logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UNITRA PW 3015 - prawy kanał ledwo słyszalny po wymianie tranzystorów

mubott 19 Gru 2015 21:52 3543 16
REKLAMA
  • #1 15254628
    mubott
    Poziom 10  
    Posiadam wzmacniacz pw 3015, przed laty działał w miarę dobrze, tylko prawy kanał nieznacznie ciszej grał(albo tak mi się wydawało). Wtedy mały byłem i zrobiłem przypadkowo zwarcie na bd286 (T212). Ostatnio podjąłem się naprawy tego wzmacniacza. Wymieniłem wszystkie tranzystory końcowego wzmocnienia (T212, T211, T210, T209, analogicznie na drugim kanale) do tego bc237b(T108, T208) na obu kanałach. Zasilacz nie wstawał, zapomniałem o bezpieczniku na wejściu zasilania, wymieniłem go i zasilacz ożył, jednak nie działa prawy kanał. Coś ledwo słychać jak się podkręci głośność na max. Bezpieczniki wymienione, kabel jest dobry, słuchawki tak samo. Co może jeszcze nie działać?
  • REKLAMA
  • #3 15254747
    mubott
    Poziom 10  
    Napisałem że wymieniłem końcówkę mocy, wszystkie tranzystory parami PNP NPN, dzisiaj je wlutowywałem, nowe BD911,912, 139, 140
  • #4 15254781
    DJBociek_
    Poziom 9  
    Ocena: 42
    A kondensatory nie straciły wartości ?

Dodano po 5 [minuty]:

Podłącz sygnał z innego przedwzmacniacza prosto na końcówki mocy, sprawdź zasilacz, sprawdź elementy półprzewodnikowe na wadliwym kanale oraz rezystory i kondensatory. Czyli generalnie wszystko.
  • #5 15254843
    mubott
    Poziom 10  
    aż tak zaawansowany nie jestem żeby wiedzieć jak podać sygnał bezpośrednio na końcówki mocy i muszę załatwić miernik do pomiaru pojemności
  • REKLAMA
  • #6 15254988
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1261
    Oprócz tranzystorów w końcówce mocy które wymieniłeś są jeszcze inne elementy do ewentualnego sprawdzenia, które mogły ulec uszkodzeniu i też należałoby je sprawdzić. Końcówka mocy to nie tylko tranzystory.
  • #7 15254996
    Edisan
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    Może sprawdź najpierw prawidłowość wlutowania tych nowych tranzystowów. Czasem w pośpiechu można wykonać niedokładny lut. Następnie pomierz napięcia na elektrodach tranzystorów w obydwu kanałach. Powinny być na tym samym Jeżeli nie sprawdzałeś tranzystorów przed wlutowaniem, to może trafił się jakiś chiński bubel, bo podróbek nie brakuje nawet w renomowanych firmach. Następnie pomierz napięcia na elektrodach tranzystorów w obydwu kanałach. Powinny być na tym samym poziomie. Powodzenia !

Dodano po 1 [minuty]:

Przepraszam za jedno zadanie wpisane podwójnie.
  • #8 15255362
    mubott
    Poziom 10  
    tranzystory sprawdzałem przed wlutowaniem, tak samo czy wszsytko jest dobrze wlutowane to chyba z 10 razy. Napięcia mam zmierzyć wszystkie? CB CE EB?
  • REKLAMA
  • #10 15255951
    mubott
    Poziom 10  
    Podczas pomiarów tranzystora T211 spaliło mi rezystor T153, wymienilem go. Włączam wzmacniacz i znowu go spaliło
  • #11 15256012
    buli1
    Poziom 25  
    Ocena: 294
    UNITRA PW 3015 - prawy kanał ledwo słyszalny po wymianie tranzystorów

Sprawdź przedwzmacniacz, a dokładnie dwa tranzystorki ale nie pamiętam gdzie dokładnie były +/- zaznaczyłem ci na zdjęciu... miałem taki przypadek ze jeden kanał grał bardzo cicho... max głośność a ledwo było słychać.. Niestety jaki to był tranzystor tez nie pamiętam..
  • #12 15256036
    mubott
    Poziom 10  
    Miałem właśnie w planach wymienić te tranzystory przedwzmacniacza w tym tygodniu, jednak teraz jest jeszcze jeden problem z tym sfajczonym rezystorem. Chyba przelutuję od nowa końcówkę mocy bo nie wiem jak zlokalizować to zwarcie czy co tam może być źle, chyba gdzieś mam zapasowe tranzystory
  • REKLAMA
  • #13 15265560
    mubott
    Poziom 10  
    wlutowałem od nowa końcówkę mocy, wymieniłem tranzystory na końcówce mocy, oraz T203, T204, T103, sprawdziłem ścieżki - wszystko wygląda dobrze. Nic się nie przepala, jednak nadal nie działa prawy kanał ale teraz to kompletnie nic w nim nie słychać. Popróbowałem też coś zrobić z kablem i zauważyłem że jak wyjmę białego chincha (lewy kanał) to nadal w lewej słuchawce słychać dźwięk tylko że ciszej. ktoś ma pomysł jak rozwiązać ten problem? Po świętach biorę się za sprawdzanie kondensatorów.
  • #15 15267348
    mubott
    Poziom 10  
    Wymieniłem te tranzystory które zaznaczyłeś na zdjęciu o czym pisałem w poprzednim poście, to są T203 T204 na schemacie
  • #17 15284735
    mubott
    Poziom 10  
    buli1 napisał:
    Ale sprawdź ten przedwzmacniacz...nie tylko te dwa tranzystory....

buli1 napisał:
    Sprawdź przedwzmacniacz, a dokładnie dwa tranzystorki

Jeszcze będę badał

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada wzmacniacz UNITRA PW 3015, który po wymianie tranzystorów końcowego wzmocnienia (T212, T211, T210, T209, T108, T208) nadal ma problemy z prawym kanałem, który gra bardzo cicho. Po wymianie bezpiecznika zasilacz działa, ale prawy kanał nie funkcjonuje poprawnie. Użytkownik sprawdził poprawność lutowania tranzystorów oraz ich napięcia, jednak podczas pomiarów spalił rezystor T153. Wskazówki od innych użytkowników obejmują sprawdzenie kondensatorów, elementów półprzewodnikowych oraz przedwzmacniacza, a także upewnienie się, że wszystkie elementy są prawidłowo wlutowane. Użytkownik planuje dalsze badania, w tym wymianę tranzystorów w przedwzmacniaczu oraz sprawdzenie kondensatorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA