logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór programatora AVR do ATMEGA: USBASP, ATB USBASP czy klon AVR ISP MKII?

jarekhunter 22 Gru 2015 01:55 7239 9
REKLAMA
  • #1 15260654
    jarekhunter
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Witam
    Chciałem zapytać jaki programator wybrać do programowania mikro kontrolerów avr
    ATMEGA itp.

1. USBASP - Najtańsze chodzą po 20 zł, umożliwiają programowanie po SPI, 3,3 V oraz 5V, jak również wolniejsze od 1,5Mhz

2. ATB USBASP - Polecają wszyscy ten programator, około 70 zł z tym że możliwości tak jak wyżej jedynie jest licencja na program.

3. Klon AVR ISP MKII - ten mi najbardziej odpowiada, tylko nie wiem który byłby godny polecenia.

Proszę o doradzenie i ewentualnie jaka firma programatora.
    Dziękuje serdecznie za pomoc, pozdrawiam.

P.S Prośba do Moderatora: Jeśli pomyliłem dział prosił bym o przeniesienie do właściwego - Dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 15260658
    marci4
    Poziom 31  
    Ocena: 177
    Polecam oryginalny programator Atmela czyli Atmel ICE. Nie jest już tak drogi jak poprzednie JTAG-ICEII, a obsługuje Atmegi, Xmegi, Attiny i ARMy. Dodatkowo obsługa debugowania Live w Atmel Studio - rewelacja.
  • REKLAMA
  • #3 15260664
    jarekhunter
    Poziom 8  
    Tak to tylko 200 pare złotych.
    Potrzebuje do zastosowań hobbystycznych więc wymieniłem klona AVR ISP MKII co można go kupić w granicach 60 zł..

Dziękuję za sugestie ale proszę o przyziemne propozycje.
  • #4 15260752
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    Jest Ci potrzebny programator USBasp za 1,7$ - 2$ (w tym darmowa dostawa) z dwoma napięciami zasilającymi 5V i 3,3V. Możesz taki kupić na Aliexpress, ale musisz poczekać ze dwa tygodnie: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/Jak-kupowac-elektronike-w-Chinach.html

Te same programatory znajdziesz na Allegro lub w polskich sklepach za kilkanaście złotych np: http://electropark.pl/programatory/3244-programator-avr-usb-usbasp-3v3-i-5v-tasma-idc.html

Żaden płatny program do obsługi programatora nie jest Ci potrzebny. Programowanie wykonywać będziesz bezpośrednio z darmowego i oryginalnego środowiska programistycznego producenta mikrokontrolerów: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/atmel-studio-spis-tresci.html

... no i zaglądnij do spisu treści na powyższej stronie.

Do ustawiania fusebitów wystarczą darmowe programy dostępne w sieci, które są nakładkami na AVRDude np. eXtreme Burner - AVR lub po prostu samo AVRdude i przyjazny kalkulator fusebitów: http://www.engbedded.com/fusecalc

Oszczędzaj na każdym kroku, bo szkoda płacić za niepotrzebne rzeczy, a lepiej przeznaczyć to na części elektroniczne :)
  • REKLAMA
  • #5 15260872
    tmf
    Ocena: 2206
    Dodam, że do obliczeń fusebitów nawet zewnętrzne programy nie są potrzebne, bo stosowny kalkulator jest w Atmel Studio. W artykule:
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/A...io-zalety-wspolpracujacych-programatorow.html
    należy przeczytać sekcję "A co mają zrobić posiadacze USBAsp?". Ze swojej strony też polecam Atmel ICE - kosztuje więcej ale ma debugger i to porządny programator, a nie sprawiający wieczne kłopoty USBAsp. Wystarczy przejrzeć archiwum elektrody pod kątem pytań o USBAsp.
  • REKLAMA
  • #6 15261165
    jarekhunter
    Poziom 8  
    Dziękuję koledzy za cenne rady.
    Głównie brałem pod uwagę AVR ISP MKII:
    1. Sprzetowe wsparcie USB
    2. Możliwość programowania w ISP, PDI, TPI.
    3. Możliwość programowania XMEGA 32Mhz poprzez PDI, wiem że można wgrać nowsze oprogramowanie do USBASP pod PDI, tyle że trzeba jeszcze patchować avrdude - co pod systemem Mac Osx średnio mi się uśmiecha.

Panowie a programator:
    Programator JTAG ICE Atmel AVR USB ewentualnie
    Piszą że ma debugger ale zero informacji o ISP, PDI, TPI - dlatego nie wiem

JTAG ICE to nie jest czasem jakiś klon z ograniczonymi możliwościami, programatora Atmel ICE ??
  • Pomocny post
    #7 15261299
    pawel0414
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    Polecam USBasp :)
  • Pomocny post
    #8 15261941
    tmf
    Ocena: 2206
    jarekhunter napisał:
    Dziękuję koledzy za cenne rady.
    Głównie brałem pod uwagę AVR ISP MKII:
    1. Sprzetowe wsparcie USB
    2. Możliwość programowania w ISP, PDI, TPI.
    3. Możliwość programowania XMEGA 32Mhz poprzez PDI, wiem że można wgrać nowsze oprogramowanie do USBASP pod PDI, tyle że trzeba jeszcze patchować avrdude - co pod systemem Mac Osx średnio mi się uśmiecha.

Panowie a programator:
    Programator JTAG ICE Atmel AVR USB ewentualnie
    Piszą że ma debugger ale zero informacji o ISP, PDI, TPI - dlatego nie wiem

JTAG ICE to nie jest czasem jakiś klon z ograniczonymi możliwościami, programatora Atmel ICE ??

JTAG ICE to stary programator Atmela, wspiera tylko ISP i JTAG ale wyłącznie dla starych Atmeg. Obecnie nie jest rozwijany, ani nawet nie ma wsparcia w AS 6.2/7.0.
    Co do twoich punktów - idalnie wymieniłeś najważniejsze cechy programatora i AVRISPMkII je posiada. Jeśli masz limit 50-70zł to istotnie nic lepszego niż klon tego programatora nie kupisz w tej cenie. Ew. możesz go zrobić sam - są w necie schematy, zobacz m.in. na stronie kol. Manekinen:
    http://mdiy.pl/programator-usbtiny-mkii-slim/
    Jeśli jednak jakoś te 160-200 zl przełkniesz to rozważ wspomnianą AtmelICE PCBA. Masz tam wszystkie wymienione interfejsy + SWD dla ARM + możliwość debugowania w układzie. Jeśli poważniej zajmujesz sie programowaniem MCU (coś więcej niż miganie diodami) to sprzętowy debugger jest niezastąpionym narzędziem.
  • #9 15261987
    Fredy
    Poziom 27  
    Ocena: 28
    Ja polecam oryginalny MKII, chociaż chyba już nie jest do kupienia. Ostatnio szukałem i znalazłem tylko w Chinach.
    Kiedyś kupiłem klona MKII w serwisie aukcyjnym to popracował może 3 mies, a stary oryginalny jest nie do zajechania.
  • #10 15263438
    jarekhunter
    Poziom 8  
    Dziękuję panowie, jak uda mi się płytkę wytrawić bo za bardzo nie mam gdzie to pokuszę się o zrobienie avr isp mkii.
    Chyba że dorwę jakąś fajną wersje klona.
    Temat uważam za zamknięty.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono wybór programatora do mikro kontrolerów AVR, w tym ATMEGA. Użytkownicy rozważali trzy opcje: USBASP, ATB USBASP oraz klon AVR ISP MKII. USBASP jest najtańszą opcją, oferującą programowanie po SPI z napięciami 3,3V i 5V, ale z ograniczoną prędkością. ATB USBASP jest bardziej polecany, ale droższy, z licencją na oprogramowanie. Klon AVR ISP MKII zyskał uznanie za wszechstronność i możliwość programowania w różnych trybach (ISP, PDI, TPI). Użytkownicy podkreślali znaczenie oryginalnych programatorów, takich jak Atmel ICE, który obsługuje szerszy zakres mikrokontrolerów i oferuje debugowanie. Wskazano również na dostępność klonów, które mogą być tańszą alternatywą, ale z różną jakością wykonania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA