logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Akumulator Bosch bezobsługowy - szybkie rozładowanie i białe osady na celach

misterbociek 18 Gru 2015 15:33 3714 14
  • #1 15251135
    misterbociek
    Poziom 21  
    Ocena: 120
    Witam!
    Mam problem z akumulatorem samochodowym, bez obsługowym marki Bosch.

Wcześniej auto zapalało bez najmniejszego problemu. Ostatnio akumulator rozładowałem światłami że na drugi dzień rozrusznik nie kręcił i odpaliłem auto przez kable. potem auto używałem co drugi dzień i wszystko wróciło do normy. Teraz auto poleżało parę dni i dziś musiałem kręcić dobre dwie sekundy. Jak auto odpaliłem wyłączyłem je, wyciągnąłem akumulator i rozwierciłem cele. Elektrolit jest ale na tych szarych blachach są takie białe kuleczki i tam są jeszcze takie grube przekładki które są jakby pokryte łuszczącą rdzą.
    Akumulator podpiąłem pod zasilacz nastawiony na 1,7A. Szok, po paru godzinach napięcie osiągnęło 14,5V czyli ponoś maksymalne. Zasilacz odpiąłem i napięcie szybko zaczęło spadać. Akumulator włożyłem i auto odpaliło dość sprawnie, zostawiłem je na parę minut włączone. Wyłączyłem i po paru minutach sprawdziłem napięcie i wyszło 12,3V.

Co to może być? Jedna cela jest zwarta że tak szybko się naładował? Jutro dam zdjęcia cel i przetestuje go.
  • Pomocny post
    #2 15251162
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    misterbociek napisał:
    Wcześniej auto zapalało bez najmniejszego problemu. Ostatnio akumulator rozładowałem światłami że na drugi dzień rozrusznik nie kręcił i odpaliłem auto przez kable.

Jesli po takiej akcji chcesz jeszcze używać akumulatora to trzeba go było porządnie prostownikiem naładować.

misterbociek napisał:
    Akumulator podpiąłem pod zasilacz nastawiony na 1,7A. Szok, po paru godzinach napięcie osiągnęło 14,5V czyli ponoś maksymalne.

A prąd spadł do zera?

misterbociek napisał:
    Zasilacz odpiąłem i napięcie szybko zaczęło spadać.

Normalne.

misterbociek napisał:
    Co to może być?

Utrata pojemności. Skutek wyładowania "do zera" i/lub naturalnego zużycia.
    Ile lat ma akumulator?

misterbociek napisał:
    Jedna cela jest zwarta że tak szybko się naładował?

Z jedną celą zwartą miałbyś przy 14,5V bardzo silne gazowanie.
    Zwarcie celi można sprawdzić - bierzesz 2 elektrody węglowe od bateryjek R6 i podłaczasz do woltomierza - przy zanurzaniu w sąsiednich celach (przez otwory na korki) powinieneś wszedzie odczytac zbliżone do 2V napięcie.
  • #3 15251332
    misterbociek
    Poziom 21  
    jdubowski napisał:
    A prąd spadł do zera?

Ładowałem go driverem do LED. Driver był zasilany 24V więc musiałem nadzorować napięcie... Ciągle pobierał 1,7A.
    jdubowski napisał:
    Ile lat ma akumulator?

Nie mam pojęcia ile ma lat.

Sprawdziłem napięcie i każda cela ma bardzo podobne napięcie więc to raczej odpada..
    Na czerwono zaznaczyłem tą rdzę, co to może być?

Akumulator Bosch bezobsługowy - szybkie rozładowanie i białe osady na celach Akumulator Bosch bezobsługowy - szybkie rozładowanie i białe osady na celach Akumulator Bosch bezobsługowy - szybkie rozładowanie i białe osady na celach Akumulator Bosch bezobsługowy - szybkie rozładowanie i białe osady na celach
  • Pomocny post
    #4 15251800
    jdubowski
    misterbociek napisał:

Nie mam pojęcia ile ma lat.

OK - prościej - akumulatora rozumiem nie wymieniałeś, a auto z którego roku i ile lat je użytkujesz?
  • #5 15251824
    misterbociek
    Poziom 21  
    jdubowski napisał:

OK - prościej - akumulatora rozumiem nie wymieniałeś, a auto z którego roku i ile lat je użytkujesz?

Auto z 1998r. mam je z pół roku- Pomogło :)?
    Jak patrzymy na akumulator od przodu te dwie boczne ścianki są takie wybulone/zaokrąglone, one są z miękkiego plastiku i coś mi się wydaje że poprzedniemu właścicielowi zamarzł :|
  • #6 15251957
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 735
    misterbociek napisał:
    Jak patrzymy na akumulator od przodu te dwie boczne ścianki są takie wybulone/zaokrąglone, one są z miękkiego plastiku i coś mi się wydaje że poprzedniemu właścicielowi zamarzł
    Raczej został przeładowany i dlatego spuchł. Nie słyszałem o tym aby akumulator zamarzł. Zwłaszcza w naszej strefie geograficznej.
  • #7 15252100
    jdubowski
    misterbociek napisał:
    Jak patrzymy na akumulator od przodu te dwie boczne ścianki są takie wybulone/zaokrąglone, one są z miękkiego plastiku i coś mi się wydaje że poprzedniemu właścicielowi zamarzł

Akumulator do utylizacji, tu nie ma co kombinować.

maurycy123 napisał:
    Nie słyszałem o tym aby akumulator zamarzł. Zwłaszcza w naszej strefie geograficznej.

To mało słyszałeś. Gęstość elektrolitu spada z rozładowaniem, akumulator rozładowany może zamarznąć w naszych warunkach zimowych - oczywiście potrzebna jest "prawdziwa" zima.

Aczkolwiek również stawiam na spuchnięcie płyt od przeładowania lub zasiarczanienia.
  • #8 15252141
    misterbociek
    Poziom 21  
    jdubowski napisał:
    Aczkolwiek również stawiam na spuchnięcie płyt od przeładowania lub zasiarczanienia

Ale te boczne ścianki mogę bez problemu dość głęboko wgnieść więc raczej płyty nie są temu winne.
    Jutro naładuję ten akumulator i sprawdzę gęstość elektrolitu. Raczej go nie wyrzucę bo jak było zimno to auto ładnie odpalało.
  • #9 15252166
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1607
    Płyty się już powyginały prawdopodobnie od przeładowania, do tego widać pierwsze oznaki zasiarczenia (brązowy nalot na płytach). Możesz spróbować go odratować ale ciężko będzie.
  • #10 15252268
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 735
    jdubowski napisał:
    Gęstość elektrolitu spada z rozładowaniem, akumulator rozładowany może zamarznąć w naszych warunkach zimowych
    Przy -20 rano odpalałem auto służbowe bez podgrzewania świec. Fakt: zamiast 2s kręcił 5s. Może rozładowany akumulator faktycznie zamarza. Ja na szczęście robiłem na tyle dużo kilometrów, że akumulator był doładowany.
  • #11 15252398
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4215
    Te szare na wierzchu to blachy, czy plastik? Bo mi raczej pasują na separatory, które chronią przed zetknięciem się płyt.

Obudowa mogła się wypuczyć od przegrzania, jeśli akumulator był zasiarczony i popłynął spory prąd.
  • Pomocny post
    #12 15252853
    jdubowski
    _jta_ napisał:
    Te szare na wierzchu to blachy, czy plastik? Bo mi raczej pasują na separatory, które chronią przed zetknięciem się płyt.

Szare cienkie pofalowane to separatory dzielące płyty z brązową napuchniętą masą (dodatnie) i płyty szare (ujemne).

maurycy123 napisał:
    Przy -20 rano odpalałem auto służbowe bez podgrzewania świec. Fakt: zamiast 2s kręcił 5s. Może rozładowany akumulator faktycznie zamarza. Ja na szczęście robiłem na tyle dużo kilometrów, że akumulator był doładowany.

Z moich notatek:
    Elektrolit o gęstości 1,10 g/cm3 zamarza w temperaturze -9 st.C, o gęstości 1,15 g/cm3 przy -15 st.C.

Zależnoć poziomu naładowania akumulatora i gęstości elektrolitu:
    100% - 1,28g/cm3
    75% - 1,24g/cm3
    50% - 1,19g/cm3
    25% - 1,14g/cm3
    0% - 1,10g/cm3
  • #13 15252931
    misterbociek
    Poziom 21  
    jdubowski napisał:
    Szare cienkie pofalowane to separatory dzielące płyty z brązową napuchniętą masą (dodatnie) i płyty szare (ujemne).

hahah a ja myślałem że te szare separatory są najważniejsze

Ech to co mam do mierzenia gęstości jest do płynu chłodniczego i ma skalę zamarzania czy jakoś tak :/

Na razie zostawię ten akumulator w spokoju...
  • #14 15253000
    jdubowski
    misterbociek napisał:
    hahah a ja myślałem że te szare separatory są najważniejsze

Sa ważne - gdy popękają akumulator doznaje zwarcia cel lub conajmniej ekspresowego samowyładowania.

misterbociek napisał:
    ch to co mam do mierzenia gęstości jest do płynu chłodniczego i ma skalę zamarzania czy jakoś tak :/

misterbociek napisał:
    Na razie zostawię ten akumulator w spokoju...

A nowy sugeruję nabyć z wbudowanym wskaźnikiem naładowania ("oczko").
  • #15 15260139
    misterbociek
    Poziom 21  
    Witam!
    Ten akumulator jeszcze posłuży dość długo. Znalazłem urwany kabelek(jak wymieniałem poduszkę silnika to pewnie szarpnąłem go) od alternator który ponoć odpowiada z wzbudzanie. Zimy nie będzie(mam nadzieję) więc nie będzie problemów :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z akumulatorem samochodowym Bosch, który po rozładowaniu nie odpalał silnika. Po naładowaniu akumulatora, zauważył białe osady na celach oraz spadek napięcia. Uczestnicy dyskusji sugerują, że akumulator mógł być przeładowany, co spowodowało jego spuchnięcie i zasiarczenie. Wskazują na konieczność sprawdzenia gęstości elektrolitu oraz stanu separatorów. Użytkownik planuje dalsze testy akumulatora, ale nie zamierza go wymieniać, ponieważ auto w zimie odpalało bez problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA