logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oświetlenie rowerów-modernizacje, naprawy, tuning, własne konstrukcje.

rex999 26 Gru 2005 00:37 355838 915
Najlepsze odpowiedzi

Jakie ciekawe i sensowne modyfikacje można zrobić w rowerze, zwłaszcza w oświetleniu i efektach wizualnych?

Najlepiej iść w praktyczne oświetlenie na akumulatorze albo dynamie, a dodatki robić tak, żeby nie osłabiać ramy ani nie przeszkadzać w jeździe [#2115919][#2294699][#2297190] Do przodu polecano żelowy akumulator z halogenem albo mocne LED-y/Luxeony/CREE, bo dają znacznie lepszy snop niż zwykłe diody i można je zasilać z pakietu 18650 lub innego akumulatora [#2115919][#2294699][#2335663][#5102643] Z tyłu warto dać czerwone LED-y, a nawet stop uruchamiany krańcówką przy klamce hamulca; taki układ działał bezawaryjnie i można go zrobić na małym wyłączniku krańcowym albo gotowej rączce z automatem stopu [#2392035][#5271219][#5272411] Jeśli chcesz zasilanie z dynama, trzeba pamiętać, że daje ono prąd przemienny, więc LED należy zabezpieczyć diodą prostowniczą w przeciwnym kierunku i dobrać rezystor ograniczający prąd [#4088807] Do efektów wizualnych ludzie chwalili świecące wentyle, neony pod ramą, diody na widełkach i wyświetlacze widmowe na kołach, ale lepiej prowadzić przewody po istniejących mocowaniach, w termokurczce, pancerzu lub rurkach PCV zamiast wiercić nowe otwory [#2121269][#2237250][#3691021][#2557791][#2566432]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 2115448
    rex999
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Nie rozumiem tych ludzi, którzy krytykują i kpią sobie z gościa próbującego stuningować rower. Co złego jest w tym nowatorskim pomyśle. Jeżeli niektórzy wolą być zwykłymi próżniakami nie odróżniającymi się od reszty, to nie oznacza że muszą oni krytykować człowieka który lubi być oryginalny. Nie wprowadzasz nowości, to nie śmiej się z innych, który mają fajne pomysły!!! Ja sam zaczynam interesować się tuningiem rowera. MODowanie roweru zaczyna być popularne, z pewnością zostanie zaakceptowane jak tuning samochodów. Przecztałem kilka ciekawych pomysłów na przeróbki roweru, jednak mam jeszcze inne. Można również zamocować neony( np. diodowe są dostępne na allegro po atrakcyjnych cenach), dospawanie stopek od motoru też nie byłoby złą rzeczą. Sporządziłem sobie kilka projektów nowego roweru, jednak czas, aby je przelać na rower. Ale nie jest to na pewno wszystko co można zrobić przy rowerze, tak więc proszę innych by napisali ciekawe pomysły na niezły MOD roweru. Niezłym pomysłeł byłoby dospawanie ramy( jeżeli macie miejsce) i wcześniejsze wsadzenie do niej neonków diodowych, potem można nawiercić kilkanaście dziór i dałoby to SPOOX efekt. A ludzie wyśmiewający takich jak ja lepiej niech nie piszą żadnych niepotrzebnych komentarzy !!!
  • #3 2118705
    JaRcZaN
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    SP5IT napisał:
    De gustibus non est disputandum.
    Polecam żelowy akumulator i halogenik z przodu, żeby w coś nie wjechać po ciemku.
    Michał

A po co ludzie stworzyli dynamo????
    Pomsył tuningu roweru mi się podoba,tez juz nad tym myślałem.
    Gdzieś na allegro widziałem nawet świecące wentyle(pasują do dętek w samochodowym wentylem),napewno daja super efekt(widzialem takie wentule na samochodzie) :)
  • #4 2118719
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Jak dla mnie spoko;) Tylko jest mały problem...u mnie w mieście kiedyś taki właśnie rowerek wjechał na osiedle to został obrzucony pomidorami :( niestety niektórzy ludzie nie doceniająciężkiej pracy innych!
  • #5 2118730
    DUD3K
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    ema

ja osobiscie mam taki wentylek na przednim kole. sam go spreparowalem. jest to takie swiatelko na magnesik jak to sprzedaja na dyskotekach i w odroznieniu tych na allegro ono MIGA. miga po dwa razy na bialo i dwa na niebiesko. bardzo mi sie podoba wytworzony efekt ,obserwujac reakcje ludzi im tez (zwlaszcza na rynku). taki wentylek mi sie bardziej podoba nic przymocowanie np 3 diod na kolo - to juz mi sie z wiejskim tuningiem kojarzy...

w planach mam zamocowac symetrycznie diody na neony: 2 przy tylnej osce ,2 pod suportem ,2 pomiedzy suportem a oska i 2 na przednim widelcu... przetarte papierem sciernym. wszystko na 9v.....plany

dodam jeszcze ze mam rower przeznaczony do jazdy jak to niektorzy mowi NIENORMALNEJ :P (trial) i na takim rowerku to tez wg mnie lepiej wyglada niz na turystycznym (w koncu underground ;p)

zobaczymy
    pozdrawiam
    dud3k
  • #6 2118976
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1671
    JaRcZaN napisał:
    SP5IT napisał:
    De gustibus non est disputandum.
    Polecam żelowy akumulator i halogenik z przodu, żeby w coś nie wjechać po ciemku.
    Michał

A po co ludzie stworzyli dynamo????

Twardziel :D Wykręcisz dynamkiem tyle prądu, zeby pociągnąć halogen 12V 40W? Wątpię.
    Michał
  • #7 2119321
    djelektronic
    Poziom 13  
    a ja mam jeszcze pomysł na oświetlenie licznika z którego sam korzystam otóż dwie diody jasnoświecące (w moim przypadku zielone) zamocowane w takiej plastikowej oprawce, ramie zać wygiołem z cienkiej wąskiej blaszki co jest przydatne do ustawienia tak tej lampki aby świeciła centralnie na licznik zasiliłem ją z akumlatorka który wymontowałem z takiego małego wkrętaka plusem tego jest że nie musze wydawać kasy na baterie ponieważ akumlator da się naładować
  • #8 2121269
    rex999
    Poziom 2  
    Wasze pomysły są niezłe. A te nakrętki na wentyle to ja już posiadam. Na allegro można takie nabyć. Na rowerze też to nieźle wygląda. Nakrętki te są opracowane na wentyle samochdowe. Ale !!!! są też PRZEJŚCIÓWKI !!!!! Ja zakupiłem kilka sztuk przejściówek tak że moe zamocować to przy wentylu starszego typy, np. przy składaku. Mam stuningowanego składaka na kołach
    24". dospawałem ramę górną, włożyłem do niej wcześniej neony i to daje fajny efekt, a to dla tego że te nakrętki i neony świecą na kolor zielony. Fajny efekt w nocy. Do tego zmontowałem lampę przodnią ( obudowa od halogenu z poloneza) halogenową, i wlepiłem w nią kilka fluxów daje lepiej niż zwykła żarówka i dynamo) Jest też na nim kilkanaście diód i neonów UV. Super UFO. Apropo tych nakrętek, na allegro stoją po ok. 7,50 a przejściówki na mniejszy wentyl ok. 4 zł. super design

Dodano po 7 [minuty]:

Jeżeli lubicie bawić się w MODowanie swojego bezsilnikowego jednoślada i chcecie się podzielić uwagami na ten temat to napiszcie 7864514 (piszcie zawsze bo często jestem niedostępny, powód: nawał kumpli i dziewczyn ;> ):D
  • #9 2237250
    lisek_19
    Poziom 12  
    Ja w moim rowerku mam kilka diodek ale takich nie ze dają okrąg tylko ze rozpraszają światło:
    -na przednich widełkach
    -w ramie mam wywiercone 2 otwory i po włożeniu diod z kapturkami daje fajny efekt tylko namęczyłem se z wprowadzeniem kabla przez ramę aż do kieszonki, w której znajduje się akumulator 12V
    -na tylnych widełkach mam po 2 diody
    -pod siodełkiem dioda 3mm rozpraszająca światło oświetla moje siodełko fajny efekt dla tych którzy jada z tyłu mnie
    -i na kierownicy mam ala obrysówki dwie diody 3mm po prawej i lewej stronie
    i wszystko tak żeby nie oślepiało nadjeżdżających samochodów, włączam to na jeden włącznik umieszczony w kieszonce
    Ja i mój kolega mamy takie same rowery pomalowane na ten sam kolor i tak samo stuningowane wizualnie. Ciekawe kiedy ktoś wymyśli jak stuningować rower mechanicznie :D
  • #10 2248545
    djemen
    Poziom 14  
    SPOOX MOD yeah, it roxx zią...:/

A macie z tyłu czerwone światło, żeby ktoś wam nie wjechał po ciemku?

Przerobiłem kumplowi przednią lampkę na 4 białe diody i zamiast białych wmontowałem ultrafioletowe, pomimo braku mrugania efekt fantastyczny, koleś jeździ zadowolony jak cholera i nie wygląda jak wiejska, migająca impreza. Wystarczająco efektownie, żeby się wyróżnić. Sam planuję stworzyć od podstaw PRZYDATNE OŚWIETLENIE roweru na 2-3 diodach Luxeon o łącznej mocy światła/czasowi pracy przewyższających wszelkie znane wam wyobrażenia na temat przedniego światła w rowerze i innych błyskotek na przód, jakie widzieliście w sklepach rowerowych, no chyba że mieszkacie w Detroit... ;) Wygląda to jak prawdziwe światła xenonowe w drogim samochodzie, a nie gówniane diodki 5 mm, widziałem na własne oczy. Nic nie mryga, a wielki snop światła wydostający się z malutkiej lampki wygląda kosmicznie. Ale nie jest to tanie, ceny idą w kilkaset złotych. Dla jeszcze większych maniaków jest informacja, że z powodzeniem można samodzielnie, ale niełatwo, zamontować prawdziwą lampę xenonową w rowerze. I jak przy tym wyglądają wentylki?
    Blaaado :)
    Taki jest prawdziwy tuning właśnie.

Jeśli jesteście zainteresowani tematem, jest gg.
  • #11 2294218
    lisek_19
    Poziom 12  
    Ostatnio widziałem gdzies w necie ze do zwykłej lampy rowerowej ktos wmontował diode led 5mm i fajnie wyglądało tylko z daleka nic by sie nie zobaczyło ale z odległości gdzies do 3-5 m fajny efekt chyba sprubuje tez tak zrobic tylko taką lampę musze sobie kupic. jak gdzies to znajde to zapodam link. Pozdro dla maniaków tuningu rowrowego
  • #12 2294592
    galo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    taki tuning nie jest zły ;) bo i w nocy lepiej widać rower przez kierowców samochodów
    kolega założył sobie 2 neonki niebieskie z allegro, fajnie to wyglądało ale dla pieska koleżanki podobno bardzo smakowały ;)
  • #13 2294663
    NightHawk121
    Poziom 16  
    Ja już nie mogę doczekać się lata kiedy będę tuningował mój rowerek :)
    Planuję zamontować przednią lampkę z diod FLUX (chyba na allegro kupię), tylnią ze zwykłych czerw. 10mm oraz jakieś dobre niebieskie neony. Kto wie może coś jeszcze przez te kilka miesięcy wymyślę...:D
  • #14 2294699
    SP5IT
    Chcesz dobre światło do roweru?
    Proszę bardzo.
    4 reflektory 17mm o wiązce 6°
    4 diody Luxeon 3W każda
    288 lumenów oślepiająco białego światła co odpowiada 25W halogenowi.
    2 tryby: Low - 350mA i high 2A.
    Zasilanie wg uznania. Baterie, akumulator żelowy.
    Koszt? Diody z reflektorkami około 150zł. Reszta jakies grosze. I akumulator. I nie będziesz chciał mieć innego światła na rowerku.
    Michał
  • #15 2295435
    Casper96
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    ja kiedys tez mialem fajny patent, zamontowalem 2 czerwone malutkie chyba 2mm diody w klamkomanetkach, rozkrecilem je i wmontowalem w poblizu szybki pokazujacej aktualny bieg, w ciemnosci wygladalo to jak jakas zjawa albo nietoperz z czerwonymi oczami, zajefajny efekt polecam
  • #16 2297190
    Olasss
    Poziom 12  
    Ktoś pisał że wywiercił otwory w ramie i wstawił w nie diody. Jest to dosyć bezmyślne,poniewać takie otwory osłabiają ramę,pomimo że nam się wydaje że tak nie jest.

a dla mnie rower jest tak pięknym pojazdem że nie trzeba go tunningować :)
  • #17 2297690
    NightHawk121
    Poziom 16  
    >SP5IT
    A czy mógłbyś podać natężenie światła w kandelach (cd) ?
  • #18 2332784
    androot
    Ocena: 635
    Tak wyglada moje oświetlenie:
    W zalaczniku znajduje sie opis impulsowej regulacji mocy halogena. Z programem napisanym na AT89C2051.
    Załączniki:
    • sciemniacz - opis1.doc (468.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 2335663
    Dominik-M
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Dla mnie najpoważniejszym problemem jest waga takiego zestawu i czas świecenia.
    W sumie największym problemem jest wykonanie odpowiedniej obudowy i dobór mocowania.

Lampka : obudowa ze starej sztycy, dioda Xlamp 55-58 lumenów @ 350ma przez BuckToot by LuxDrive, uchwyt od lampki smarta
    Zasilanie : pakiet Li-Ion 4x18650 7,2v 4,4 Ah, z zabezpieczeniem przed nadmiernym rozładowaniem na 4,8v do tego 1A ładowarka.

Wynik :
    - czas świecenia minimum 10 godzin (350ma sprawność sterownika wedle producenta 90+% czyli 11h z hakiem).
    - waga ok. 350g
    - wymiary jak na obrazku
    - świeci jak na obrazku :) - ściana 2,2 metra, 1/10s, iso50, przysłona 2,8

Dla posiadaczy lampek rowerowych CatEye porównanie z HL-EL 200 (70 pln) i HL-EL 500 (180pln) EL-200 została zmodowana przez wymianę ledów na nowe 26cd : http://dominik.magma-net.pl/mod/
  • #20 2390807
    McThomson
    Poziom 1  
    A propo diod to policja się nie przyczepi?
  • #21 2392035
    lukego
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Moje doświadczenia :

Halogen z przodu 35W + akumulator 1,2Ah(taki mały) świeci to góra 15 minut, ale wrażenie jest piorunujące.

A teraz gwóźdź programu : Białe diodki na światełku odblaskowym i na widełkach, trochę jak startrek, genialne.

Do tego normalne czerwone z tyłu i niebieskie + seledynowe, te drugie też robią fajne wrażenie. Tylko nie świećcie jednocześnie niebieskich i czerwonych bo wtedy rower wygląda jak choinka.

Co do 997 to jeżdże po chodniku od 10 lat i jeszcze nic się nie czepiali, natomiast jak wyjeżdżam poza swoje osiedle tzn. na jakąś ulicę bardziej publiczną staram się mieć oświetlenie zgodne z przepisami :

1.Bezpieczniej się czuję, mniejsze szanse, że ktoś we mnie wjedzie

2.997 się nie przyczepią
  • #22 2392064
    androot
    Ocena: 635
    Moj akumulator ma 7Ah co w polaczeniu z regulacja mocy (na 80%) daje ok. 2h. Diody slabo sie nadaja bo widmo swiatla emitowanego jest zimne. A co za tym idzie slabo jest widoczne na typowych nawierzchniach :( No chyba ze bedziemy mieli bialy asfalt...
  • #23 2395880
    SP5IT
    Ok maniacy światełek, kto pierwszy wyjedzie w Polsce na ulice z czymś takim?
    Załączniki:
    • Oświetlenie rowerów-modernizacje, naprawy, tuning, własne konstrukcje. 3.jpg (41.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Oświetlenie rowerów-modernizacje, naprawy, tuning, własne konstrukcje. 2.jpg (24.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Oświetlenie rowerów-modernizacje, naprawy, tuning, własne konstrukcje. 1.jpg (24.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 2397818
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 243
    łał niesamowite !!! jak to zrobiono ? diody LED odpowiednio przeczepione i sterowane w forem obrazka ?
  • #25 2476292
    DJ_Mouse
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    heh Panowie, kiedyś z kumplem okropnie się nam nudziło więc zajrzeliśmy do elektronika i zakupiliśmy sobie po 20 diod Blue przekroju 5mm. Mam włąśnie taki akumulatorek jak androot 1.5Ah i zrobiliśmy rowerowe wersje Neonów do rowerka :D hehe efekt był piorunujący, w promieniu 1.5 metra wokół rowerka była bardzo jasna niebieska poświata (oczywiście na asfalcie), heh ale niektórym też się to niepodobało, chyba nie mają gustu... Od tego czasu mamy ksywe "2Fast 2 Furious" :D:D:D
  • #26 2476352
    beezer92
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    macie może jakieś pomysły jak to wykonać w praktyce?

przecież takie coś w rowerku to (pełny wypas) no i oczywiście twój rower staje się przedmiotem opini idyskusji - staje się popularny a wiadomo że każdy chciałby mieć niepowtarzalny rowerek :D
  • #27 2476384
    dee jay G
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    beezer92 napisał:
    ...a wiadomo że każdy chciałby mieć niepowtarzalny rowerek :D
    No właśnie :D ( Wiesz co mam na myśli ? ) ;)
    Efekt naprawdę powalający, a jeśli by tak zastosować efekt typu "różdżka" (z EDW, czy EP? Nie pamiętam.) tylko odpowiednio go zaprogramować, bo tutaj będzie poruszał się po okręgu, to już całkiem "cuda wianki"

Pozdrawiam
  • #28 2477997
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 243
    ja mysle ze to normalnie jest z diod taki "projektor multimedialny" i zkierowali swiatlo z niego na krecące sie kola. i tak cos wyszlo :P

Dodano po 12 [minuty]:

albo pamietacie ten projekt z zegarem z diod LED ?? Bylo tam z 7 diod w linijce. i gdy sie to obracalo za pomocą silnika to powstawal efekt ktory ludzi muzg bral za obraz. moze na drutach od kola jest taki "zegaro" podobny systemik ktory odpowiednio wlacza diody led. tylo wgrac do niego odpowiednie komendy i zasilic urzadzenie i jazda w droge. podczas krecenia takie powstaje. mozna pokombinowac z przykreceniem takiego zegara do kola (oczywiscie samą elektronike bez silnika :P ) i powstanie dokladnie to samo :P
  • #29 2509438
    robsio
    Poziom 11  
    widzialem takie cos tylko w aucie i to wyswietlalo napis na tarczy hamulcowej efekt powalajacy ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modernizacji, tuningu i napraw oświetlenia rowerowego z wykorzystaniem różnorodnych rozwiązań elektronicznych i mechanicznych. Uczestnicy wymieniają się pomysłami na zastosowanie diod LED (w tym diod FLUX, Luxeon, SMD), neonów diodowych, halogenów oraz akumulatorów żelowych o różnych pojemnościach (1,2Ah, 3Ah, 7Ah) do zasilania oświetlenia. Poruszane są kwestie montażu, takie jak prowadzenie przewodów w rurkach termokurczliwych, pancerzach do linek, czy ukrywanie ich pod izolacją. Wskazywane są zalety i wady różnych źródeł światła, m.in. halogenów 12V 35-65W, diod LED o różnej jasności i barwie światła (białe, niebieskie, ultrafioletowe, czerwone), a także efekty wizualne, takie jak miganie, stroboskopy, podświetlenie licznika i manetek. Dyskutowane są także aspekty techniczne, jak dobór rezystorów do diod, czas pracy na akumulatorach, ładowanie akumulatorów żelowych (np. ładowarka na LM317), oraz kwestie prawne dotyczące dopuszczalności modyfikacji oświetlenia. Pojawiają się zaawansowane projekty wyświetlania napisów na obracających się kołach za pomocą synchronizacji zapalania diod (POV), a także mechaniczne modyfikacje rowerów, np. montaż stopek motocyklowych czy zmiana opon na slicki dla zwiększenia prędkości. Wiele pomysłów opiera się na dostępnych na rynku komponentach, takich jak diody z Allegro, akumulatory żelowe, lampy halogenowe z samochodów (np. Polonez), a także gotowe układy LED (np. k-33 firmy Tele-Serwis). Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z własnych realizacji, prezentując zdjęcia i opisy efektów świetlnych oraz konstrukcji. Wskazane są także metody montażu diod na rowerze, np. klejenie, opaski zaciskowe, mocowanie pod błotnikiem czy w ramie. Dyskusja podkreśla rosnącą popularność tuningu rowerowego, porównywalną do tuningu samochodowego, oraz zachęca do kreatywności i dzielenia się pomysłami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA