logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Paczka uszkodzona w transporcie - podpiany protokół, zwrot do nadawcy i problemy

Franek k 31 Gru 2020 16:04 453 3
REKLAMA
  • #1 19149663
    Franek k
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Witam.

Potrzebuję się poradzić, może jest tutaj ktoś kto się będzie orientował :)
    Na początku miesiąca zamówiłem komplet zastawy stołowej który kosztował 300zł. Paczka została wysłana Pocztą Polską. W dniu doręczenia nie było mnie w domu, więc poprosiłem kuriera aby zostawił paczkę na poczcie to ją odbiorę osobiście. Na drugi dzień udałem się na pocztę. Karton był rozerwany. Spisałem protokół z pracownicą, a ta pozwoliła mi jeszcze otworzyć karton aby sprawdzić czy zawartość jest uszkodzona. Oczywiście kilka talerzy było pękniętych, więc paczka została zwrócona na miejscu do nadawcy bez mojego odbioru.
    Sklep został przeze mnie poinformowany o sytuacji i zadeklarowali się, że zwrócą pieniądze gdy paczka wróci. Paczka od 11.12 leży na poczcie na której nadawca ją nadał (sprawdziłem w systemie śledzenia przesyłek). Po kontakcie z pocztą zostałem poinformowany, że nadawca musi odebrać paczkę z poczty osobiście ponieważ jest uszkodzona. Oczywiście nadawca otrzymał już dwa razy informację, że paczka czeka na poczcie zarówno mailowo jak i przez SMS. Dzisiaj kontaktowałem się ze sklepem i odpisali mi, że nie dokonają zwrotu pieniędzy do póki paczka do nich nie wróci i powinienem ją wysłać na adres ich placówki. Paczka została zwrócona pod ten adres, ale z racji tego, że jest uszkodzona to musi odebrać ją nadawca osobiście bo poczta jej nie doręczy.
    Co w takiej sytuacji mam zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 19149702
    piotr_go
    Konstruktor DIY elektronika
    Ocena: 3336
    Nie daj się wrobić w wysyłkę paczki. Odbierzesz to nie oddadzą ci kasy.
    Jak płaciłeś kartą to idź do banku i spróbuj zrobić "charge back".
  • REKLAMA
  • #3 19149986
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6622
    Idź do rzecznika praw konsumentów w swoim powiece. Wydrukuj korespondencję.
  • #4 19153438
    Franek k
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Charge back niestety odpada bo płaciłem przy użyciu blika. Spróbuję jeszcze po niedzieli skontaktować się ze sprzedawcą, a jeśli nic to nie da to wtedy zgłoszę się do rzecznika praw konsumentów.
REKLAMA