie do masy), to przy załączaniu bramka będzie ładowana przez rezystor o dużej wartości, a to szybko wykończy klucze. Przy załączaniu będą spędzać dużo czasu w pracy liniowej, a to oznacza duże straty = grzanie, a może i uszkodzenie kluczy.

Do sterowania MOSFET-ami należy używać albo pary komplementarnej, albo scalonego drivera MOSFET (polecam drugie rozwiązanie, scalak za 5zł ma wszystko czego potrzeba w sobie i jest w stanie poprawnie wysterować nawet bardzo duże klucze przy dużej częstotliwości, do tego doskonale nadaje się do sterowania sygnałem z wyjścia µC).

Np. Taki:
    http://www.tme.eu/pl/details/tc4420cpa/drivery-mosfetigbt/microchip-technology/

Albo jakiś mniejszy, nawet SMD.
  • #4 15251107
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA