logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pocztaa i dziwny klient z serwisu

Gracjan97 18 Gru 2015 15:50 1134 15
REKLAMA
  • #1 15251174
    Gracjan97
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam! Na poczatku chcialbym przeprosic bo tu chyba nie mozna pytac o takie rzeczy. Mam problem, mialem telefon w ktorym padla plyta glowna ale chcac trooche z niego odzyskac wyjalem ekranik ktory byl sprawny. Wystawilem na olx i po kilku tygodniach znalazl sie chętny. Dogadalismy sie w kwestii cenowej i wyslalem mu paczke. 10 grudnia napisal mi ze oszalalem zeby tak zapakowac ekranik bo zapakowalem w w folie i calosc wsadzilem do koperty z folia babelkowa ( pani na poczcie widziala to i nic nie mowila). w tej wiadomosci rowniez napisal ze nie ma jej zamiaru przyjmowac i ucichlo , nagle dzisiaj po 8 dniach napisal ze byl na poczcie i ja wzial i ze jest pekniety ekranik i ze idzie na policje. Moje pytanie czy mozna zrobic tak ze otwiera sie na poczcie przy nich i jak cos z ekranikiem bylo by nie tak to mozna jej nie przyjac? czy jest sie czym martwic ?
  • REKLAMA
  • #2 15251225
    maniak0790
    Poziom 23  
    Ocena: 80
    I co się tu dziwić, tak zapakowany wyświetlacz miał prawo pęknąć.
  • #3 15252115
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2360
    Jeśli otworzył to przy ekspedientce na poczcie i ekran w rzeczywistości było uszkodzony to powinien poprosić o potwierdzenie uszkodzenia przesyłki w innym wypadku raczej nie jest ci w stanie nic udowodnić.
  • #4 15252206
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1535
    Jeżeli wcześniej, przed ośmioma dniami odmówił przyjęcia przesyłki to ta by już wróciła do Ciebie z powrotem. Poczta takie przesyłki od razu odsyła. Gostek coś ściemnia. Masz numer nadania tej przesyłki (jeżeli była polecona)?
  • REKLAMA
  • #5 15252436
    Gracjan97
    Poziom 7  
    pytałem listonosza i ten powiedzial ze w przypadku kiedy ktos nie przyjmuje przesylki to oni czekaja 2 tyg i odsylaja. Własnie a on mi napisal 10 grudnia ze nie ma zamiaru jej nawet przyjmowac i ja juz myslalem ze wszystko ok i ze paczka do mnie wroci a tu nagle dzisiaj wiadomosc ze ma pekniety ekranik i ze idzie na policje. Z tego co sie orientuje to mozna wlasnie otworzyc przy ekspedientce i jezeli jest cos nie tak to chyba nie musi jej przyjmowac. A jezeli on ja wzial sobie z poczty przyjal to skad ja moge teraz wiedziec czy on nie wymontowal peknietego ekranu z tego swojego popsutego telefonu i nie zrobil zdjecie tego ekranu a moj sprawny wlozyl. I on by mial za darmo ekranik i jeszcze dostal by pieniadze bo z tego co sie orientuje to ten koles ma serwis.
  • #6 15252469
    goldi74
    Poziom 43  
    Otworzyć przed odbiorem można tylko w przypadku przesyłki z opcją sprawdzenia zawartości. Jest ona dodatkowo płatna (chyba 5 PLN). Nie napisałeś w jakiej formie wysłałeś przesyłkę, list zwykły czy polecony.
  • #7 15252477
    Gracjan97
    Poziom 7  
    Wysłalem paczke24 za pobraniem.
    Czyli co nie odbiorca nie moze sprawdzic paczki czy jest uszkodzona bez wykupienia sprawdzenia zawartosci? a Jak nie wykupiłem sprawdzenia zawartosci to jak podpisze sie i wezmie paczke to wtedy nie moze otworzyc paczki przy kurierze i sporzadzic protokolu szkody?
  • REKLAMA
  • #8 15252716
    goldi74
    Poziom 43  
    Standardowo paczkę może otworzyć dopiero po jej odebraniu i opłaceniu w tym przypadku. Płatna opcja sprawdzenia zawartości umożliwia otworzenie paczki przed jej odebraniem i opłaceniem. Jeżeli został sporządzony protokół uszkodzenia to powinien on do Ciebie dotrzeć. Podaj numer przesyłki, ten pod kodem kreskowym na potwierdzeniu nadania, da się wtedy określić kiedy dokładnie przesyłka została odebrana.
  • #9 15252870
    Gracjan97
    Poziom 7  
    Status przesyłki:
    Nazwa zdarzenia Data i czas Jednostka pocztowa
    Nadejście przesyłki 2015-12-10 02:08 WER Lisi Ogon
    Awizo 2015-12-10 16:40 UP Włocławek 12
    Oczekiwanie przesyłki do odbioru w placówce 2015-12-10 16:40 UP Włocławek 12
    Odebranie przesyłki w placówce 2015-12-18 12:49 UP Włocławek 12
    czyli pan 10 grudnia mi piszac ze jej nie bierze nie wzial jej a nagle po 8 dniach ja wzial.
    Bez wykupienia sprawdzenia zawartosci NIE mogl po przyjeciu paczki(podpisaniu) jej otworzyc przy listonoszu i wrazie uszkodzenia sporzadzic owy protokol?
  • REKLAMA
  • #10 15252928
    goldi74
    Poziom 43  
    Gracjan97 napisał:
    Bez wykupienia sprawdzenia zawartosci NIE mogl po przyjeciu paczki(podpisaniu) jej otworzyc przy listonoszu i wrazie uszkodzenia sporzadzic owy protokol?

Mógł otworzyć ale już po odbiorze i zapłaceniu za przesyłkę. Przy wykupieniu dodatkowej opcji przesyłkę można otworzyć przed zapłatą i zdecydować czy się ją odbiera i płaci czy nie odbiera i odsyła do nadawcy.
  • #11 15253024
    Gracjan97
    Poziom 7  
    ale jak obierze juz i po zaplaceniu to moze otworzyc przy listonoszu i jezeli ekranik byl uszkodzony to wtedy napisac protokol szkody?
  • #12 15254347
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2360
    Ja bym na twoim miejscu olał gościa. Nic ci i tak nie zrobi bo na policji by go wyśmiali, kupił przedmiot na portalu gdzie niema jako takiej kontroli co i jak jest sprzedawane i zazwyczaj tranzakcie są dokonywane z ręki do ręki, nie uzgodnił z tobą dokładnie w jakiej formie ma zostać wysłany ekran a jeśli niema protokołu z poczty że rzeczywiście ekran po rozpakowaniu był już uszkodzony to może co najwyżej pogrzmieć sobie nad swoja głupotą. Chytry traci dwa razy.
  • #13 15254437
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4301
    bubu1769 napisał:
    to może co najwyżej pogrzmieć sobie nad swoja głupotą. Chytry traci dwa razy.
    Chyba nad glupotą wysylającego, skoro ten nie zabezpieczył przed pęknięciem. Jest jednak dziwne zachowanie odbiorcy:
    Gracjan97 napisał:
    10 grudnia napisal mi ze oszalalem zeby tak zapakowac ekranik bo zapakowalem w w folie i calosc wsadzilem do koperty z folia babelkowa
    Skąd odbiorca PRZED odbiorem wiedział, że ekran nie jest odpowiednio zabezpieczony np. plaskim pudełkiem i dopiero pudełko wsunięte w kopertę z bąbelkami?
  • #14 15254980
    Gracjan97
    Poziom 7  
    vodiczka napisał:
    Chyba nad glupotą wysylającego, skoro ten nie zabezpieczył przed pęknięciem. Jest jednak dziwne zachowanie odbiorcy:
    nie nad glupota tylko niewiedzą.
  • #15 15256560
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4301
    Sorry, nad niewiedzą:|
  • #16 15262109
    Gracjan97
    Poziom 7  
    dobra dziekuje za odpowiedzi

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisuje sytuację, w której sprzedał ekran telefonu po uszkodzeniu płyty głównej. Po wysłaniu przesyłki, odbiorca zgłosił, że ekran jest pęknięty i zamierza zgłosić sprawę na policję. Użytkownik pyta, czy odbiorca ma prawo otworzyć paczkę na poczcie przed jej przyjęciem oraz jakie są jego prawa w tej sytuacji. Odpowiedzi wskazują, że odbiorca mógł otworzyć paczkę tylko po jej odebraniu i zapłaceniu, chyba że wykupił dodatkową opcję sprawdzenia zawartości. W przypadku braku protokołu uszkodzenia, odbiorca nie ma podstaw do roszczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA