logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simson S51 12V - Słabe światła po wymianie cewki, możliwe przyczyny?

Geforce8500gt 26 Gru 2015 10:12 2076 7
REKLAMA
  • #1 15269961
    Geforce8500gt
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam, mam problem z cewkami. Zakupiłem nowe 12V i jeździłem na zapłonowej i świetlnej, prócz ładowania i światła tylnego gdyż była uszkodzona. Światła przednie pałiły sie ładnie. Po zakupie i zamontowaniu brakującej cewki przednie światła ledwo świecą. Może to być przyczyna magneta?
  • REKLAMA
  • #2 15270060
    ...KUBA...
    Poziom 25  
    Ocena: 316
    A próbowałeś na odpalonym silniku wypiąć z instalacji przewody od tej nowej cewki i pozostawić je luźne? zmieni się coś wtedy ze świeceniem przedniej lampy? Jaki masz układ ładowania aku? na popularnym w simsonie "prostowniku" czy na mostku graetza i elbie(ja mam nawet na samym mostku bez elby xD) ?? zwróciłeś uwagę czy cewka do ładowania miała podłączony jeden koniec uzwojenia do masy czy nie? bo są dwie wersji, i z obydwu wychodzą dwa przewody, ale są inaczej podłączone do uzwojenia..
  • REKLAMA
  • #3 15270076
    Geforce8500gt
    Poziom 14  
    Przednią lampę podpiąłem pod tą nową tylnią cewkę i ładnie sie paliło. Dziwie mnie, że ta cewka zrobiła taki wpływ ba prąd przedniej

Dodano po 45 [sekundy]:

I w ogóle, przewody z nowej cewki są luźne bo żarówki nie mam, przepalona
  • REKLAMA
  • #4 15271653
    Geforce8500gt
    Poziom 14  
    Prostownika nie mam podłączonego. Idzie cewka->światła
  • REKLAMA
  • #5 15273005
    ...KUBA...
    Poziom 25  
    Ocena: 316
    A mierzyłeś miernikiem rezystancję cewki zasilającej przednią lampę? podaj wynik pomiarów jeden przewód miernika do masy, drugi do odłączonego od instalacji przewodu z cewki zasilającej przednią lampę. Albo spróbuj bezpośrednio podłączyć ten kabelek do żarówki i przyłożyć ją gdzieś do silnika.. Przednia lapmpa powinna być tak podłączona że prąd bezpośrednio z cewki(przeznaczonej do tego) idzie na lampę, beż żadnego układu przetwarzającego napięcie..
  • #6 15281105
    Geforce8500gt
    Poziom 14  
    Właśnie chodzi o to, że prąd z cewek idzie od razu do żarówek, nie ma żadnych przetworników ani nic. Masy cewek są dobre, nic z nimi nie robiłem. Podłączyłem tylko tą nowa i od tego się zmieniło
  • #8 15402255
    karas44
    Poziom 16  
    Ocena: 65
    Masz zbyt mocna żarówkę z tylu :) Kiedyś tak miałem w simku, ale nie zgłębiałem tematu dlaczego tak jest :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z przednimi światłami w Simsonie S51 po wymianie cewki na nową 12V. Po zainstalowaniu brakującej cewki, przednie światła świecą słabo, mimo że wcześniej działały poprawnie. W dyskusji poruszane są możliwe przyczyny, takie jak błędne podłączenie cewki, zbyt mocna żarówka, a także sprawdzenie rezystancji cewki zasilającej. Użytkownik potwierdza, że prąd z cewek idzie bezpośrednio do żarówek, a masy cewek są w porządku. Sugerowane są różne metody diagnostyczne, w tym pomiar rezystancji oraz sprawdzenie podłączeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA