logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

router - problem z konfiguracją routera podłączonego do routera

skillowy druid 24 Gru 2015 15:13 1125 9
  • #1 15267213
    skillowy druid
    Poziom 7  
    Witam mam problem ze skonfigurowaniem routera .
    Opisze sytułację :
    Z jednego domu idzie kabel internetowy ( z routera Asus DLS 12-U) do drugiego domu ( do routera RT N12+ podłączony do LAN) i z lan do komutera.

Proszę Was o pomoc w skonfigurowaniu routerów tak by interent był PC i innych urządzeniach podłączonych do routera (podrzędnego jak i nadrzędnego)
  • #2 15267350
    djlukas
    Poziom 27  
    Ocena: 266
    skillowy druid napisał:
    Z jednego domu idzie kabel internetowy ( z routera Asus DLS 12-U) do drugiego domu ( do routera RT N12+ podłączony do LAN) i z lan do komutera.

A w drugim routerze nie powinien być podłączony kabel do portu WAN? Pytam bo niewiem czy kolega dobrze podłączył czy tylko literówkę zrobił w poście
  • #3 15267368
    skillowy druid
    Poziom 7  
    Tak podłączone dł portu lan bo tak było w instrukcji.
  • #4 15267631
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5784
    Drugi router Asusa musi pracować jako AP. w tym celu łączysz go po LAN. Dajesz mu adres z zakresu sieci LAN pierwszego Asusa ale spoza jego zakresu DHCP. Na RT N12+ wyłączasz DHCP. Następnie konfigurujesz WiFi. Nazwa sieci może być inna , zabezpieczenia sieci też. Przykładowo dla TP-Linka wygląda to tak http://tplink-forum.pl/faq-konfiguracja-tp-li...router-bezprzewodowy-jako-ap-punkt-dostepowy/ Analogicznie robisz na Asusach. W obydwu domach będziesz miał jedną sieć tworzoną przez N12U, urządzenia w obydwu będą się widziały. Chyba, że chcesz w drugim domu mieć inną sieć z brakiem widoczności urządzeń w odrębnych sieciach. Wtedy N12+ łączysz do WAN i konfigurujesz jako router tworzący kolejną sieć .
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 15267675
    skillowy druid
    Poziom 7  
    A czy mam w N12+(podrzędnym) mieć włącznoną funkcję automatycznego pobierania adresu lan??
    Bo gdy wyłączę tą funkcje to nie mogę nawet wejść w konfigurację routera ,ponieważ jest inny adres ip

Dodano po 45 [minuty]:

Aktualnie sytulacja wygląda następująco :
    Główny router : router - problem z konfiguracją routera podłączonego do routera
    Podrzędny : router - problem z konfiguracją routera podłączonego do routera
    a gdy wyłącze automatyczne przydzielanie IP i ustawie na 192.168.1.2 to po chwili wyskakuje:
    Załączniki:
    • router - problem z konfiguracją routera podłączonego do routera po chwil;.png (117.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 15267757
    skillowy druid
    Poziom 7  
    Przy takich ustawieniach NIE działa
  • #7 15267949
    camil3
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3008489.html
    To jest link do mojego tematu ktory zakładałem dość dawno ale jest o bardzo podobnej tematyce, moj byl troche bardziej rozbudowany . Spróbuj coś sam z niego wywnioskować. Wszystko bylo bardzo dobrze opisane.
    Pozdrawiam
  • #8 15267991
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    @skillowy druid
    A po co w Asusie ustawiałeś tryb pracy AP - ktoś o nim wspominał?, napisano przecież:
    matek451 napisał:
    Drugi router Asusa musi pracować jako AP. w tym celu łączysz go po LAN
  • #9 15268218
    skillowy druid
    Poziom 7  
    Zrobiłem reset ustawień na n12+ ,wyłączyłem server DHCP po czym zmieniłem adres IP na 192.168.1.2 i wyskoczyło mi to (nie da się nic zrobić)
    Załączniki:
    • router - problem z konfiguracją routera podłączonego do routera po chwil;.png (117.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 15268220
    skillowy druid
    Poziom 7  
    A nie lepiej w tym oknie wybrać funkcję AP??
    Załączniki:
    • router - problem z konfiguracją routera podłączonego do routera co wyb.png (277.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją drugiego routera (RT N12+) podłączonego do głównego routera (Asus DSL 12-U). Wskazówki dotyczące konfiguracji obejmują ustawienie drugiego routera w trybie AP (Access Point), wyłączenie serwera DHCP na RT N12+ oraz przypisanie mu adresu IP z zakresu LAN głównego routera, ale spoza zakresu DHCP. Użytkownik napotkał trudności z dostępem do konfiguracji po wyłączeniu automatycznego przydzielania adresów IP. W dyskusji podano również link do podobnego tematu oraz sugestie dotyczące ustawień IP i trybu pracy routera.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA