logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Sony MHC RG495 - Subwoofer wyłącza system, reszta działa poprawnie

searcher85 21 Gru 2015 13:32 2112 9
  • #1 15258702
    searcher85
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Kupiłem wieże za grosze z nadzieją że uda mi się ją naprawić jeszcze przed sylwestrem. Jak się okazało nadzieja jest :)
    Po włączeniu wtyczki do kontaktu, załączał sie przekaźnik i "puszczał" potem tylko mrugała tylko kontrolka standby i nic wiecej się nie dało zrobić.
    Objaw poprzedniego właściciela był taki: "podczas głośnego słuchania muzyki nagle się wyłączyła..."
    I w takim stanie ją kupiłem.
    Po dokładnych oględzinach wszystkich płyt wewnątrz nie zaobserwowałem nic co by świadczyło o jakim kolwiek przepięciu, bezpieczniki 4zt również całe.
    Skupiłem się na końcówce mocy subwoofera i tylko na tej okolicy tej płytki. Odpiołem taśme zasilającą tą płytkę i eureka, wieża działa. Działa, radio, CD, kasety, wszystko, głośniki ładnie grają... tylko bez subwoofera. Zdemantowałem całkowicie tą płytkę i również wieża działa bez problemu. Poniżej zdjęcie owej płytki koło której skupiła się moja uwaga gdzie może tkwić problem.
    Podkreślam ze dziś spędziłem na elektrodzie i google kilka ładnych godzin i jednoznacznie nie doszedłem co się mogło stać.
    Wieża Sony MHC RG495 - Subwoofer wyłącza system, reszta działa poprawnie

Załóżmy że owa płytka jest zamontowana w mojej wieży.
    Biała wtyczka 1 jest podpięta, 2 też i 3 też.
    Wystarczy tak naprawdę abym odpioł tylko wtyczkę nr 2 i wieża śmiga.
    Wtyczka 3 prowadzi kalem do zewnetrznego podłącznia subwoofera kabelkami.
    Wtyczka 2 (ta problematyczna) ma opisy:
    VCC
    GND
    -VCC
    RELAY +
    RELAY-
    A wtyczka nr 1 nie wiem od czego, prowadzi do bocznej płyty i ma oznaczenia:
    sw-on/off
    sw-sig gnd
    sw-sig in
    Prosze o rade, co sie mogło zepsuć czy scalak 4 czy przekaźnik 5
    Generalnie jestem laikiem w tych sprawach ale coś tam w życiu się dłubało i udawało się zrobić.
    Dodam że sprzęt ma podłączone oryginalne głośniki które tworzą cały zestaw fabryczny bez żadnych kombinacji.
  • #2 15258739
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    Zmierz rezystancję pinów zasilających STK względem masy.
  • #3 15258798
    searcher85
    Poziom 7  
    Niestety i nie mam żadnego sprzętu do fachowej roboty, mam lutownice z cienkim grotem ale tutaj piny sa tak gesto ze zawale sprawe. Nie mam nawet jak czym czego pomierzyć. :(
    Może chociarz podpowiecie co by można obstawić w tej sytuacji. Szukałem po całym internecie tej płytki aby na gotowo podmienić ale nigdzie nie ma :(
  • #4 15258881
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    Bez miernika nic nie zrobisz.
  • #5 15259124
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9453
    Bierzesz się za naprawę nie mając nawet miernika? Zgroza, bo zapewne myślałeś że ktoś Ci palcem pokaże z czym jest problem, Ty ten element wymienisz i już - Już możesz się nazywać elektronikiem?
    Niestety - to tak nie działa. Najprawdopodobniej jest uszkodzony STK, ale żeby to potwierdzić musisz mieć czym i wiedzieć jak zmierzyć - chociażby napięcia.
    A jak nie masz czym, nie potrafisz - pozostaje tylko jedna rozsądna możliwość : SERWIS.
    searcher85 napisał:
    mam lutownice z cienkim grotem ale tutaj piny sa tak gesto ze zawale sprawe.
    Tym bardziej nie masz się za co brać.

A tak na marginesie - albo nie widziałeś jeszcze gęsto upakowanych pinów, albo cienkiego grota... ;)
  • #6 15259999
    searcher85
    Poziom 7  
    A kto Ci powiedział że nazwałem się elektronikiem?? I nie prosze o pokazanie palcem tylko naprowadzenie mniej wiecej. Nie robie tego w celach zarobkowych, a dla siebie, idzie sylwek i muza musi dobrze grać. Po drugie jak by kazdy miał iść do serwisu to forum by pustkami świeciło.
    Po trzecie, niewiem jak Ty ale ja nigdy nie miałem nie bede mial nie zobacze i nie widziałem cienkiego grota :D Bo skoro ja mam cienkiego, a Ty Twierdzisz że nie widziałem takiego, to jakiego Ty masz?? :D

(żarcik zanim ktoś się obrazi)

PS: Mam juz tego STKa ale jutro kumpel wpadnie który się zna i przelutuje. Walimy w ciemno. Bedzie działać to będzie, nie to nie i będziemy się martwić dalej. STK wyszedł 28zł i ot cały koszt. Tak to chociarz zajecie, troche zabawy i troszke czegoś tam człowiek podłapie na przyszłość.

Wy też kiedyś zaczynaliście od zera :p serwisanci he he :p

Moderowany przez ANUBIS:

3.1.9. Nie obrażaj drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

• #8 15261351
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    searcher85 -> Wydaje mi się, ze właśnie pokazałeś swoje prawdziwe oblicze... Brak argumentów zastępujesz chamstwem i odzywkami niegodnymi użytkownika forum.
  • #9 15266302
    searcher85
    Poziom 7  
    Wsio zostało pomierzone. STK wymieniony i przekaźnik. Wieża ruszyła z kopyta, subwoofer działa :)

Wieża zakupiona za 60zł,
    Koszt naprawy: stk 28zł, przekażnik 6zł, i 4 browarki dla kolegi za lutowanie.
    Takze opłacało sie. Te same wieze stały od 400zł do 600zł za cały zestaw :)
    Ważne że będzie co miało "łupać" na sylwestra.

Przepraszam kolege za cienkiego grota.
    Życze wszystkim wesołych świąt i szampańskiej zabawy.

Pozdrawiam
    Kamil

Temat do zamkniecia
  • #10 15266398
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Wzajemnie - Wszystkiego dobrego.
    Pamiętaj jednak, żeby oszczędzać STK - nie "łupaj"za głośno, bo znowu może polecieć...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił wieżę Sony MHC RG495 z problemem wyłączającego się subwoofera. Po podłączeniu, wieża uruchamiała się, ale kontrolka standby mrugała, a subwoofer nie działał. Po odłączeniu zasilania subwoofera, reszta systemu działała poprawnie. Użytkownik nie miał sprzętu do pomiarów, co utrudniało diagnozę. Po wymianie uszkodzonego układu STK oraz przekaźnika, wieża zaczęła działać, a subwoofer został naprawiony. Całkowity koszt naprawy wyniósł 34 zł, co okazało się opłacalne w porównaniu do cen rynkowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA